Sećanje na Tinku - ženu nebeskog mehaničara 1

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović priredio je prijem za Marinu i Lili Milanković, unuku i praunuku Milutina Milankovića, naučnika, prvog doktora tehnike među Srbima, čija je supruga Hristina Tinka Topuzović rođena Šapčanka.

O njoj se zna veoma malo, a koliko je bila značajna za život i rad Milutina Milankovića, zabeležio je on sam u svojim „Uspomenama“. Marina i Lili su iz Melburna doputovale krajem decembra. Među gostima bio je i Pavle Belosavić, unuk Tinkine polusestre, praunuk dr Koste Dinića, ličnog lekara kralja Petra Prvog.

Nakon prijema u Gradskoj kući, gosti su posetili Biblioteku šabačku, Narodni muzej, Sabornu crkvu, tvrđavu na Savi i grobnicu Topuzovića na Donjošorskom groblju, kao i mesta u gradu koja su bila deo imetka Tinkine porodice.

Unuka poznatog naučnika boravi u Šapcu zahvaljujući novinarki i književnici Stani Munjić, koja je istražujući istoriju Šapca poželela da Tinku Topuzović „izmakne iz senke muža i dovede je u rodni grad“. Rezultat toga je knjiga pod nazivom „Tinka Milanković, žena nebeskog mehaničara“, koja će uskoro izaći iz štampe. Tinka Milanković bila je iz porodice šabačkih Topuzovića, bogatih trgovaca. Njen deda Đorđe Topuzović bio je potpredsednik Narodne skupštine kod kneza Mihaila i predsednik Narodne skupštine kod kneza Milana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari