Tužilaštvo odustalo od istrage protiv generala Dragana Živanovića 1

Tužilaštvo za ratne zločine prekinulo je istragu protiv generala Dragana Živanovića, koji se sumnjičio da je znao, a nije sprečio ratne zločine nad albanskim civilima na Kosovu 1999. godine, saznaje Danas.

Istraga protiv Živanovića, koji se branio sa slobode, pokrenuta je još 2014. kada je na čelu Tužilaštva za ratne zločine bio Vladimir Vukčević. To je bio prvi postupak koje je ovo Tužilaštvo pokrenulo protiv nekog generala iz Srbije. Živanović je bio komandant 125. motorizovane brigade, a teretio se da nije sprečio ubistva najmanje 118 albanskih civila, povređivanje 13 ljudi, uništavanje 40 kuća i pljačku imovine i raseljavanje albanskih civila u selima Ćuška, Pavljan, LJubenić i Zahač.

U naredbi tužioca za ratne zločine o pokretanju istrage tada je bilo navedeno da je Živanović znao da će pripadnici 177. vojno-teritorijalnog odreda Peć, izvršavajući njegovu naredbu za „pretres i čišćenje kuća“, počiniti ubistva, silovanja, raseljavanje, kao i uništavanje i pljačkanje imovine. Živanović je bio nadređen Toplici Miladinoviću, Milojku Nikoliću i Dejanu Bulatoviću koji su prvostepenom presudom u predmetu „Ćuška“ osuđeni na maksimalne zatvorske kazne od 20 godina za ratne zločine na teritoriji pećke opštine, a devetorica pripadnika 177. Vojno-teritorijalnog odreda Peć osuđeni na 106 godina zatvora. Krajem marta 2015. Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu presudu.

Vladimir Vukčević, nekadašnji tužilac za ratne zločine, ističe za Danas da je „uslovno“ iznenađen odlukom da se prekine istraga, ukoliko je informacija do koje je došao naš list tačna, jer, kako ističe, u vreme kada je istraga pokrenuta bilo je dokaza da se nekadašnji komandant 125. motorizovane brigade sumnjiči za ratne zločine.

General-major Živanović je u penziji, bavi se pčelarstvom.

Dosije FHP-a o Živanoviću i njegovoj brigadi

Fond za humanitarno pravo (FHP) objavio je 2013. Dosije „125. motorizovana brigada Vojske Jugoslavije“ o zločinima počinjenim nad albanskim civilima tokom oružanog sukoba na Kosovu. Kako se ukazuje u Dosijeu, od 28. februara 1998. do 11. juna 1999. u kampanji nasilja i terora koju su sprovodili pripadnici srpskih snaga, ubijeno je ili prisilno nestalo 7.914 albanskih civila. „U zoni odgovornosti 125. motorizovane brigade, čiji je komandant bio general-major Dragan Živanović, ubijeno je 1.813 civila, dok se 216 još uvek vodi kao nestalo. Među ubijenim civilima je 236 dece i 327 žena“, piše u Dosijeu.

FHP je prezentovao dokaze koji upućuju na odgovornost Živanovića po principu komandne odgovornosti za svih deset opisanih zločina u dosijeu. „U pet slučajeva predstavljeni su dokazi koji ukazuju na direktnu odgovornost general-majora Živanovića jer je sprovodio, a u nekim slučajevima i sam izdavao naređenja koja predstavljaju kršenja principa Ženevskih konvencija per se. „Ukazom predsednika SRJ, Vojislava Koštunice, u aprilu 2002. Dragan Živanović je u skladu sa novoutvrđenom unutrašnjom organizacijom VJ postavljen za načelnika Štaba Beogradskog korpusa VJ. Živanović se penzionisao 31. marta 2006. sa činom general-majora. Nakon rata na Kosovu, 125. motorizovana brigada odlikovana je ordenom Narodnog heroja“, navodi se u Dosijeu.

FHP podseća da je u svom svedočenju pred Haškim tribunalom u predmetu „Šainović i drugi“, Živanović rekao da su pripadnici 125. motorizovane brigade tokom oružanog sukoba počinili „dva-tri ubistva“, a na pitanje advokata odbrane kakve su mere nadležni preduzimali prema onima koji su vršili krivična dela, komandant Živanović je izjavio: „Prvo, zbog slabog i nepotpunog rada jedan komandant bataljona je smenjen, drugo, svi koji su načinili krivično delo su procesuirani, u redovnom postupku.“

Tužilaštvo ne odgovara Danasu

Iako smo pre više od mesec dana pitali Tužilaštvo za ratne zločine šta se dešava sa istragom protiv generala Dragana Živanovića koja je pokrenuta još 2014. zbog sumnje da je znao, a nije sprečio ratne zločine nad albanskim civilima na Kosovu 1999, nismo dobili nikakav odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari