Site name

Vulin će komandovati i Vojnom policijom

Vlada Srbije usvojila je predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Srbije, koje predviđaju da ministar odbrane može narediti Vojnoj policiji da "poslove obezbeđenja određenih ličnosti i protivterorističke zaštite" može da obavlja i van Ministarstva i Vojske.

16

Piše: Fonet

Beograd 02. januar 2018. 15:59

Vulin će komandovati i Vojnom policijom

Ministar Vulin na Aerodromu "Batajnica" Foto: MOD

Izbrisan je stav iz važećeg zakona da se "Vojna policija može angažovati u pružanju pomoći organima unutrašnjih poslova (policije) u miru i vanrednom stanju na osnovu zahteva nadležnog organa, po odobrenju ministra odbrane".

Uprava Vojne policije je organizaciona jedinica Generalštaba, a ne Ministarstva odbrane, pa je novost to što će ako se izmene zakona usvoje, odluku o njenom angažovanju van sistema ministar donositi, a ne odobravati.

U predlogu zakonskih izmena i dopuna nije precizirano koje ličnosti van Vojske i Ministarstva će moći da obezbeđuje Vojna policija, kao ni u kojim akcijama "protivterorističke zaštite" će moći da bude angažovana. Predloženim izmenama zakona je dodato i novo ovlašćenje Vojnoj policiji da "vodi službene evidencije i obrađuje podatke o ličnosti" u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, "u skladu sa propisima koji uređuju evidencije i obradu podataka o ličnosti u oblasti unutrašnjih poslova."

Izmene i dopune zakona o Vojsci Srbije će "pogoditi" poručnike, jer je njima propisano da će, umesto dosadašnje tri, unapređenje u čin kapetana moći dobiti posle najmanje četiri godine provedene u tom činu.

Izmenama je predviđeno da se unapređenje oficira i podoficira u viši obavlja na osnovu kriterijuma koje utvrđuje ministar odbrane i da se prave "liste kandidata".

Izmenjen je i dosadašnji član o maksimalnoj životnoj dobi do koje u vojnoj službi, uz trogodišnje obnavljanje ugovora, mogu ostati vojnici, podoficiri i oficiri po ugovoru, pa su godine starosti za sve povećane do 53. Do sada je starosna granica za profesionalnog vojnika bila 40 godina života, a podoficira i oficira 45.

Dodata je i odredba sa se, izuzetno, a po odluci ministra odbrane, ugovor licima na pojedinim formacijskim mestima ili određenih specijalnosti može obnavljati do ispunjenja uslova za odlazak u penziju propisanih zakonom kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje, što znači i posle 53. godine.

povezane vesti

komentari (16)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Kraljevčanin

02. januar 2018.

Dajte mu u da puca i da leti .... Kako može komandovati kad je nesposoban za vojnu službu? Ko je ovde lud?

Obucina

02. januar 2018.

Sto manje postovaniji i manje ugledniji clan drustva, sto manje ingerencija i kompetencija, sto vise skandala, pronevera i pljacki to veca politicka i svakovrsna moc i svakodnevne izjave i fotografije u medijima. To je slika danasnje stabilne Srbije.

Frenki Belavamn

02. januar 2018.

Ma pustite policiju svaka cast za fotografiju,sto kaze Njegos:Imah mrtav padnut od smijeha....

zorge

02. januar 2018.

Ofšor Snsrbistan okupirana je banditska teritorija. Ali, okupacija završava Hagom, Nirnbergom ....

drLaki

02. januar 2018.

A vidi mu uniforme, `ka nindza.

St. Petar

02. januar 2018.

Dezert, ratni huškač, a sada ministar vojni. Sramno i ponižavajuće za Srbiju.

miloš

02. januar 2018.

šta je bre ovo

Aleksandar

02. januar 2018.

Vojno nesposoban drzi lekcije vojno sposobnima??? Napredno podobno.

Po - zdrav!!

02. januar 2018.

Neka, neka, mozda ce imati cast da ga bas ta vojna policija, koju mu sad podcinjavaju, hapsi jednog lepog dana. P.S. A, naslovna fotografija, kako je gore neko primetio, je vrh vrhova. Kako mu lepo stoji, (umal'''' ne rekoh "partizanska bluza"), ova uniforma, ljubi ga tetka! Medjutim,....... malo je nekompletan bez opasaca. I kape, svakako. Ne ide, ovako gologlav u uniformi, i pritom jos prima raport.

Stevan

02. januar 2018.

To je kao kada bi ja , mašinski inženjer, bio glavni hirurg na VMA! Naopaka nam država i naopako funkcioniše :(

Pitagora

02. januar 2018.

Stvaraju se uslovi za totalnu diktaturu.

DEA

03. januar 2018.

Tužno je kada oficiri predaju raport nekome ko je "nesposoban"(za vojnu službu???),ko nalaga oko para i tetke iz Kanade. Pa zar vi zaista mislite da je srpski narod malouman.Kad bolje razmislim možda ste i u pravu.

Lea

03. januar 2018.

I vojsku i vojnu policiju treba da bude sramota ko im komanduje.

rezervni major

03. januar 2018.

Bruka i sramota države i Vojske: oficiri stoje mirno i podnose raport čoveku koji čak ni vojsku nije služio, valjda je nekim marifetlukom izbegao

Rajko

04. januar 2018.

Mislio sam da je zez ako bude Slatki tetkin Vulince ministar vojske.Ali sad ako pocne isa policijom da nas naoruzava,e Ameriko,spavas li mirno?! Tetku li vam vasu, Vula kad stene u prve redove( za Dedinje,pa gradnja svoje crkve, pa jos 50letova za Canadu...)..

Vremeplov

06. januar 2018.

Da nije tuzno, bilo bi smesno.