Site name

Prva žrtva malih boginja u Srbiji

Dvadesetogodišnji mladić iz Beograda preminuo je jutros u bolnici na odeljenju intenzivne nege, zbog komplikacija izazvanih malim boginjama, saznaje RTS. To je prva žrtva malih boginja u Srbiji. Pacijent nije bio vakcinisan.

4

Piše: RTS

Beograd 27. decembar 2017. 10:29

Prva žrtva malih boginja u Srbiji

Foto: Pixabay / Valelo Pardo

U Srbiji je od početka oktobra do danas registrovano ukupno 630 slučajeva malih boginja, od kojih je 225 laboratorijski potvrđeno u Institutu "Torlak", saopštio je juče Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Najmlađa obolela osoba je beba od dva meseca, a najstarija osoba ima 60 godina. Najveći broj obolelih je među mlađima od pet godina i starijima od 30 godina. Većina obolelih osoba i to 91 odsto je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

- Desilo se ono na šta sturka mesecima upozorava - izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je naglasio da je statistika takva da kada imate određeni broj obolelih da se dese i smrtni slučajevi.

povezane vesti

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Što dalje od ove zemlje

27. decembar 2017.

Lažete, totalna laž i širenje panike! Nit imena, nit koja bolnica nit kakve komplikacije, jednostavno laž. Zašto bi "mladić" bio vakcinisan, jel sa 25 godina treba opet da se vakcinišemo zato što niste dovoljno zatrovali našu decu. Cela priča o epidemiji je laž a proglašena je zbog navodnih 4 slučaja. LAZ!

But

27. decembar 2017.

Oduvek je teško bilo boriti se protiv zatucanosti. Obavezna imunizacija poduprta silom zakona. Jest, baš vas je Tito pitao šta mislite o imunizaciji.

M.pov.citalac

27. decembar 2017.

U Italiji i Rumuniji je prijavljen relativno veliki broj obolelih od malih boginja u toku ove godine. Ovih dana je zabelezena pojava ovog oboljenja i u Svedskoj gde je 96% dece preko dve godine starosti vakcinisano. Kao uzrok pojave ovog oboljenja koje se smatralo iscezlim u ovoj zemlji, smatra se veliki priliv migranata i izbeglica 2015 g, gde deca nisu vakcinisana ili su nepotpuno vakcinisana pre dolaska u Svedsku. Oboljenje moze biti opasno po zivot pri izbijanju komplikacija, narocito kod odraslih osoba. Rigorozne mere se moraju preduzimati, posebno kad se zna da je sirenje ove zaraze izuzetno lako i brzo.

Franjo Šešelj

01. januar 2018.

Prije nego je uvedeno cijepljenje od ospica je obolijevalo oko 90% stanovništva u dobi do 20 godina. Bilo je normalno da se gotovo svaka osoba u djetinjstvu zarazi ospicama. Nakon uvođenja cijepljenja smanjen je broj oboljelih među djecom, a porastao je broj oboljelih u kasnijoj mladenačkoj i odrasloj dobi kada posljedice bolesti mogu biti pogubnije. Epidemija ospica obično se pojavljuje u populacijama u kojima je cijepljenje uobičajeno. Ako se nitko više ne može zaraziti ospicama prirodnim putem, u budućnosti možemo očekivati još sličnih epidemija, jer nitko neće biti prirodno imun.Jedini spas od zaraze ospica prethodno cijepljenih je stalna revakcinacija. Izvor ,,,,https://www.krenizdravo.rtl.hr/.../ospice-morbili-uzroci...