Site name

Irinej: U crkvi nema podela oko Kosova

Partijarh Irinej odbacio je tvrdnje da je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi došlo do podela po pitanju Kosova i Metohije.

10

Piše: FoNet

Beograd 13. januar 2018. 11:12

Irinej: U crkvi nema podela oko Kosova

Foto: Fehim Demir/EPA

Opšte je poznat stav Crkve o našoj svetoj zemlji i čvrsto verujem da po tom pitanju neće biti razmimoilaženja, rekao je partijarh za Večernje novosti.

On je kategoričan u stavu da je srpskom narodu neophodno jedinstvo na svim poljima, a ne samo u razrešavanju komplikovanog kosovskog čvora, navode Novosti.

O podelama unutar SPC počelo je da se govori posle izjave mitropolita Amfilohija da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića "vodi ka prodaji Kosova“ i izjave patrijarha Irineja da se Vučić "lavovski bori za našu zemlju“. 

povezane vesti

komentari (10)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Jasna

13. januar 2018.

Ne sumnjam da svi imaju isto misljenje po pitanju Kosova, jedino sto neki jasno ne vide Vucicevu predanu borbu za Kosovo.

Anja

13. januar 2018.

Nesme biti podela ni u crkvi,ni u narodu..Samo tako ćemo uspeti da rešimo suštinu našeg problema.

Sanja

13. januar 2018.

Koji je to opštepoznati stav SPC o Kosovu i Metohiji? Baš me čudi zašto se i pomislilo da unutar crkve ima različitih stavova. Ali na kraju računa se izjava patrijarha Irineja, njegova je poslednja i najjača.

Mirko

13. januar 2018.

Partrijarhu se mora verovati i među stanovništvom, nema razlike da treba sačuvati Kosovo,jer je to svima je jasno srpska zemlja, oteta silom.Međutim, postoje razlike ne samo u Crkvi, na koji način to učiniti i tu je odgovor izuzetno težak.

Najbolja

13. januar 2018.

Verujem da nema podela u SPC slusajuci Patrijarha Irineja, medjutim nadje se uvek neko poput Amfilohija pa iznese licno misljenje i baci "senku" na sve... Crkva brine o nasoj svetoj zemlji tu nema dileme.

Zoran

13. januar 2018.

Postoji mozda podela u odnosu na drzavno vlast. Ovi sto je podržavaju ustvari licemerno su za to da Kosovo ne bude predato. Pričaju to se narod ne pobuni ni protiv njih ni protiv vlasti. Znaci u suštini podela postoji. Jos jedna patrijarhovo lukavstvo. Tog coveka treba smeniti zajedno sa državnim sistemom jer je ocigledno potpuno kontrolisan i pod uticajem države.

Toman

13. januar 2018.

Prvi put u zivotu moram da se slozim sa Matijom Beckovicem. "Kosovo" jeste najskuplja srpska rec. Sve sto su ikad imali ili jos uvek imaju Srbi ce izgubiti zbog nje. Pa cak i vise, izgubice zbog nje i sami sebe kroz nestanak ne samo drzave kakve-takve vec i samog naroda. Za samo pedesetak godina sve ovo ce biti totalno nevazno, pa makar svet neocekivano procvetao ili zavrsio u ognju (sto nasi velikosrbijanci cekaju, dok im se isplati). Inace sinonimi za rec "Kosovo" koji se kriju iza nje su licemerje, pokvarenost, licni interes, umisljenost, kompleks vise vrednosti i ironicno - odsustvo svakog osecaja za narod i drustvo osim kad ga gledaju kao stado.

Sandra

13. januar 2018.

Jaka crkva jaka i drzava.

Oljačkani penzioner

14. januar 2018.

Jasna,Anja,Sanja jadno je to što vi podržavate,ili ste slepe kod očiju pa ne vidite ono što svako normalan vidi.Ipak je ovo za vas veoma teško za shvatanje.Samo se vi klanjajte svom patrijarhu Vučiću daleko ćete da dogurate.

Miodrag iz Peći

14. januar 2018.

@Zoran. Hajde molim te smeni papu Franja kao što ste onomadne smenili Amfilohijevog prijatelja i cimera papu Benedikta.