Otvoren Centar za transplataciju koštane srži 1Foto: Ministarstvo zdravlja

Centar za transplataciju koštane srži otvoren je juče u Kliničkom centru Srbije. Sterilni blok time je postao treća zdravstvena ustanova u zemlji u kojoj se radi transplantacija koštane srži kod pacijenata oboljelih od malignih i autoimunih bolesti.

Takve transplantacije se kod dece rade u Institutu za majku i dijete u Beogradu, a kod odraslih na Vojnomedicinskoj akademiji. Izgradnjom Centra za transplantaciju, potpuno novog sterilnog bloka, Klinika za hematologiju KCS biće u mogućnosti da na godišnjem nivou uradi između 30 i 40 alogenih transplantacija, kao i 50 autolognih transplantacija.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je prilikom posete Sterilnom bloku da je Centar izgrađen prema najvišim svetskim standardima. Ministarstvo zdravlja i Klinički centar Srbije u izgradnju i kompletno opremanje savremenog Centra za transplantaciju Klinike za hematologiju KCS, koji čine 4 izolacione jednokrevetne jedinice, jedna dvokrevetna i dve trokrevetne sobe, uložili su blizu 90 miliona dinara.

“Mnogi naši građani su do sada morali da za ovaj vid transplantacija koštane srži odlaze u inostranstvo. Jednostavno, u prethodnom periodu nije se planski ulagalo u zdravstvo i nismo imali dovoljno kapaciteta za zbrinjavanje svih pacijenata kojima je potrebna transplantacija koštane srži”, rekao je Lončar. “Zato smo danas izuzetno ponosni jer otvaramo savremeni Centar za transplantaciju koji našim građanima omogućava da ovaj vid operacija obavljaju ovde, u svojoj zemlji. Time još jednom potvrđujemo da želimo savremen i snažan zdravstveni sistem, koji omogućava dobro zdravstveno zbrinjavanje i negu svim građanima ove zemlje. Nećemo stati na ovome, imamo mnogo započetih projekata i investicija, obnavljamo klinike i gradimo nove kliničke centre, uvodimo nove terapije i činimo sve da dodatno unapredimo naš zdravstveni sistem“.

Direktor KCS doc dr Milika Ašanin istakao je da je rekonstrukcija ovog dela Klinike za hematologiju i izgradnja savremenog sterilnog bloka za transplantacije koštane srži investicija od nemerljivog značaja za KCS.

“Klinički centar Srbije, kao najveća i najreferentnija zdravstvena ustanova u našoj zemlji i regionu uvek nastoji da u svemu prati aktuelne svetske trendove u zbrinjavanju i lečenju pacijenata. Sada imamo moderan Centar za transplantaciju koštane srži, imamo sve potrebne tehničke kapacitete za uspešno obavljanje ovog vida transplantacije matičnim ćelijama, a imamo i vrhunske doktore, koji će voditi ovo odeljenje, i koji su upravo došli sa stručne edukacije u Hamburgu. Kao ustanova koja u toku godine zbrine više od milion pacijenata, mi smo dužni da građanima omogućimo savremene terapije i savremene modalitete lečenja i ovakav vid složenih transplantacija koje će se obavljati u ovom Centru“, istakao je Ašanin.

Direktorka Klinike za hematologiju KCS prof. dr Biljana Mihaljević istakla je da Klinika za hematologiju KCS do sada nije sprovodila lečenje alogenom transplantacijom, jer nije imala tehničke uslove za izvođenje iste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari