Site name

Policija u Obrenovcu pronašla još 100 buradi s hemikalijama

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković potvrdio je to na Tviteru da je pronađena lokacija u Velikom Polju.

4

Piše: Danas Online/RTS

30. decembar 2017. 14:08

Policija u Obrenovcu pronašla još 100 buradi s hemikalijama

Foto: Beoinfo

Policija je u obrenovačkom naselju Veliko Polje pronašla još oko 100 buradi sa opasnim hemikalijama, objavile su Novosti.

MUP i Ministarstvo za zaštitu životne sredine završili uviđaj, napisao je Čučković.

Predsednik Opštine Obrenovac, Miroslav Čučković jutros je za Radio televiziju Srbije rekao da će biti proverene sve lokacije za koje se sumnja da je zakopan opasan otpad, a jedna od takvih lokacija je i  Veliko Polje .

On je za RTS istakao, da je država očigledno u proteklih nekoliko meseci ispitivala taj slučaj i bavila se ljudima koji su u tom lancu.

Nedavno otkrivenih 25 tona opasnog otpada u Vukićevici kod Obrenovca, toksičan je i kancerogen, ali ovo nije i jedini slučaj odlaganja opasnog otpada u Srbiji, prema rečima ministara zaštite životne sredine Gorana Trivana, prenosi RTS. Kako navode, uzorci vode su na ispitivanju, koje obavlja Gradski zavod za javno zdravlje, a rezultati će biti gotovi za dve nedelje te je ministar poručio korisnicima da za to vreme ne koriste bunarsku vodu za piće. Teže posledice u ovom slučaju su sprečene, ali je i otvoreno pitanje gde se nalaze ostala skladišta opasnog otpada i čijem zdravlju ona prete.

Ono što je izvesno, a potvrdio je tokom jučešnje posete Obrenovcu ministar Trivan - je da se opasan otpad nelegalno odlaže na brojnim lokacijama širom Srbije.

Predsednik Opštine Miroslav Čučković rekao je za RTS da je jučerašnja akcija bila samo početak velike akcije, koja će biti širom Srbije.

"Na našoj teritoriji mi ćemo proveriti sve lokacije za koje se sumnja da je zakopan opasan otpad. Jedna od tih lokacija je Veliko Polje i tu će biti naredna akcija", rekao je Čučković.

Što se tiče same prijave građana i poziva ministra da se sve to prijavi, u toku jučerašnjeg dana imali smo nekoliko poziva sa nekoliko lokacija, istakao je Čučković.

Kako je rekao Čučković, komunalna inspekcija je 1. avgusta 2017. godine po osnovu prijave građana bila na predmetu lokacije i predala nadležnim ministarstvima i Sekretarijatu za zaštitu životne sredine tu informaciju sa foto-doukmentacijom.

"Očigledno je država u proteklih nekoliko meseci ispitivala taj slučaj, bavila se svim ljudima koji su u tom lancu i važno je da se to ne zaustavi na jučerašnjem slučaju već da se širom Srbije taj opasni otpad pronađe, da se otkloni i pohrani u nadležne insitucije", kaže Čučković.

Mi smo imali iskustvo odnošenja preko 1.000 tona najopasnijeg otpada iz nekadašnje bazne hemije, rekao je Čučković i podsetio da je odnošenje otpada koštalo milion evra.

Ta aktivnost je skupa, kaže Čučković, dodajući da u toj vrsti biznisa ima ljudi koji su hteli da zarade.

 Nije novost da se meštani u tom mestu snabdevaju vodom iz cisterni jer su bunari od ranije zagađeni. Ovo je, međutim, vanredna situacija jer je nađeni otpad kancerogen i toksičan.

 "Mi smo od 29 sela 26 vezali na zdravu gradsku vodu. Selo Vukićevica je poslednje koje će biti povezano - predviđeno u naredne dve godine i onada će biti nepotrebno da se koriste bunari, ali sada ćemo izverštiti dodatne analize posebno lokaliteta gde je zakopan otpad i da se na toj lolaciji proveri i zemljište i svi bunari", kaže Čučković.

Letos je u Petrovcu na Mlavi uhapšena osoba zbog sumnje da je nelegalno skladišteno 50 buradi otrovnog otpada.

povezane vesti

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Tanja Pesic

30. decembar 2017.

Ne verujem da ovde nema komentara! Verovatno ih ne puxtate.Ko je odlagao zna od kada je i cije je.nisu to klikeri nego tone, nije to bez znanja vlasti,koja sada gleda kako da se izvuce!

Dejo

30. decembar 2017.

Čudo jedno da niko do sada to nije prijavio, da to niko nije video. Pa čime se bave službe za tako nešto. Ne daj Bože poplava, gde bi taj otpad završio. Sve nizvodno bi potrovao, a i ovako me je strah. Čučkoviću, ovo je za ostavku I ne samo tvoju nego I ministra policije, neobaveštenog šefa BIA i redom. Neka vas ponovo biraju, niste dovoljno uništili Obrenovac!

MILIJA SUZOVIĆ

30. decembar 2017.

100 GODINA ROBIJE ZA TE/TOG ZLIKOVCA

a vi glasajte za njih

30. decembar 2017.

Opštinska deponija smeća u Obrenovcu je praktično na obali Kolubare. Tu se lepo podzemnim vodama sav otpad uključujući i onaj industrijski i medicinski lepo drenira u Kolubaru a par kilometara dalje sve to se uliva u Savu malo iznad fabrike vode kojom se snabdevaju Barič i Mislođin. E sad ovaj je kriv što su ga uhvatili a ovi nisu krivi jer su na vlasti a i jedni i drugi truju ovaj narod gore nego nemci što su radili u logorima. Najveći uzročnik raka na teritoriji opštine Obrenovac je predsednik Čučković a 2014. godine je bio samo najveću uzročnik davljenja na teritoriji opštine. Zlo je očigledno metastaziralo.