Site name

Popović: Genocid nad Srbima i Jevrejima

Srpski i Jevrejski narod su, iako geografski udaljeni, dva bliska i prijateljska naroda, sa istom stradalnom sudbinom i zajedničkim vrednostima koje dele vekovima", rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

5

Piše: Danas Online

24. decembar 2017. 12:43

Popović: Genocid nad Srbima i Jevrejima

Foto: Kabinet Nenada Popovića

On je danas posetio Memorijalni centar Jad Vašem u Jerusalimu i tom prilikom položio venac na spomen obeležje Jevrejima stradalim u Holokaustu i odao poštu žrtvama stradalim u logoru Jasenovac.

Tim povodom Popović je istakao da je nad jevrejskim i srpskim narodom u Drugom svetskom ratu izvršen genocid, "samo zato što vole slobodu i nezavisnost".

"Oba naša naroda stradala su od strane nacista vođenih ideologijom Adolfa Hitlera. Ali razlika je u tome što nacisti koji su ubijali Srbe, hrvatski nacisti, nikada nisu kažnjeni za svoje zločine i nikada se nisu poklonili pred srpskim žrtvama", istakao je Popović.

"Umesto da budu pozvani na odgovornost i osuđeni od strane međunarodne zajednice za svoja zlodela, danas hrvatski nacisti imaju svoju državu, RepublikuHrvatsku, članicu Evropske unije, koja je izgrađena na genocidu nad Srbima, ali i Jevrejima, u Drugom svetskom ratu", dodao je on.

Popović je istakao da je u Srbiji pokrenuta inicijativa za izgradnju memorijalnog kompleksa posvećenog srpskim žrtvama genocida, po uzoru na jevrejski Jad Vašem.

"U Jad Vašemu i jevrejskom narodu mi imamo najbolji primer i inspiraciju kako se stradalni narod podigao, ojačao i kako danas čvrsto štiti svoje državne i nacionalne interese", istakao je Popović.

On je ukazao da jevrejski narod to nikada ne bi mogao da postigne da se odrekao svoje prošlosti i da je zaboravio na svoje žrtve.

"Zato i mi Srbi moramo da pamtimo naše žrtve, i da iz toga crpimo snagu i mudrost za naš napredak u budućnosti. Jedino ako čuvamo sećanje na naše žrtve, možemo da budemo sigurni da se genocid nad našimnarodom nikada neće ponoviti", zaključio je Popović.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović nalazi se u zvaničnoj poseti Izraelu tokom koje će se sastati sa ministrom nauke i tehnologije Izraela, Ofirom Akunisom, i imati niz radnih susreta sa državnim institucijama, kompanijama i predstavnicima izraelske inovacione, naučne i istraživačke zajednice.

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Srebreničanin

24. decembar 2017.

Kakav pobogu genocid nad SRBIMA?!? Več godinama uzalud pokušavate izjednačiti agresora i žrtvu, ali ovo je ipak smešno.

Posmatrač

25. decembar 2017.

@Srebreničanin Nije smešno već tragično što porodice stradalih Srebreničana neće da vide ko ih je žrtvovao.

baka

25. decembar 2017.

Hoce li jednom neko ove nase nauciti osnovnim pravilima lepog ponasanja? Odes u Jad Vasem. To je uzas pred kojim normalni ljudi ZANEME. I onda na tom mestu ti pricas o Srbima!

Miodrag iz Peci

25. decembar 2017.

Malo je licemerno glasati da Palestina udje u UNESKO, Bude pridruzena clanica UN i glasati protiv Jerusalima kao glavnog grada Izraela a ovamo saosecati sa patnjama Jevreja.

Miodrag iz Peci

25. decembar 2017.

Ah, da! I odmah ces kao onomad Dacic da otrcis u srediste Hamasa ili Hezbulaha ili kako vec i izraziti jedinstvo Srba i Palestinaca i njihovom pravu za nezavisno Kosovo Republik, pardon, Palestinu sa njenim glavnim gradom Jerusalimom.