Site name

Vrhovni kasacioni sud "osudio" komentare gradonačelnika Novog Sada na presudu bivšem ministru privrede Predragu Bubalu

Vučić i Brnabić brane Vučevićev napad na sud

Izjave gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, koji je oslobađajuću presudu bivšem ministru privrede Predragu Bubalu propratio optužbama na račun sudija Višeg suda u Beogradu, komentarisane su i u toku jučerašnjeg dana.

8

Piše: V. J.

Beograd 29. decembar 2017. 14:00

Vučić i Brnabić brane Vučevićev napad na sud

Foto: Fonet/Dragan Antonić

I dok predsednik i premijerka imaju razumevanja za gradonačelnika Vučevića, za najviši sud u zemlji ona predstavlja do sada najgrublji oblik mešanja u rad suda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je tokom obilaska fabrike "Lebanteks" u Lebanu, priznao da Vučević nije trebalo da komentariše presudu Višeg suda, ali i dodao da je on rekao istinu o stanju u pravosuđu.

- Nije trebalo da kaže, ali je rekao istinu, jer većina sudija su časni ljudi, ali on je rekao ono što misli 99 odsto građana Srbije, rekao je Vučić. On je kazao da zakon Vučevića obavezuje da o određenim temama treba da ćuti i upitao zašto se nisu komentarisale izjave drugih političara kada su cenili rad sudija i tužioca.

- Sada nas ubeđuju da nije kriv zbog toga što se neki tajkun koji se obogatio na narodnoj grbači, da je to bogougodno, a onaj ko kaže nešto protiv toga je kriv, kazao je Vučić.

Predsednik je naveo da je najteži pritisak na pravosuđe bilo to, kada se govorilo da je tužilaštvo podizalo optužnice iz političkih razloga i naglasio da na takve tvrdnje niko nije reagovao.

- To nije sukob sudske i izvršne vlasti, ali jedan deo sudske vlasti je zavisan od nekadašnje vlasti lopovsko-tajkunske koalicije, istakao je Vučić.

Sličnu reakciju televizija N1 dobila je i od premijerke Ane Brnabić.

- Mogu da razumem Miloša Vučevića, zvala sam ga jutros telefonom, potpuno mogu da razumem tu frustriranost, mislim da je to još jedan dokaz da nam svakako trebaju reforme u pravosuđu, rekla je premijerka.

S druge strane, Vrhovni kasacioni sud nema mnogo razumevanja za frustraciju potpredsednika SNS-a. Najviši sud u zemlji je juče u saopštenju naglasio da je izjava Vučevića o stanju u srpskom pravosuđu uvredljiva i opasna i da predstavlja do sada najgrublji oblik mešanja u rad suda.

"Takva izjava, data u toku sudskog postupka, u vezi s nepravosnažnom presudom neprimerena je, uvredljiva, opasna i štetna, predstavlja do sada najgrublji oblik mešanja u rad suda, uznemirava javnost, vodi zastrašivanju sudija i urušava osnovne principe demokratskog društva, a posebno princip podele vlasti", saopštio je Vrhovni kasacioni sud posle održane sednice.

Iz suda su podsetili da je zakonska obaveza svih državnih organa i funkcionera da "svojim postupanjem održavaju poverenje u nezavisnost i nepristrasnost sudija i sudova".

"Stoga i poslednje izjave najviših predstavnika vlasti, kojima ne osuđuju izjavu Miloša Vučevića, već iskazuju razumevanje, dodatno urušavaju ugled sudstva u celini", ocenio je Vrhovni kasacioni sud.

Podsetimo, nakon oslobađajuće presude bivšem ministru privrede Predragu Bubalu, Miloš Vučević je u saopštenju upitao sudije Višeg suda "kada će početi da sude po zakonu, pravu i pravdi, a ne po sumi novca koju dobijate od dosovskih osvedočenih lopova". Nakon te izjave usledila je lavina negativnih komentara od Visokog saveta sudstva, Društva sudija, Advokatske komore Beograda, Advokatske komore Srbije...

Vučević: Građani traže pravdu za oteto

Potpredsednik SNS Miloš Vučević izjavio je za Pink da je presuda u slučaju Luka Beograd prelila već punu čašu svenarodnog nezadovoljstva, nepostojanjem korespondencije između pravde i prava. "Sve ono što je rađeno van okvira prava, a što je ostavilo katastrofalne posledice po ekonomiju naše države i životni standard naših građana, nije sankcionisano, naprotiv, izgleda da će još biti i nagrađeno i amnestirano od bilo kakve odgovornosti", rekao je Vučević. Izjava koju je ranije dao, kako kaže, dobila je dimenziju u kojoj se postavlja pitanje smeju li uopšte da se komentarišu ovakva dešavanja. "Ova presuda bila je samo povod za napad, a uzroci su svi sudski procesi u kojima se sudi onima koji su radili nedopustive stvari, stvari genocidne prirode po našu ekonomiju, katastrofalno opasne. Moj utisak, koji verovatno deli i većina građana Srbije, jeste da sudstvo mora da demonstrira nezavisnost u odnosu na centre moći, da pokaže nezavisnost u svakom smislu, da je stub vlasti prema tajkunima, krupnom kapitalu i spoljnim centrima moći", rekao je Vučević. Potpredsednik SNS je podsetio da je u aferi "Kofer" sudio isti sudija i da su isto tako optuženi bili oslobođeni. On je rekao da "neki sude Miroslavu Miškoviću pa posle budu advokati ili članovi Glavnog odbora stranke Vuka Jeremića".

povezane vesti

komentari (8)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

pametan

29. decembar 2017.

Disciplinizacija sudstva...ili pravdanje za politicka hapsenja. Kada budu nasli opravdanje za olako izrecenu konstataciju da su oni predhodni bili lopovi, neka se jave svakom pametnom građaninu države Srbije. Sada imaju većinu. Dokle? Jos malo ;)

Маринко Илић

29. decembar 2017.

Подржавам градоначелника Вучевића! Све се покрало и нико није крв! Сви уперили прст у власт и оптужују да је судство под притиском! Јесте али не од власти него од лоповских центара моћи који се довољно накрали да могу сваког да купе, потплате и преплате, а то иде на душу ове власти! То је невиђени безобразлук! Адвокати нису невини јер, за добру зараду, копају сваки детаљ да побију доказе! Зато нема правде у Србији!

barba

29. decembar 2017.

Aca Srbin, Barba đevojka , Gaša Prangija brane šefa ujvidečke bande

Nina

29. decembar 2017.

Pa naravno da imaju razumevanja za njegovu izjavu jer covek nista nije slagao!

D.V. Jozef Š

29. decembar 2017.

"mislim da je to još jedan dokaz da nam svakako trebaju reforme u pravosuđu, rekla je premijerka." Reforme su odavno potrebne ali ne takve kakve bi vlast želela. Ako krenu tim putem dospeće brzo na listu na kojoj se već nalazi madjarska i poljska vlast.

Nenad

29. decembar 2017.

Nije da ga i ja branim, ali je covek bio u pravu. Svi gradjani se zale na pravosudje. Sudije su sve, samo ne objektivne i nezavisne.

Slobodan Zubović

30. decembar 2017.

Taj isti Vučević podneo je tužbu zbog krađe na izborima posle je je tužene priglio zarad pobede.Čime ie postao saučesnik u istoj.. .

ovoga mutavka

30. decembar 2017.

je najbolje opisao Djordje Visekruna.....ne treba nista ni dodati ni oduzeti