Sutra presuda hrvatskoj šestorci 1Foto: EPA/ MARTIJN BEEKMAN

Žalbeno veće Haškog tribunala doneće sutra, 29. novembra, presudu u predmetu „Prlići drugi“, poslednjem i najobimnijem žalbenom postupku pred ovim Međunarodnim sudom. Presuda će biti izrečena u 10 sati u sudnici I u Tribunalu.

Pretresno veće osudilo je Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za zločine protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija za događaje koji su se odigrali od 1992. do 1994. godine u osam opština i pet zatočeničkih logora na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Pretresno veće je zaključilo da su od januara 1993. sva šestorica optuženih bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj osnivanje hrvatskog entiteta u BiH, koji bi omogućio ponovno ujedinjenje Hrvata, putem etničkog čišćenja muslimanskog stanovništva. Presudom izrečenom 29. maja 2013. Pretresno veće osudilo je Prlića na 25 godina zatvora, Stojića, Praljka i Petkovića na po 20 godina zatvora, Ćorića na 16 godina zatvora i Pušića na 10 godina zatvora.

Sva šestorica optuženih, kao i Tužilaštvo uložili su žalbe na ovu prvostepenu presudu. Strane u postupku su podnele otprilike 150 žalbenih osnova i dostavile više od 12.000 stranica žalbenih podnesaka. Podnošenje podnesaka završeno je 29. maja 2015, a žalbeni pretres je održan od 20. do 28. marta 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari