Nedostaju podaci o krivičnim postupcima 1

U okviru drugog nezavisnog izveštaja o primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, Autonomni ženski centar ističe da je primena hitnih mera zaštite od nasilja u porodici uspešno nastavljena, s obzirom na to da je Republičko javno tužilaštvo izvestilo da je tokom jula meseca razmatran 3141 slučaj nasilja u porodici, odnosno 711 slučajeva više nego u prvom mesecu primene zakona.

Međutim, zakonom propisan sadržaj evidencije podataka o slučajevima nasilja u porodici pokazuje jednu od slabosti na koje je AŽC ukazivao u periodu izrade i rasprave o nacrtu, odnosno predlogu zakona, a to je nedostatak podataka o krivičnim postupcima u vezi sa nasiljem u porodici. „Zbog toga, kada posmatramo broj usvojenih produženih hitnih mera u odnosu na broj prijavljenih/razmatranih slučajeva nasilja u porodici, ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da li se radi o (ne)dovoljnoj primeni zakona, ili su OJT preduzimala druge mere iz svoje nadležnosti, kao što su pritvor ili zabrana iz čl. 197 Zakonika o krivičnom postupku“, navodi se u izveštaju AŽC-a.

Prema podacima koje ovaj izveštaj pokazuje, broj donetih hitnih mera u nadležnosti policije u julu 2017. bio je 2183, od čega 722 mere privremenog udaljavanja učinioca i 1461 mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira i prilazi žrtvi nasilja. Nadležni zamenici javnih tužilaca su i u julu podneli značajan broj predloga za produženje hitnih mera – 1339, što je za 127 predloga više nego u junu. I ovaj put najveći broj predloga za produženje hitnih mera usvojen od strane suda, odnosno 1292, što čini 96,5 odsto predloženog broja.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari