Site name

Otvoreno pismo majke pretučenog dečaka Vučiću i Stefanoviću

Majka učenika niške gimnazije “9. maj“ kojeg su nasred časa letvama pretukla dvojica momaka uputila je otvoreno pismo predsedniku i ministru policije.

7

Piše: B92

Beograd 18. decembar 2017. 14:46

Otvoreno pismo majke pretučenog dečaka Vučiću i Stefanoviću

Foto: Danas arhiva

Reč je o učenicima Trgovinske škole, koji su upali u školu koju ne pohađaju. Direktor Trgovinske škole navodi da su roditelji jednog od tih đaka nakon incidenta ispisali, kao i da je drugi ispisan "još prošle godine".

S obzirom na to, dodaje, škola sada ne može da ga kazni, a to ostaje nadležnima iz policije i tužilaštva.

Majka pretučenog dečaka tim povodom uputila je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru policije Nebojši Stefanoviću.

Pismo koje je objavio portal B92 prenosimo u celosti:

"Dragi Aleksandre i Nebojša,

Ja sam majka sedamnaestogodišnjaka koji je pre par dana pretučen u školi, dok je slušao predavanje iz hemije. Sa detaljima događaja upoznati ste, pričalo se o tome puno ovih dana i ne bih da se na to vraćam.

Želela bih da Vam kažem nešto o sebi i svom detetu.

Imam 48 godina i 22 godine karijere iza sebe. Kada sam bila na početku, nakon završenog fakulteta veliki broj mojih, prijatelja mog supruga je odlazilo iz Srbije tražeći bolji život negde drugde.

Nisam to želela, smatrajući najlakše je okrenuti se i otići i tražiti sreću i lagodniji zivot u nekim bogatijiim organizovanijim sistemima.

Želela sam da ostanem ovde i da se na svoj način izborim da sebi i svojoj porodici omogućim pristojan život u Srbiji, u gradu u kome sam odrastala i među ljudima koje najviše volim. Želela sam da svojim delima, svojim ponašanjem pomognem i doprinesem da se u Srbiji nešto promeni i da život bude bolji.

Kada sam dobila prvo dete u potpunosti sam bila svesna svoje uloge u njenom životu i pristupala njenom podizanju i vaspitanju sa puno ljubavi ali i puno odgovornosti.

Mudri ljudi kažu, oblik određuje sudbinu, a ja sam znala, da ja, kao majka, imam presudan uticaj i najviše mogu doprineti da oblikujem dete u dobrog čoveka, zdravu ličnost, uspešnog stručnjaka i građanina Srbije.

I tako sam krenula u roditeljstvo… Sa puno ljubavi, nikada se ne stedeći, učila sam ih lepom vaspitanju stalno ističući značaj pozitivnih i pravih vrednosti bitnih za život.

Uvek im je ukazivano na značaj ljubavi prema drugima, učeni su da poštuju tuđu ličnost bez obzira na različitost od njih, podsticani su na empatiju, ukazivano im je da nasilje i konflikt nisu način da se reši problem.

Svojim primerom, mislim da je to ipak presudno, smo im pokazivali da samo primenom takvog modela ponašanja, usvajanjem zdravih navika, vrednim učenjem i radom, mogu postati i biti dobri i uspešni ljudi.

Uz puno roditeljske ljubavi, suprug i ja smo stalno bdili nad njima i njihovim postupcima, nadgledali ih i uvek kada je bilo problema, nestašluka ili lošeg ponašanja, uz puno priče, uticali na njih da koriguju svoje ponašanje.

I evo ih sada, ona ima 19 godina, uspešan je student na 2. godini fakulteta, on 17, gimnazijalac je i uspešan sportista, juniorski reprezentativac.

Naravno od nas roditelja uvek će se čuti da su to najbolja deca na svetu, naša su…

Ali, vi od prvih naših komšija možete čuti da su to deca koja su lepo vaspitana, koja se uvek uredno jave, požele dobar dan, pitaju za zdravlje, ponude svoju pomoć ako vide da je potrebna.

Od njihovih profesora možete čuti da su to dobra deca, pozitivna, razumna, da su lideri koji svojim ponašanjem pozitivno utiču na svoje vršnjake.

Među svojim prijateljima i svom društvu su omiljeni.

Takvo dete je pretučeno dok je bilo u školi i sedelo na času. I to nije prvi put... Treći put je u situaciji da bude napadnut, a da pri tom svojim ponašanjem nije isprovocirao konflikt i napad.

Jako sam zabrinuta za njegovu bezbednost i bojim se sledeći put, ako nešto svi zajedno ne preduzmemo, neće biti palica i letvi, već nešto puno ozbiljnije, od čega neće moći da se tako lako odbrani i da posledice budu samo lake telesne povrede.

Znam da nisam sama, i da u Srbiji ima još mnogo zabrinutih i uplašenih majki.

Isto tako znam da u Srbiji ima mnogo roditelja kao što sam ja, koji su potpuno odgovorno pristupili svom roditeljstvu i podigli dobru decu koja su na pravom putu da budu dobri i uspešni ljudi.

Ja sam, kao roditelj dala sve od sebe i mislim da sam uradila pravu stvar za moju decu. To je bio jedan od mojih načina da svoju zemlju učinim boljim i lepšim mestom za život, podareći joj dva divna čoveka.

Sada ste vi na potezu".

povezane vesti

komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dejan Perin

18. decembar 2017.

Sve ste u pravu. Samo. Mislite li da je bilo kome u vlasti bitno šta se desilo u školi Vašem detetu? Nije gospodjo,nikome nije bitno, samo nama roditeljima su bitna naša deca i nikome više. Moraćete dalje sami, sada i uvek.

Dejan

18. decembar 2017.

Bravo mama, samo tako nastavi da vaspitavas svoje dete a ne da se zalis vlasti, vlast nije kriva i ne moze ti zastiti dete..Nisam za nasilje ali se pitam sto bas tvoje "dobro"dete bi pretuceno..bas razmisljam.....

Gde zivimo

18. decembar 2017.

Posle ovakvog pisma, stvarno su oni na potezu ali i mi. Svi mi moramo da se probudimo, jer je došlo bukvalno do kraja. Pogledajte stadione, pa to su naša deca koja se tako ponašaju, čitajte novine, opet naša deca. Mi smo krivi...

Kornelije S

18. decembar 2017.

Zaista potresno pismo nad kojim se ne može ostati lagodan. Svaka čast na tome što ste ostali u Srbiji i osećam empatiju po pitanju bezbednosti vaše dece. Verujem da će krivac biti strogo sankcionisam u skladu sa Zakonom.

Dragan Vasic-Vasa

18. decembar 2017.

Niti jedan komentar na pismo majke pretucenog decaka.Mislim samo zato sto je sve napisano sa stilom merom i gorkim ukusom.Sto se mene tice bolje da ste pismo odaslali gospodu bogu,deda mrazu ili sneguljici.Gore pomenutim personama ,koji se nalaze ni na nebu ni na zemlji poruke ne stizu.Sanduce je ukvaru,postar ih ne nalazi na adresi,oblaci ih zakriljuju.Kad budu "bubnuli o ledinu",ionako bice svejedno i sve isto.U zemlji Srbiji,sve vise tisine,muk huji a narod blene.

Penzionerka

18. decembar 2017.

Samo placem. Gde smo dosli? Dno. Obistinila se radikalska ideologija. Nasilje, pljuvanje, osudjivanje bez sudjenja. Dragi gradjani Srbije, glefate Pink, citate Informer, nasilje ce zakucati i na vasa vrata. Osvestite se i recite NE ovom djubretu od vlasti i njihovih medija.

Milivoje

18. decembar 2017.

Gospodjo,napisali ste im istinu u lice.Ne znam da li ce oni moci sa tim da se nose.Sto se mene tice,ja bih najvise voleo da se samo nose,gde bilo,samo da opet imamo nasu Srbiju,slobodnu i demokratsku