Site name

Ministarstvo pravde nije osudilo gradonačelnika Novog Sada zbog komentarisanja sudskih presuda

Vučević pozvao građane da mu pruže podršku

Kabinet gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića pozvao je juče u saopštenju građane koji žele da mu iskažu podršku zbog "kritika koje je izrekao na račun pravosuđa u Srbiji", da mu pišu elektronskom poštom na milos.vucevic@novisad.rs i gradonacelnik@novisad.rs", navodi se u saopštenju.

20

Piše: V. J. 

30. decembar 2017. 00:15

Vučević pozvao građane da mu pruže podršku

Foto: Grad Novi Sad

Prvi put od izbijanja afere o Vučevićevim komentarima izjasnilo se i Ministarstvo pravde. Državni sekretar Ministarstva pravde Čedomir Backović rekao je za N1 da je izjava gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića pokazatelj da je potrebno jačanje pravosuđa u Srbiji.

- To se vidi iz ove situacije da, sa jedne strane, pojedini nosioci pravosudnih funkcija, po strukovnim udruženjima i tako dalje, imaju pomalo jednostrano shvatanje nezavisnosti, a sa druge strane, kad je u pitanju odgovornost, na njoj treba da se poradi na organizovan, evropski, civilizovan način kako bi se izbegla potreba za ovakvim situacijama, rekao je Backović i dodao da Ministarstvo pravde "u ovome vidi dokaz više da ustavna rešenja za nezavisnost pravosuđa moraju da budu izbalansirana i da se podjednako bave pravima, ali i obavezama nosilaca pravosudnih funkcija".

U odbranu gradonačelnika Novog Sada juče se uključio i ministar odbrane Aleksandar Vulin, ističući da je Vučevićeva jedina greška u tome što je komentarisao nešto u vezi za biznismenom Miroslavom Miškovićem.

- Ne mislim da je to pritisak na pravosuđe. Vučević je to rekao kao pojedinac ili, ako hoćete, kao pravnik, a ne kao državni funkcioner, kazao je Vulin.

Podsetimo, Vučević je posle oslobađajuće presude bivšem ministru privrede Predragu Bubalu između ostalog "kao pravnik i običan građanin" u formi saopštenja upitao sudije Višeg suda u Beogradu "kome služe, narodu ili lopovima" i "koliko koštaju njihov obraz i čast". Vučevićevu izjavu osudili su Visoki savet sudstva, Društvo sudija Srbije, advokatske komore, brojni pravnici... S druge strane, opravdanje za njegov postupak pronašli su premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić.

povezane vesti

Novi umetnički kulturni centar

0

Piše: Gordana Nonin

Jedinstvo u raznovrsnosti

0

Piše: Gordana Nonin

komentari (20)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

miro

30. decembar 2017.

A gde je sendvič?

Dojcilo Svistoja

30. decembar 2017.

Kako "VAS"nije sramota da komentarisete presude suda koje nisu po volji SNS .Pa sta je sa Autovojvodinom,Sava malom...ma uostalom kome pricati obraz ko djon !

momcilo

30. decembar 2017.

jadni mali kalimero vucevic... a sto nije to rekao kad je tetka iz kanade bila aktuelna... il savamala

Max Weber

30. decembar 2017.

Tacno je da pravosudje u Srbiji ne valja, u svakoj normalnoj zemlji ti i ostala napredna druzina bi bili iza resetaka.

major Dimitririjevic

30. decembar 2017.

of 1190 u Beogradu he center political Mafijei,taj sistem se na ovakvim izborima produzava ,a upravo USTAV stiti the korumpirane institucije ,gradjani Vojvodina treva da pokrenu proglasenje Republike Vojvodina I spade se dalje agonije,ako cekaju revoluciju ,da znaju da of toga nema nista narednih 50 godina.Narod u Srbiji prihvata da ga vuku po blatu.

Filip

30. decembar 2017.

Vucevica treba strpati u zatvor jedno godinu dana gde će da dobro razmisli šta treba da kaže kao javna ličnost .

Nije važno

30. decembar 2017.

Domaćin Kulturne prestonice Evrope ? OVO ?

zorge

30. decembar 2017.

Stigo Šicer u Ujvideki, sudije pod ledom čekaju Žićbo

savke

30. decembar 2017.

Kapovima po Vojvodini preti ljudimava podrška. Pa kada budete sredili diplome, pohapsili mangupe iz vaših redova radi mita i provizije, otkrili ko je ubio novinare, ko džipovima po Vojvodini preti ljudima po kućama, kada vam onaj polučovek iz Subotice bio u zatvoru tada se javi za podršku a dotle te sudije bi trebalo da obrate pažnju na Vašu grupu.

Maja

30. decembar 2017.

Nase pravosudje funkcionise kao u doba DOS-ovskog rezima,to pod hitno treba da se promeni..!

josip

30. decembar 2017.

Sudije treba da budu postavljene od strane SNS, Vucic treba da odredjuje krivicu i daje smernice sudijama, to je vidjenje ovih bajnih pravnika, najboljih studenata generacije

Pragmatika?

30. decembar 2017.

Ehh, moj Vučeviću, vajni pravniče, ako te mail-ovi ne spasu ništa neće!? Na šta ste vi spali, čudo jedno. Bedno, nisko, prozirno, nečasno,......... do kosti. Ali, ...........dobro, nastavite sami sebi da jamu kopate, a kada se opasuljite biće prekasno. Nikakvu pouku, na vašu žalost, niste izvukli od vaših predhodnika i njihova sudbina vam se smeši.

D.V. Jozef Š.

30. decembar 2017.

Nezavisno sudstvo je kolac u srce svake diktature. Ministar bi da "jača" susdstvo i to verovatno jačanjem "obaveza(ma) nosilaca pravosudnih funkcija". EU za ovo ima vrlo jasna pravila i neće to proći tek tako.

Aćim

30. decembar 2017.

Ova sramna presuda za odgovorne za lopovske privatizacije vređa poštene građane naše republike. Poruka koja nam se šalje je da se u Srbiji može krasti do mile volje i da niko nikada neće za to odgovarati.

Stojadin

30. decembar 2017.

Pravog gradonacelnika stanovnici i ne poznaju. Isti se krece medju stanovnicima bez obezbedjenja i bez svite ( popunjavaci pozadine ). Koristi privatni auto ili javni prevoz. Dok to ne bude nema mog postovanja

krle

30. decembar 2017.

Vucevic im smeta jer govori istinu i za dobrobit svih, a Skotu ne smeju da odgovore i da hoce.

voja

30. decembar 2017.

I treba ga podržati bar je rekao istinu

VladaN

31. decembar 2017.

Ovo je jedna šizofrena situacija. SNS je izgubio kompas, ako ga je ikada imao. Vučević će sada od "građana" dobiti očekivanu podršku za svinjariju koja u jednoj normalnoj i uređenoj državi ne može da se dogodi ili da prođe bez posledica, a kamoli da ga podrže neki preCednik i tzv. premijer ili premijerka. Zbog toga ja prvi, javno dajem punu podršku Vučeviću da što pre ode sa mesta gradonačelnika i nikada više da nema ikakvu javnu funkciju. Sramota Novog Sada.

maki

31. decembar 2017.

Naravno da pravosudje nije nezavisno. Da jeste, mnogi zuti bi bili bar, jos uvek, optuzeni, a onda i osudjeni. Sta je sa drustvom iz Vojvodine? Na sva zvona se pricalo sta su pokrali, a onda se prasina slegla i nikom nista. Sramota.

major Dimitrijevic

02. januar 2018.

Totalna podrska ,sudovi su korumpirani i stekli se se svi uslovi da se raspuste ,korumpirane sudije pokusvaju zloupotrebom ustavnih prava da opstruisu pravdu ,mi treba da donesemo lex cpecialis ,da se ovi SUDOVI RASPUSTAJU i da se formiraju ispocetka javnim konkursom gde ce 80% biti mladi koji nisu radili u pravosudju a koje predlaze narod a pre svega njihove komsije i kolektiv na osnovu moralne podobnosti .....sramota je sta takozvani sud u Jagodini radi ### proteran sam iz Srbije sramnom odlukom korumpiranih u osnovnom sudu