Nema zastoja u formiranju suda za zločine OVK 1Foto: EPA/ MARTIJN BEEKMAN

U svim svojim dosadašnjim aktivnostima, rukovodila sam se snažnom motivacijom da se naša ustanova pridržava najviših standarda iz pravne oblasti…

… da uspostavimo najbolju praksu, donesemo najkvalitetnije sudske odluke i obavljamo svoju delatnost sa najvišim stepenom profesionalizma i integriteta – izjavila je juče Ekaterina Trendafilova, predsednica Specijalizovanih veća Kosova, suda koji je osnovan kako bi se procesuirali zločini OVK.

Trendafilova je na svojoj prvoj konferenciji od kako je početkom godine stupila na mesto predsednice Specijalizovanih veća Kosova istakla da je njen najveći prioritet i glavni fokus izgradnja funkcionalnog pravnog okvira Specijalizovanih veća. Ona je izrazila zadovoljstvo do sada ostvarenim napretkom koji su Specijalizovana veća postigla uz „ambiciozne rokove i bez ikakvih zastoja“.

U saopštenju Specijalizovanog veća se navodi da su nakon intenzivnog i strogog procesa selekcije na osnovu kojeg su imenovane sudije na Listu međunarodnih sudija, usvojeni i ključni dokumenti neophodni za vođenje postupaka pred Specijalizovanim većima: Pravilnik o postupku i dokazima, Pravilnik o raspoređivanju sudija i Kodeks sudijske etike.

„Usvojivši Pravilnik o postupku i dokazima za manje od dva meseca od svog imenovanja, sudije su demonstrirale profesionalizam, izvanredno znanje i neumornu angažovanost a sve u cilju toga da se osiguraju efikasni i pravedni postupci pred Specijalizovanim većima,“ rekla je Trendafilova.

U pogledu odluke koju je Specijalizovano veće Ustavnog suda donelo 26. aprila, gde je ocenjeno da devet od 208 odredbi Pravilnika o postupku i dokazima moraju da se revidiraju na plenarnoj sednici, konstatovala je sledeće: „Ispitivanje Pravilnika od strane Specijalizovanog veća Ustavnog suda i njegovi zaključci ni u kom smislu ne umanjuju kvalitet rada koji je obavljen na plenarnoj sednici. Nije neuobičajeno da se zakonodavni dokumenti podvrgavaju striktnom ocenjivanju i na taj način učvršćuju. Ovo je još jedan dokaz i garancija profesionalizma, nezavisnosti i objektivnosti sa kojima će se voditi postupci pred Specijalizovanim većima Kosova.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari