Site name

Znamenite žene

Danica Tomić: Prva žena sa pilotskom dozvolom

Danica Tomić bila je jugoslovenska avijatičarka i prva žena sa pilotskom dozvolom u Kraljevini Jugoslaviji. O Daničinom životu postoji jako malo podataka.

1

Piše: M. K.

13. septembar 2017. 08:00

Ono što se zna dolazi iz nekoliko novinskih tekstova objavljenih o njenim podvizima. Časopis "Ilustrovani list" objavio je njenu fotografiju ispred aviona i kratak tekst, kada je 1928. godine, na proslavi 15. godišnjice aerodroma Beograd, letela nad provalijom dubokom 2.500 metara.

"Gospođa Danica Tomić, supruga majora Tomića - prva žena u našoj zemlji koja je letela nad provalijom od 2.500 metara. Ona je prva žena u nas koja je pravila lupinge, što je okretanje aviona u vazduhu, i druge akrobacije", pisalo je u novinama.

Svoje znanje krala je od supruga, komandanta 6. vazduhoplovnog puka, majora Miodraga Tomića, pilota sa najvećim brojem pobeda u Prvom svetskom ratu. Kao supruga čuvenog pilota mogla je da uživa u čarima lagodnog života, ali je ona sve više čitala knjige o vazduhoplovstvu, letenju, avijatici. Više od svečanih haljina nju su zanimale nebeske visine.

Kada je 1930. objavljen oglas Društva rezervnih letača za prijem kandidata u civilnu pilotsku školu u Beogradu, uz podršku supruga i ona se prijavila. Zapisi komisije o kandidatima koji su tada učestvovali pokazuju da je ona bila veštija i od mnogih muških kandidata. Komisija je o njoj pričala da leti vrlo mirno, sigurno, staloženo i sa veoma retkim samopouzdanjem. Nije bila jedina žena, ali je na predlog nastavnika, među prvima u svojoj klasi, izašla na završni ispit. Tako se Danica Tomić 1933. upisala u istoriju kao prva žena u Jugoslaviji sa dozvolom turističkog pilota. Čestitke joj je uputio list "Naša krila".

Nakon dobijanja dozvole Danica je pala u zaborav. NJen muž, major Tomić, pao je u zarobljeništvo tokom Drugog svetskog rata. Nakon završetka rata se preselio u Ameriku. Supruga je verovatno pošla sa njim, ali joj se od 1933. godine gubi svaki trag. O Danicinom privatnom životu nema podataka. Nije zabeležena čak ni u spisima ljudi koji prikupljaju informacije o avijatici u Jugoslaviji. NJen datum rođenja i godina smrti nisu poznati.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

milija suzović

13. septembar 2017.

Danica Tomić je simbol,Srpkinje,koja stoji u pozadini sveg Srpskog,čuvanja nacije,potpora svega u naciji.U sećanju mi je duboko urezana rečenica,jedne Srpkinje majke,iz vremena,negde 1951god.Dogodilo se to kod Ljubiške crkve,Zlatibor,kada sam ja upotrebio neku stranu reč,jedna Majka,mi je rekla:"NEMOJ TAKO DA GOVORIŠ TO NIJE NAŠE", i danas čujem taj glas,glas Srpskog svemira.Srpkinje onog vremena,su bile majke,pored svoga,vakom detetu.Jaka Srpkinja jaka Srbija!