Site name

Diković: Potreban nam je PVO sistem

U ovom trenutku je rano govoriti o konkretnom rešenju, jer se razmatra više sistema, a ne samo S-300, ali smo jasno kazali da nam je potrebno oružje koje može da vodi protivvazduhoplovnu borbu na daljinama većim od 400 kilometara.

2

Piše: FoNet

Beograd 13. januar 2018. 13:06

Diković: Potreban nam je PVO sistem

Foto: MOD

To je izjavio za RTS načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Prema njegovim rečima, na planove razvoja Vojske Srbije utiče aktuelna situacija u međunarodnim odnosima.

U intervjuu za emisiju "Dozvolite...", Diković je rekao da će, osim stalnih zadataka, vojska ove godine raditi na modernizaciji naoružanja, a posebna pažnja posvetiće se izgradnji kapaciteta za obuku i izgradnji stajanki, hangara i prostora za smeštaj borbene tehnike.

Govoreći o unapređenjima operativnih sposobnosti vojske, načelnik Generalštaba je istakao više primera u ovoj godini.

Nastavićemo sa realizacijom projekta "1.500" i "1.500 plus". Počećemo modernizaciju tenka M-84 i borbenog vozila pešadije kako bismo poboljšali domet, zaštitu i probojnost, objasnio je Diković i dodao da će se unaprediti sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Zaokružićemo sposobnosti naše lovačke avijacije za zaštitu vazdušnog prostora. U planu je da se vojska u 2018. godini opremi helikopterima H-145M iz Erbasovog programa sa sistemom naoružanja koje smo mi tražili, a odobrena je i nabavka šest transportnih helikoptera Mi-17, istakao je Diković.

Napomenuo je da sledi i modernizacija sistema vazdušnog osmatranja i javljanja, gde su značajna dva radara koja su nabavljena iz Slovenije pre dve godine, kao i nastavak modernizacije raketnog sistema KUB.

Komentarišući greške u reformi sistema odbrane do 2012. godine, Diković je rekao da te događaje ne treba posmatrati van konteksta dešavanja, kao i da ne misli da je sposobniji od svojih prethodnika.

Imali smo mi vrsne generale na čelu vojske, Ojdanića, Pavkovića, Krgu, Miletića i da ne nabrajam dalje. Sve su to vrsni generali koji su, siguran sam, radili najbolje moguće u datim uslovima, istakao je Diković.

On je ukazao da su u tom periodu ključne odluke donete van vojske i poštovanja struke, a "uz prisustvo mentora" koji su imali odlučujuću ulogu u opremanju, organizaciji i sastavu vojske, kao i da je zapostavljeno razijanje nacionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

Novac od prodaje naoružanja koje je postalo višak posle rasformiranja jedinica, i to u velikim količinama, najvećim delom nije potrošen za modernizaciju i za vojsku, kao što je tada saopštavano, već je sve otišlo na drugu stranu, objasnio je načelnik Generalštaba.

Dodao je i da vojska danas pokušava da ispravi te greške i da u tome ima veliku podršku vrha države.

Diković je podsetio da je u tom periodu bilo i pozitivnih stvari i izdvojio razvoj baze "Jug" kod Bujanovca i ustupanje kasarne "Vojvoda Stepa Stepanović" za stanove za pripadnike vojske.

Komentarišući medijske napise o nabavci raketnih sistema S-300 i BUK, Diković je rekao da se planira nabavka sistema velikog i srednjeg dometa, a razmatra se koji su sistemi najbolji za konfiguraciju teritorije Srbije i za efikasnost.

Naravno da se razmatraju i sistemi S-300 i BUK, ali razmatramo i druge sisteme, objasnio je Diković i dodao da još nije vreme da se govori o konkretnom rešenju.

Diković je zahvalio Rusiji na donacijama u naoružanju i objasnio da će 30 tenkova T-72S biti raspoređeno u oklopno-mehanizovane jedinice, a 30 oklopnih vozila BRDM u izviđačke jedinice.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Jovan Nikolic

13. januar 2018.

Znam da vam nije lako Dikovicu. Nedavno ste, za poplava u Srbiji, dobijali komande od bivseg Predsednika Vlade Srbije, sada ste duzni da stojite mirno pred kostimiranim Vulinom, imate zebnju od Natase Kandic, a upravu vam je SAD zabranio ulazak . Tako da vase licne zelje razumem kao pokusaj da malo talasate po medijima. To jeuobicajeni postupak za sve one koji su se obreli u nemilosti.

Nenad P.

14. januar 2018.

Ako su nam potrebni skupi PVO sistemi zasto su potrosene pare na polovne MIG-ove koji nece imati svrhu na ovako malom vazdusnom prostoru (krnje) Srbije sem za (ne)potrebnu (?) obuku malog broja pilota