U Srbiji svega 12 predsednica opština 1Foto: Fonet

Imenovanje Ane Brnabić na mesto prve žene predsednice Vlade Srbije pre nekoliko meseci ocenjeno je kao veliki korak u borbi žena za bolju poziciju u političkom životu, ali već na drugi pogled situacija nije toliko sjajna.

Žene su na vodećim pozicijama u svega četiri ministarstva, u preostalih 16 resora ministri su muškarci. Međutim, slika političkog života u Srbiji još je nepovoljnija na lokalu. Prema analizi koju je uradio Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, a koja je nedavno predstavljena javnosti, od 151 lokalne samouprave žene su u svega 12 na mestu predsednica opština ili gradonačelnica.

– Kada govorimo o političkom životu na regionalnom i lokalnom nivou, primetićemo veću rodnu nejednakost, jer je žena u vrhovima lokalnih vlasti izuzetno malo, a na nekim visokim pozicijama, kao što su gradonačelnice ili predsednice opština, ima ih toliko da ih u dahu možemo nabrojati. Zato je neophodan rad i podrška lokalnim samoupravama kako bi se u gradskim i opštinskim organima u većoj meri integrisale žene – kaže za Danas poverenica za za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Najveća rodna neujednačenost jeste, kako kaže, na najvišim i najnižim pozicijama, u opštinama i gradovima, kao i u mesnim zajednicama i u javnim preduzećima.

Svega 13,2 odsto žena, pokazala je analiza, nalazi se na pozicijama predsednica skupština opština ili gradova. Žene imaju nešto veću šansu da budu imenovane na pozicijama zamenica predsednika opština ili gradonačelnica i na tim mestima ih je nešto više od 16 odsto.

– Međutim, kada govorimo o nekim nižim pozicijama kao što su sekretari skupština ili zamenici sekretara, taj procenat je daleko veći i žene zauzimaju više od 50 odsto tih pozicija. Na mestima odbornica u lokalnim parlamentima, žene su zastupljene u procentu koji je određen zakonskom kvotom. Uprkos tome, u čak 55 opština i gradova, broj odbornica je ispod zakonom propisanih vrednosti. Možda je najdrastičniji podatak koji govori o sastavu saveta mesnih zajednica: na osam muškaraca dolazi jedna žena – napominje Janković.

Slična situacija je i u javnim preduzećima gde je na njihovom čelu oko 16 odsto žena, dok je najbolja situacija u ustanovama obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kulture, gde su žene na rukovodećim pozicijama u čak 51 odsto slučajeva.

Na pitanje kako uticati na lokalne samouprave da poštuju odredbe zakona Janković kaže da odgovornost snose i političke partije i njihovi lideri, te da bi bilo dobro kada bi se slika rodne ravnopravnosti na republičkom prenela i na lokalni nivo.

– Evo izazova za lokalne lidere, a mi ćemo i ubuduće sprovoditi sve zakonom predviđene mere i aktivnosti kako bi Srbija postala društvo gde bi žene imale jednake šanse da participiraju u političkom životu na svim nivoima vlasti – ističe Janković.

I ove godine, kako kaže naša sagovornica, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je uputio preporuke mera za ostvarivanje ravnopravnosti svim lokalnim samoupravama u Srbiji kako bi obezbedile uključivanje i podsticanje ravnomerne zastupljenosti žena i muškaraca u svim sferama političkog i javnog odlučivanja. Više od 85 odsto, kaže ona, odgovorilo je da u narednom periodu planira mere za unapređenje rodne ravnopravnosti.

– Optimizma radi, navešću dobre primere, poput Sombora, Surdulice, Lučana, Svrljiga, Pećinaca, Vršca, Savskog Venca… Oni drugi, neka ostanu za idući put, ako ništa ne urade po ovom pitanju – naglašava Janković.

Zbog čega je takav odnos žena i muškaraca u političkom životu Janković objašnjava time što je javna sfera donedavno bila prilično zatvorena za žene.

– U isto vreme, i kad se žena nalazi na nekoj javnoj funkciji, nisu retki slučajevi da se suočava sa različitim osporavanjima, komentarima, omalovažavanjima. Primera radi, setite se, ne tako davno pojedini mediji su se bavili izgledom narodnih poslanica, njihovim godinama, suknjama, frizurama, svime osim kompetencijama i stručnostima i na to sam, kao poverenica za zaštitu ravnopravnosti, više puta upozoravala – ističe Janković.

Žena u politici je glas svih žena

Osim toga, za ulazak u javni i politički život je, kako kaže, često potrebna hrabrost.

– Treba prevazići brojne prepreke, lične dileme i strahove. Zato je potrebno i da žene koje se već nalaze na pozicijama, ohrabre druge žene. Na našoj konferenciji povodom Međunarodnog dana tolerancije sam rekla, ali ću ponoviti i za Vaše čitaoce i čitateljke, jer smatram važnim – da je žena u politici više od predstavnika vlasti. Ona je ne samo uzor, već i glas svih onih žena koje, slušajući nju, shvataju da imaju šta da kažu – napominje Brankica Janković.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari