Vlada neće odgovarati Mogerini 1Foto: Fonet MOD

Imenovanje osobe koja je osuđena za ratne zločine na mesto predavača na Vojnoj akademiji protivno je evropskim standardima, a zemlja kandidat za članstvo u EU ne može da odstupa od principa.

To stoji u saopštenju kojim se oglasila Kancelarija visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, povodom angažovanja osuđenog generala Vladimira Lazarevića kao predavača na Vojnoj akademiji.

U saopštenju koje je prištinskom portalu gazetaexpress.com dostavila portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić dalje se navodi da bi politički lideri trebali da predvode sve napore za prevazilaženje teškog nasleđa prošlosti i da konstruktivno iniciraju međusobno poverenje, dijalog i toleranciju.

Izvori Danasa iz Vlade Srbije navode da se Vlada neće oglašavati povodom saopštenja Federike Mogerini, kao i da neće upućivati pisani odgovor Evropskoj uniji. Kako navode izvori našeg lista, Vlada je jasno ukalkulisala da EU nema mehanizama kojima bi mogla da sankcioniše Srbiju zbog podrške osuđenima za ratne zločine, pa se zbog toga i odlučila na takav korak.

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić istakla je da se apsolutno slaže sa ocenom da je glorifikacija ratnog zločinca u suprotnosti sa svim principima i vrednostima na kojima je Evropska unija zasnovana, ali smatra da je takva poruka iz Brisela morala da dođe mnogo ranije. Ona je upozorila da je, kako se izrazila, „povampirenje“ ratnih zločinaca kojem prisustvujemo poslednjih meseci u Srbiji, između ostalog, posledica ignorisanja te teme od strane EU.

– Od izručenja Mladića i Karadžića, za EU je ovo pitanje zatvoreno, i nismo videli pritiske iz Brisela zbog nesaradnje Beograda sa Tribunalom u Hagu, odlaganja izbora tužioca za ratne zločine ili državnih počasti za ratne zločince koji su se vraćali sa odsluženja kazni – naglasila je Mitić.

Milan Petrović, advokat generala Lazarevića, komentarišući saopštenje iz kabineta visoke predstavnice, poručio je da je Lazarević slobodan čovek koji je odslužio kaznu, te da da zato ima pravo da u slobodno vreme radi šta mu je volja. Petrović ne vidi problem u tome što će neko ko je osuđen za ratne zločine predavati pitomcima i smatra da je on takav poziv dobio kako bi kao učesnik rata i profesionalac svoje znanje i iskustva preneo budućim oficirima.

– Ne vidim kako bi general Lazarević predavanjima na Vojnoj akademiji mogao da prekrši međunarodno ili ratno pravo. On sa krivično-pravnog aspekta nema nikakvih ograničenja i ne vidim zbog čega se protiv njega poslednjih dana vodi hajka. Sve i da studentima govori o svom iskustvu u Haškom tribunalu, ne vidim kakvu bi to štetu moglo da im nanese – kazao je Petrović.

Podsećanja radi, protiv imenovanja Lazarevića za predavača na Vojnoj akademiji izjasnio se i predsednik Kosova Hašim Tači, koji je pre nekoliko dana izjavio da će Lazarević „sa ponosom predavati o modernim metodama koje su njegov režim i on sam koristili u prošlom veku u pokušaju etničkog čišćenja na Kosovu“. Premijerka Ana Brnabić upitana na jučerašnjoj konferenciji da prokomentariše Tačijevu izjavu, kazala je da radije ne bi govorila o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari