Site name

Registar pojmova: Veštice

Svake sedmice u Danasu

1

01. novembar 2017. 15:55

Registar pojmova: Veštice

Mitološka bića sa natprirodnim moćima. U vreme katoličke inkvizicije mnoge osobe, većinom žene, bile su optuživane za veštičarenje i zbog toga proganjane i spaljivane na lomači. Spaljivanju je prethodilo okrutno mučenje kako bi se iznudilo priznanje. Prvi veliki lov na veštice dogodio se 1482. godine u Sevilji, a potom 1692. u američkom gradu Salemu. Papa Ivan Pavle II je 2000. tražio oprost za grehove koje je Crkva počinila, uključujući i greh inkvizicije prema ženama. Verovanje u veštice je bilo rašireno i u pravoslavnom svetu, gde su žene pod optužbama da more decu takođe mučene i ubijane. Feministkinje i danas istražuju srednjovekovni lov na veštice, tragajući za zapisima sa suđenja, spravama za mučenje, nastojeći da održe pamćenje na jedno od najgnusnijih zločina nad ženama u istoriji. 

Tekst je nastao u okviru projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Дуле

01. novembar 2017.

"Prvi veliki lov na veštice dogodio se 1482. godine u Sevilji, a potom 1692. u američkom gradu Salemu" Ово сте мало измислили, испада да за оних 210 година између није било лова на вештице.