Nove optužbe za ubistvo bošnjačkih civila 1Foto: Tuzilastvobih.gov.ba

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je za Danas da je krajem decembra prošle godine podiglo optužnicu za ratne zločine protiv Dalibora Maksimovića, protiv koga se trenutno pred Višim sudom u Beogradu vodi postupak, takođe, zbog ratnih zločina.

Tužilaštvo BiH tereti Maksimovića da je za vreme rata u BiH, kao pripadnik vojne jedinice TO Milići, u mestu Karakaj kod Zvornika, u objektu „Standard“ ubio četiri civila bošnjačke nacionalnosti. „Tijela ubijenih civila bošnjačke nacionalnosti, pronađena su u masovnoj grobnici Kazanbašča, kod Zvornika, 2003. godine, te su nakon toga ekshumirana i identificirana“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. Uz optužnicu se predlaže pozivanje 23 svedoka i jednog stručnog veštaka, kojima će uz oko 50 dokaznih materijala, Tužilaštvo dokazivati krivicu optuženog.

Iako je optužnica prosleđena Sudu BiH, ista će najverovatnije biti ustupljena Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, s obzirom na to da je protiv Maksimovića već vodi postupak pred Višim sudom u Beogradu, kao i na dosadašnju saradnju tužilaštava dve države.

Podsetimo, u predmetu „Bratunac“, Dalibor Maksimović tereti se da je 9. maja 1992. kao pripadnik VRS, u mestima Repovac i Glogova (Bratunac, BiH), zajedno sa nepoznatim pripadnicima VRS, ubio četiri Bošnjaka, dve Bošnjakinje držao u ropstvu, a jednu više puta silovao. Na prethodnim glavnim pretresima svedočili su očevici ubistva Nezira Salkića, Omera Salkića, Huse Salkića i Muje Šaćirovića, svedoci Zumra Salkić, Zuhra Salkić, Fata Salkić, Mejra Jašarević i Mensur Salkić. Svedoci odbrane, inače saborci i bliski prijatelji optuženog, svedočili su u korist optuženog, navodeći da se u kritičnom periodu iz Milića ni u kom slučaju nije moglo doći do mesta u kojima su ubijeni muslimanski civili.

Takođe, u petak, 12. januara održano je suđenje na kome je jedan od svedoka bila majka Dalibora Maksimovića, Ivanka Madžarević. Ona je negirala da je njen sin ikad bio u Hrvatskoj i na ratištu u toj zemlji, kao i da joj nije poznato da je njen sin imao druga s nadimkom Makedonac. Tužilac Bruno Vekarić izneo je primedbu da se za svedoka pozove Ivanka Madžarević, istakavši da je subjektivna s obzirom na to da je majka optuženog.

Odbrana je pozvala svedoka Neđa Petkovića, koji živi u Bratuncu i rukovodilac je službe matičnih knjiga u Opštini Bratunac. Petković je objasnio da se upis lica u matične knjige umrlih vrši na osnovu potvrde o smrti, a ukoliko ista ne postoji, onda na osnovu rešenja opštinskog organa ili na osnovu sudskog rešenja o proglašenju nestale osobe za umrlu. Kada mu je predočen izvod iz matične knjige umrlih za žrtvu Muja Šaćirovića, koji je 2015. izdala njegova služba, potvrdio je da je potpisao taj izvod, i da su u njemu oni podaci koji se nalaze i u matičnoj knjizi, odnosno podaci iz rešenja o proglašenju tog lica za umrlo. Naredni glavni pretres zakazan je za 5. mart 2018.

Svedokinja prepoznala optuženog

Zumra Salkić je posvedočila da je jedan vojnik izdvojio žrtve iz grupe civila, koja je bila dovedena do autobuskog stajališta i čekala autobus da se preveze na teritoriju pod kontrolom Armije BiH, odveo ih do kamiona-hladnjače i u njih ispalio rafal iz puške. Prilikom predočavanja fotografija koje se nalaze u spisima predmeta svedokinja je prepoznala optuženog Maksimovića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari