Za donore organa ne postoji starosna granica 1

Program zaveštanja organa i izdavanja donorskih kartica u Srbiji prvi put je pokrenut pre desetak godina na Vojnomedicinskoj akademiji u cilju popularizacije i unapređenja programa kadaverične transplantacije.

Radi se o dobrovoljnom, neprofitnom, pismenom pristanku poslovno sposobne i uračunljive osobe da se u slučaju moždane smrti njeni organi mogu uzeti radi presađivanja drugoj osobi u svrhu lečenja. Ovaj pristanak se može povući u svakom trenutku ukoliko se osoba koja ima donorsku karticu predomisli.

Za donore organa ne postoji starosna granica i vlasnici donorskih kartica mogu postati svi punoletni građani Srbije ukoliko nemaju dijabetes, maligne, psihijatrijske ili neurološke bolesti. Takođe, vlasnici donorskih kartica ne mogu postati zavisnici od narkotika, teški srčani i bubrežni bolesnici, HIV pozitivne osobe i osobe sa infekcijama poput hepatitisa B i C.

Treba naglasiti da se radi o krajnje humanom gestu koji ne donosi nikakav profit za vlasnika donorske kartice.

Do sada je u Srbiji više od 150.000 ljudi odlučilo da u slučaju moždane smrti daruje organe za lečenje drugih ljudi.

Postupak izdavanja donorske kartice

Pristupni obrasci mogu se popuniti lično na Vojnomedicinskoj akademiji ili poručiti telefonom na željenu adresu.

Naručivanje pristupnog obrasca telefonom omogućeno je svakog radnog dana od 12.00 do 15.00 časova putem broja telefona 011/3608-466. Popunjeni formular potrebno je zatim vratiti Odeljenju za odnose sa javnošću VMA, a donorska kartica će biti vraćena na adresu pošiljaoca.

Zainteresovani građani mogu da dođu u Odeljenje za odnose sa javnošću VMA (5. sprat) svakog radnog dana od 12.00 do 15.00 časova radi konsultacija o programu zaveštanja organa i popunjavanja pristupnog obrasca. Donorsku karticu građani mogu naknadno preuzeti ili će im biti poslata na adresu.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari