Prepolovljen broj žena na vlasti u svetu 1Foto: EPA / Martin Alipaz

Višedecenijski rast broja žena u parlamentima i vladama širom sveta je gotovo zaustavljen, a lane je porast bio toliko nizak da će biti potrebno 50 godina da žene i muškarci budu ravnopravno zastupljeni u parlamentima, navodi se u novom izveštaju Ujedinjenih nacija i Interparlamentarne unije, javlja danas AP. Pre tri godine se procenjivalo da će […]

Višedecenijski rast broja žena u parlamentima i vladama širom sveta je gotovo zaustavljen, a lane je porast bio toliko nizak da će biti potrebno 50 godina da žene i muškarci budu ravnopravno zastupljeni u parlamentima, navodi se u novom izveštaju Ujedinjenih nacija i Interparlamentarne unije, javlja danas AP.

Pre tri godine se procenjivalo da će polovi biti ravnopravno zastupljeni u parlamentima za manje od dve decenije, pošto je broj žena u poslaničkim klupama rastao u proseku za 1,5 odsto godišnje.

Lane je taj rast više nego prepolovljen. Istovremeno je broj žena na položaju ministara porastao sa 730 na 732, što je oko 18 odsto u odnosu na ukupan broj svetskih ministara.

Žene su šefovi država ili vlada u 17 zemalja. Većinu članova parlamenta žene čine u Ruandi i Boliviji, dok su na čelu većine ministarstava u Sloveniji, Bugarskoj, Francuskoj, Nikaragvi, Švedskoj i Kanadi.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari