Site name

Publicista Milenko Srećković, predstavnik Pokreta za slobodu

Preti nam gubitak suvereniteta u proizvodnji hrane

Ako neka država odluči da sopstvenu poljoprivrednu proizvodnju prepusti stranim korporacijama suočiće se sa gubitkom suvereniteta u proizvodnji hrane što bi, naročito u kriznim situacijama, moglo da ima katastrofalne posledice.

8

Piše: Miroslava Pudar

07. septembar 2016. 18:00

U tom slučaju se namena zemljišta, najčešće, preusmerava sa proizvodnje hrane za domaće tržište, na proizvodnju za potrebe stranih tržišta. Dodatni problem predstavlja i to što orijentacija stranih korporacija ka svetskom tržištu dovodi do povećanja cena hrane na domaćem tržištu, upozoravaju u Pokretu za slobodu, koji se protivi prodaji srpske zemlje strancima. Da li je prodaja obradivog zemljišta strancima, pre završene restitucije, opravdan način ekonomskog osnaživanja poljoprivrede, ili treba njive čuvati za domaće ratare, pitanje je koje smo na početku razgovora za Danas, postavili publicisti Milenku Srećkoviću, predstavniku Pokreta za slobodu.

- Pravo osnaživanje poljoprivredne delatnosti podrazumeva aktivno učešće države, pre svega kroz subvencionisanje proizvođača. Umesto toga, država radi na rasprodaji prirodnih resursa, koje poklanja onima koji se ne bave proizvodnjom, već finansijskim mešetarenjem i koji na poljoprivredu gledaju kao na dobru priliku da se obogate i steknu veliki profit. Podsetiću da je i privatizacija zasnovana na socijalnoj nejednakosti, s obzirom na to da u tom procesu mogu da učestvuju samo oni koji poseduju veliki, i uglavnom na nelegalan način stečen, kapital.

Sa koliko poljoprivrednog zemljišta raspolažu naši tajkuni i da li, nakon tako nakaradne privatizacije zemljoradničkih zadruga, kakvu smo do sada imali, treba nastaviti i sa rasprodajom poljoprivrednih preduzeća?

- Ministarstvo privrede nema precizan podatak o ukupnoj površini zemljišta koje je bilo predmet privatizacije. Ali, činjenica je da je privatizacija nanela ogromnu štetu našoj industriji, i to je nešto oko čega se slažu gotovi svi ekonomisti. Upravo ta negativa iskustva glavni su razlog zašto treba preispitati čitav dosadašnji proces privatizacije i, naravno, odustati od njega u budućnosti. Utoliko pre što su ubrzana privatizacija, kao i dalja rasprodaja zemljišta, isključivo u interesu prikrivanja dosadašnjih privatizacionih zloupotreba. Čak i da je privatizacija bila zakonita, ipak, ona je zasnovana na velikoj ekonomskoj nejednakosti između sloja bogatih i običnih ljudi, koji nisu imali privilegiju da učestvuju u tome. A kada stranci i kompanije dobiju zakonsko pravo da postanu vlasnici zemljišta, to će biti prilika za domaće tajkune da po znatno višim cenama prodaju u bescenje kupljeno zemljište. Tajkunska računica sastoji se u tome da se jeftino privatizovano zemljište što skuplje proda predstavnicima stranog agrobiznisa.

Ukoliko bi strani kapital ušao u poljoprivredu koliko bi cena zemlje skočila?

- Samim tim što se omogućava kupovina zemljišta licima koja, u poređenju sa našim stanovništvom, poseduju ogromno bogatstvo, oni će biti spremniji da ponude mnogo veće sume novca. Kad god postoji potražnja ekstremno bogatih za nekim dobrom, neminovno dolazi do skoka cene. Podsetiću na primer Engleske gde je cena poljoprivrednog zemljišta od 2010. duplirana. Ukoliko se nastavi saradnja sa zemljama koje svoje bogatstvo zasnivaju isključivo na posedovanju naftnih resursa i koje svoj interes nalaze u otkupljivanju zemljišta od osiromašenih zajednica širom sveta, može se očekivati da će poljoprivreda i ovde postati megalomanski biznis usmeren ka stvaranju velikog profita male grupu zemljoposednika. Meni to deluje kao povratak u feudalno doba.

Štetni ugovori

Da li biste mogli da pomenete neki od primera stranog kapitala, koji je već ušao u poljoprivredu, a o čemu se u javnosti malo zna?

- Čini mi se da je tu uglavnom reč o direktnoj saradnji između domaće buržoazije i međunarodnih predstavnika krupnog kapitala, nešto nalik saradnji između Vojina Lazarevića i kompanije Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Naravno, i aktuelna vlast aktivno radi na uspostavljanju dominacije krupnog kapitala kroz međudržavne ugovore, kao u slučaju Al Rawafedove kupovine imovine većeg broja poljoprivrednih preduzeća. Najlakše je nešto prodati i privremeno napuniti budžet, problem je, međutim, što su dugoročno gledano ovakvi sporazumi veoma štetni.

povezane vesti

komentari (8)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Јеремија

07. septembar 2016.

Да сте објавили неку будалаштину коју изваљује Шешељ или ови рециклирани сада би било на дестине коментара, али кад озбиљне новине објаве суштинске теме за будућност земље коментара нема. Толико смо забринути за своју будућност и будућност својих потомака.

Milivoje Radaković

07. septembar 2016.

Uuuuu, opasno... U slučaju trećeg svetskog ili rata protiv "lažne države" mogli bismo da ostanemo bez provijanta ako država ne nacionalizuje zemlju i fabrike! Dajte sve komesaru Mišpkoviću, on je naš!! Na vrh su mi se glave popeli ovi alterglobalistički šibicari i geo-paranoici!

Razmena

08. septembar 2016.

Mi njima njivu ,oni nama naftu ili kes. Naftu sagoris,kes potrosis....,a njiva!?

deki45

08. septembar 2016.

Evo opet multidisciplinarnog strucnjaka Milivoja Radakovica koji posteno zaradjuje svoj hleb. Ali povrsno je procitao tekst, pa nije primetio da gospodin Sreckovic ne brani Miskovica, Matijevica, Kostica, Nicovica, vec upravo samostalne poljoprivrednike.

Milivoje Radaković

08. septembar 2016.

"Ali povrsno je procitao tekst..." Ne, deki45, nego sam ga razumeo, za razliku od Vas. Ovi elebaci traže da se zabrani prodaja zemljišta stranim državljanima, što znači da će na tržištu ostati samo domaći, a među tim domaćim su poludržavni tajkuni super-privilegovana sorta koja će koliko sutra da proda svoje firme nekom strancu i zemlju s njom, a vlada će da ćuti kao i do sada! (Kao što je Dinkić čutao kad je Mišković prodao svoje firme a porez platio Kipru, ili kao kad su Rusi kupili izvorišta nafte skupa s NIS-om.) A, ti će samostalni poljoprivrednici ovim predlogom biti dodatno ugroženi jer neće moći da prodaju svoju zemlju nikom drugom nego upravo tom Miškoviću, po onoj ceni koju on sam ponudi JER NEMA KONKURENCIJU!

Jeremija

09. septembar 2016.

@Milivoje Radaković Naseo si na naprdnjačku mantru o Miškoviću. Ovde uopšte nije reč o Miškoviću već o stotinama hiljada naših zemljoradnika koji će posle dva veka od oslobođanja od turskog feudalizma ponovo postati nadničari bez ikakvih prava i zaštite. Suština zabrane prodaje zemlje strancima jeste da se očuva osnovni državni interes i da to znači da nijedan domaći vlasnik, pa ni tvoj Mišković, ne može iz druge ili treće ruke da proda zemlju strancima. Zemlje koje imaju svoju vladu (kao Mađarska, Poljska), a ne komesarsku upravu ka Srbija zaštitila su svoje državne interese. A što se Miškovića tiče, klasična priča "na vuka povika, a lisice meso jedu". Ova tajkunska vlast danas žrtvovala je jednog (Miškovića) da bi drugi mogli da nas oglođu do koske. Ubeđen sam da će Mišković posle celog ovog cirkusa biti u plusu jer ćemo mu odštetu platiti svi mi, a ne režim.

Milivoje Radaković

09. septembar 2016.

Ne bukvalno, Jeremija, Mišković je samo primer - ima ova zamlja dovoljno Miškovića i bez Miškovića - to je nama naša borba dala. To što pišete nema nikakvog smisla - to je nekakav koktel nacional-romantičarske poezije i nacional-socijalističke ekonomije serviran u "brizi za malog čoveka" - to danas služe na svakom ćošku... Mali sopstvenik sasvim sigurno neće prodavati svoju zemlju ako za to nema interes; ako ga pak ima onda mu je svakako bolje da ima veći izbor kupaca i da u konkurenciji postigne bolju cenu. Onaj pak koji bi da radi kao nadničar ima bolje izglede za to kod onoga ko je zemlju platio skuplje, nego kod onoga ko ju je dobio ispod cene usled toga što nije imao konkurente - ovom prvom je važno da ta njegova investicija bude što produktivnija da bi vratio ulaganja, a ovom drugom ne. Savršeno je nebitno da li vlasnik neke parcele ima srpsko ili neko drugo državljanstvo - njegove obaveze spram Srbije su JEDNAKE. I ne čudi me da ste se setili Mađarske i od skora Poljske, jer to što Vi ovde preoričavate su upravo nacional-populističke gluposti na koje se lepe muve baz glave, koje sa zemljom i zemljoradnjom nemaju nikakve druge veze sem što su tupe k''''o budak!

Јеремија

10. septembar 2016.

Тешко је полемисати са неким ко чак и не прочита чланак који би као да "коментарише". Да си несрећни Миливоје прочитао бар наслов чланка који гласи "Preti nam gubitak suvereniteta u proizvodnji hrane" видео би да говори о држави и државним интересима, а не о некаквим интересима неких фиктивних појединаца. Ако је неко у стању да напише такву бесмислицу као нпр.: "Onaj pak koji bi da radi kao nadničar ima bolje izglede" - онда себе дисквалификује за сваку озбиљну расправу. Побогу човече као да су надничари то по свом слободном избору, а не зато што немају никаквог избора. Знаш ли бар неког коме је животни циљ да буде надничар и зависи од милостиње безскрупулозних?