Site name

"Pokreni se za nauku" - stipendije za mlade naučnike

Sa ciljem da doprinesu razvoju nauke i omoguće mladim stručnjacima da ostvare svoj liderski potencijal u našoj zemlji, kompanija Filip Moris i Centar za razvoj liderstva treću godinu zaredom realizuju program "Pokreni se za nauku".

Piše: Danas Online

Beograd 18. decembar 2017. 15:27

"Pokreni se za nauku" - stipendije za mlade naučnike

Ovaj program obezbeđuje mladim naučnicama i naučnicima ukupno osam stipendija i grantova po 600.000 dinara za istraživanja u oblasti medicinskih nauka, farmacije, biologije, hemije, kao i za multidisciplinarna istraživanja u ovim oblastima.

Program "Pokreni se za nauku" pokrenut je 2015. godine kako bi podržao mlade i talentovane naučnike u Srbiji i pomogao im u realizaciji njihovih naučnih ideja, a ove godine, pored fundamentalnih naučnih istraživanja, biće podržani i projekti zasnovani na rezultatima istraživanja koji imaju za cilj povezivanje naučne zajednice sa privredom.

"Srbija ima veliki potencijal u oblasti inovacija, a njihova komercijalna primena zasnovana na povezivanju nauke i privrede jedan je od osnovnih preduslova za ubrzani razvoj, po uzoru na zemlje kao što su Švajcarska, Finska, Izrael ili Nemačka. Ovim programom želimo da doprinesemo stvaranju uslova u kojima mladi perspektivni naučnici mogu da se profesionalno razvijaju u Srbiji", izjavila je Tamara Stanković, menadžer regulatornih poslova za jugoistočnu Evropu iz kompanije Filip Moris.

Ona je naglasila da je kompanija Filip Moris u poslednjih 10 godina na globalnom nivou angažovala više od 400 naučnika i stručnjaka i uložila više od 3 milijarde dolara u naučna istraživanja i razvoj potencijalno manje štetnih alternativnih duvanskih proizvoda namenjenih punoletnim pušačima. „Time na svom primeru pokazujemo da spoj naučnih postignuća i privrede predstavlja ključ za razvoj društva u celini", zaključila je Stanković.

Program "Pokreni se za nauku" predstavlja nastavak dosadašnjih ulaganja kompanije Filip Moris koja su posvećena osnaživanju mladih i njihovom motivisanju da svojim radom doprinesu društvenom, ekonomskom i naučnom razvoju Srbije. Do sada je u okviru programa „Pokreni se za budućnost” i "Pokreni se za posao" dodeljeno 385 stipendija, 700 startup grantova i realizovano 99 projekata koji su doprineli razvoju lokalnih zajednica, ujedno negujući preduzetničku kulturu i promovišući vrednosti poput odgovornosti, solidarnosti i društvenog angažmana.

Konkurs za stipendije programa "Pokreni se za nauku" traje do 1. aprila 2018. godine. Sve informacije i prijavni formulari dostupni su na sajtu www.pokrenisezanauku.rs.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.