U Hag više ne izručujemo ni papire 1Foto: EPA/ MARTIJN BEEKMAN

Viši sud u Beogradu duže od dva meseca nije odgovorio na zahtev Haškog tribunala da im se dostave transkripti saslušanja troje članova Srpske napredne stranke koje ovaj sud potražuje.

Traženi dokumenti ni u toku jučerašnjeg dana nisu stigli u Hag, kao ni odgovor zbog čega se po zahtevu ne postupa, potvrđeno je Danasu u Tribunalu.

Haški tribunal je 25. maja uputio zahtev predsedniku Višeg suda u Beogradu Aleksandru Stepanoviću i sudiji za prethodni postupak koji je odlučivao o izručenju troje članova SRS-a Milanu Dilpariću. U zahtevu u koji je Danas imao uvid, od njih dvojice se traži da im se dostave transkripti i audio-snimci saslušanja Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića, kako ona koja su vođena pred Višim sudom, tako i ona pred Apelacionim. Kako nije bilo odgovora, sličan zahtev upućen je i 27. jula.

Izostanak odgovora Višeg suda odlično se uklapa u ocenu da je saradnja Srbije i Haškog tribunala pogoršana u poslednjih nekoliko godina. Na ovaj negativan trend su pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija krajem prošle godine upozorili i predstavnici Tribunala.

– Tražim podršku Saveta bezbednosti, tačnije, apelujem na ovaj savet da obezbedi da Republika Srbija poštuje svoje obaveze po statutu Međunarodnog suda i izvrši naloge ovog suda, rekao je predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus podnoseći redovan šestomesečni izveštaj Savetu bezbednosti.

Isto je moglo da se čuje i od glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, koji je u izveštaju koji podnosi SB UN pozvao Srbiju „da se vrati na stazu pune saradnje sa Tribunalom“.

Sa te staze skrenulo se krajem 2014. godine kada je Tribunal optužio članove Srpske radikalne stranke Petra Jojića, Jova Ostojića i Vjericu Radetu za nepoštovanje suda. NJima se na teret stavlja da su pretili, zastrašivali, nudili mito i uznemiravali dva svedoka u predmetu protiv predsednika SRS-a Vojislava Šešelja. Nalozi za njihovo hapšenje izdati su 19. januara 2016.

U maju prošle godine sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu Milan Dilparić zaključio je da nisu ispunjeni uslovi za hapšenje i izručivanje optuženih, konstatujući da, prema Zakonu o saradnji sa Tribunalom, samo lica koja su optužena za osnovna krivična dela za koja je nadležan Međunarodni sud mogu da budu uhapšena i prebačena. U međuvremenu je preminuo jedan od optuženih Jovo Ostojić.

Dvostruki aršini

Zakon o saradnji sa Hagom se drugačije čitao pre nekoliko godina. Pa je tako 2008. godine Hagu izručen Ljubiša Petković, koji je osuđen zbog nepoštovanje suda, pošto je odbijao da se pojavi da svedoči u predmetu protiv Vojislava Šešelja. Interesantno je da je odluku o njegovom izručenju doneo upravo Milan Dilparić, sudija koji je zaključio da nisu ispunjeni zakonski uslovi za izručenje troje članova Srpske radikalne stranke. Viši sud je 2011. godine izručio Dragomira Pećanca, koji je odbijao da svedoči u postupku koji se vodio protiv Zdravka Tolimira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari