Klintonov savetnik: Lično sam se mešao u ruske izbore 1994. 1Foto: FreeImages / Emilija Uzukauskiene

Bivši savetnik nekolicine američkih predsednika, uključujući i Donalda Trampa, Majkl Kaputo izjavio je da su činovnici administracije Bila Klintona 1994. godine otputovali u Rusiju kako bi pomogli da dođe do reizbora Borisa Jeljcina na mesto predsednika.

„Mi smo se sami mešali u izbore. Najsmešnije je što je mene Klintonova administracija poslala u Rusiju da to radim“, rekao je on u intervjuu za „Foks njuz“.

Prema njegovim rečima, američko mešanje u izbore u to vreme nije prošlo neprimećeno, već su sve političke partije koje su bile uključene u izbore zahtevale da prestane da radi to što radi. „Govorili su da prestanem da se mešam u izbore. Sad shvatam svu tu ironiju“, dodao je Kaputo.

Kaputo je takođe naveo da je Moskva možda za trunku radije videla Donalda Trampa na mestu predsednika nego njegovu suparnicu Hilari Klinton. „Ona im se nije sviđala, predstavljala je problem. Međutim, ona je bila predvidiva, apsolutno predvidiva. Mislili su da je možda Tramp bolji, ali je on nepredvidiv. To je ruska tradicija, svaki put treba izabrati predvidivu varijantu“, istakao je on.

Kaputo je dodao i da Tramp pokušava da uspostavi bolji odnos sa drugim zemljama, pa tako i sa Rusijom. „Tramp i Putin imaju šansu da promene dosadašnji manir uspostavljanja saradnje, ali mi sve te pokušaje sabotiramo kojekakvim istragama“, naveo je Kaputo.

Inače, Majkl Kaputo je bio savetnik američkog predsednika Ronalda Regana, zatim je konsultovao Džordža Buša prilikom predizborne kampanje. Potom je 1994. godine otputovao u Rusiju i postao savetnik predsednika Borisa Jeljcina. Bio je uključen i u kampanju Donalda Trampa kao njegov savetnik tokom prošlogodišnjih predsedničkih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari