Bez žena na rukovodećim mestima kazna i do 1,5 miliona 1Foto: EPA / FRANCK ROBICHON

Nacrt novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti naći će se pred Vladom Srbije u naredne dve sedmice, najavila je nedavno ministarka Zorana Mihajlović, koja je na čelu vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Na zakonu je rađeno u protekle dve i po godine, a cilj je uspostavljanje ravnoteže između mogućnosti koje se pružaju muškarcima i ženama. Od novina, predviđeni su rodno senzitivni udžbenici u školama, nestanak mizoginog i seksističkog rečnika iz medija, više žena na rukovodećim pozicijama, jednake plate za muškarce i žene na istom poslu. Takođe, zakonom će biti zabranjeno da prilikom konkurisanja za posao poslodavac traži i fotografiju kandidatkinje, ali i da se propisuje izgled, kao i dosadašnja ustaljena praksa da vas potencijalni poslodavac pita da li planirate decu, kada ćete se udati, da li ste udati… Zabranjeno će biti i otpuštanje radnice kada zatrudni, zatim njeno premeštanje na nižu poziciju po povratku na posao, sprečavanje napredovanja u karijeri kada je žena odsutna zbog brige o deci i porodici.

Novim zakonom je predviđeno i da 40 posto žena bude na rukovodećim pozicijama u javnom sektoru, političkim strankama, kao i na listama kandidata na izborima. Za one državne organe i poslodavce koji ne budu primenjivali odredbe ovog zakona predviđene su i kazne. Novčane kazne za poslodavce, kao i za nosioce javne vlasti, koji budu kršili odredbe zakona iz oblasti zapošljavanja iznosiće od 500.000 dinara pa do 1,5 miliona dinara. Kazne koje će plaćati političke stranke, sindikalne organizacije i strukovna udruženja, ukoliko ne obezbede ravnomernu zastupljenost muškaraca i žena, su od 300.000 do 1 milion dinara. Ko bude tužio po osnovu rodne diskriminacije biće oslobođen plaćanja troškova postupka unapred.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari