Sutra suđenje za zločine u Lovasu 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu sutra bi trebalo da bude nastavljeno suđenje za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u hrvatskom selu Lovas 1991. godine.

Neizvesno je da li će uopšte biti održan glavni pretres s obzirom na to da su dva prethodna odložena. Optužnica je podignuta još 2007, a suđenje je počelo naredne godine. Saslušano je 196 svedoka, koji su svedočili i o silovanjima, ali da ti zločini nisu obuhvaćeni optužnicom. U martu 2017. započelo je iznošenje završnih reči stranaka.

Branioci optuženih iskoristili su to što 17 meseci nije bilo tužioca za ratne zločine, te zatražili odbacivanje optužnice. Takođe, tokom suđenja umrla su četvorica optuženih, pa je optužnica morala opet da se precizira. Podsetimo, prvostepena presuda pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda doneta je 2012. Svi optuženi su proglašeni krivim i dobili su od četiri do 20 godina zatvora. Međutim, Apelacioni sud ukida tu presudu i počinje ponovno suđenje.

Inače, 18. oktobra obeleženo je 26 godina otkako je 70 civila hrvatske nacionalnosti stradalo u selu Lovas. Tog oktobra 1991. ubili su ih pripadnici lokalne srpske civilno-vojne vlasti, paravojnih jedinica „Dušan Silni“ i Teritorijalne odbrane iz Valjeva. Povodom godišnjice zločina u Lovasu, pravna zastupnica žrtava održala je javni čas o ovom događaju u prostorijama Fonda za humanitarno pravo. Objasnila da je napad na Lovas organizovan iz tri pravca, da je počeo ujutro 10. oktobra tako što je otvorena artiljerijska paljba po hrvatskim kućama, da su bacane i bombe, da su kuće paljene, da su Hrvati izvođeni i ubijani na ulicama, da je glavni u selu postao Ljuban Devetak, koji je i insistirao kod generala Dušana Lončara da se krene na Lovas.

Pripadnici samoproklamovane lokalne vlasti su grupu hrvatskih civila naterali u minsko polje. U eksplozijama su poginula 22 civila. U mesecima terora, većinsko hrvatsko stanovništvo moralo je da nosi bele trake oko ruke, mučeno je i prebijano, primoravano na rad i sakupljanje leševa sunarodnika. Neki su odvedeni u koncentracione logore u Srbiji.

Ročište za „Ćušku“

U četvrtak, 26. oktobra, zakazan je nastavak suđenja za zločine u predmetu „Ćuška“. Toplica Miladinović i još 11 okrivljenih terete se da su, kao pripadnici 177. vojnoteritorijalnog odreda Peć, tokom aprila i maja 1999. u selima Ljubenić, Ćuška, Pavljan i Zahać (Peć, Kosovo) ubili najmanje 109 albanskih civila. Jedna od svedokinja, Ifete Čeku, opisala je kako su pripadnici vojske i policije od članova njene porodice uzeli sve vredne stvari i novac, maltretirali ih, ubili njenog strica i oca, a zatim naredili da zajedno sa ostalim meštanima Ćuške krenu za Peć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari