Site name

Da li je privatno-javno partnerstvo pravo rešenje za toplanu u Zrenjaninu

Profit privatnom sektoru, gubici samoupravama

Javno komunalno preduzeće Gradska toplana u Zrenjaninu saopštila je da se zbog finansijskih problema, uzrokovanih dugom ovog preduzeća prema Srbijagasu kao i velikim dugovanjima portrošača, razmišlja o javno-privatnom partnerstvu.

1

Piše: M. Pudar

Zrenjanin 22. novembar 2016. 21:35

Reč je o dugu prema Srbijagasu od 475 miliona dinara, zbog čega je toplana preko 210 dana u blokadi. Tu je i 98 miliona dinara koliko iznose obaveze prema KFW kreditu dok dugovanja građana iznose 300 miliona dinara.

Daljinsko grejanje u Zrenjaninu koristi osam hiljada potrošača u kategoriji domaćinstva, dok se na gas greje oko 17.000 hiljada domaćinstava.

Rešenje za finansijske probleme traži se u javno-privatnom partnerstvu, za šta kažu da već postoje zainteresovani inostrani ulagači. Za početak će se ući u proces izrade Koncesionog akta, kojim će se odrediti prava i obaveze.

- Nakon izrade akta on će biti predat Komisiji za javno privatno partnerstvo, koju je formirala Vlada Srbije, i nakon saglasnosti Komisije, Koncesioni akt dolazi na razmatranje u Skupštinu Zrenjanina, kada će se, nakon njene saglasnosti, ući u proces javnog poziva za odabir privatnog partnera, navela je Melanija Lojpur iz zrenjaninske Gradske toplane.

Povodom najave o odabiru privatne firme za partnera Gradske toplane oglasio se Zrenjaninski socijalni forum upozorenjem da postojeća javna preduzeća treba da ostanu u javnom vlasništvu, ali moraju biti reorganizovana i osposobljena da efikasno i jeftino snabdevaju grđane javnim dobrima.
- Ukoliko je neophodno, ova preduzeća treba osposobiti uz državne donacije, koje se sada nemilice dodeljuju kompanijama u pretežno stranom vlasništvu. Političke stranke moraju biti isterane iz javnih preduzeća i ustanova, koji moraju služiti građanima, a ne kao rezervoari privilegija za partijske oligarhije. Upozoravamo građane da floskule o tome da je privatni sektor uvek efikasniji od javnog nisu istinite i da, uglavnom, služe pljačkaškim elitama da jeftino dođu u posed javne imovine. U svetu postoje brojna negativna iskustva sa privatno-javnim partnerstvom koje uglavnom funkcioniše po principu troškovi javni, profiti privatni. Ukoliko postoji dobit prisvaja je privatna firma, a ukoliko postoji gubitak pokriva se iz budžeta, navode u ZSF.

U ovom udruženju koje okuplja levičare podsećaju da je u Zrenjaninu već odlučeno da se problem snabdevanja pitkom vodom reši u saradnji sa jednom privatnom firmom iz Italije, a sada je najavljeno da će privatni partner biti uveden i u zrenjaninsko javno komunalno preduzeće Gradska toplana.

- Zrenjaninski socijalni forum poziva građana da aktivno učestvuju u debatama o reorganizaciji komunalnih javnih preduzeća. Neophodno je da se organizovanim akcijama građani usprotive privatizaciji javnih preduzeća. Privatizacija je već uništila privredu, na smemo dozvoliti da se isto dogodi i sa javnim preduzećima. Posledice privatizacije verovatno će biti katastrofalne, cene će skočiti, znatan deo stanovništva Srbije ostaće bez pristupa čistoj vodi, brojna domaćinstva neće moći da plaćaju skupu električnu energiju, grejanje, kažu zrenjaninski levičari.


Kad stranci prodaju našu vodu


“Procesi restauracije kapitalizma u Srbiji biće dovršeni privatizacijom oko sedam stotina javnih preduzeća koja trenutno građanima obezbeđuju osnovna javna dobra - električnu energiju, vodu, komunalne usluge. Svetska iskustva pokazuju da ovakve privatizacije dovode do nekvalitetnijih i skupljih usluga. U Sloveniji je nedavno njihov ustav dopunjen odredbom po kojoj je voda javno dobro i ne može biti tržišna roba. Po ovome, vodenim resursima u Sloveniji upravlja država. U Srbiji su, nažalost, brojni izvori vode već privatizovani, tako da nam sada strane kompanije prodaju našu vodu”, kažu u ZSF.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Zrenjaninac

23. novembar 2016.

Od kako su "turbo-radikali"(SNS),preuzeli "toplanu",krenulo je na gore !!Ako se uzme u obzir koje su"politicke elite" u nazad 27 godina,raspolagale,tj."vodile" javna preduzeca sirom Srbije,dobro je da smo zivi.!!Pa koje "politicko-udbaske" oligarhije i danas "drze" (ili su "drzale") "Dunav osiguranje","DDOR Novi Sad","Galenika",itd,itd, a sve to na republickom nivou.!! A na lokalnom,auuuuuuuu,tu bi ste se tek nagledali raznih opskurnih likova,koji tu "upravljaju"."rade" po 20,25 godina !! A kako se lokalne garniture menjaju (posle svakih izbora),novi "kadrovi" samo dolaze !!! Ko se seca koji likovi su "drmali" nekadasnjom" podruznicom "Naftagasa" (tada se zvala "Naftagas Montaza").Aaa ?? A dali se secate likova poput :lazar marjanski,sasa santovac...????Elem,i danas se ista praksa nastavlja??? Javna preduzeca su partijski plen,tako da price o tome da :"nece biti zaposljavanja po partijskoj pripadnosti",ne stoje !! U Zrenjaninu,pored aktualnih "turbo-radikala" (SNS),u tome ("zaposljavanju") rame uz rame sa njima su (a ko drugi) do SPS !! Predhodna garnitura,sa sve goranom knezevicem,goranom kauricem i "parazitima" iz LSV sa sve dusanom jakovljevim and comp.,nisu bili nista bolji.Zato postovani sugradjani,kad'''' sledeci put budete glasali,doooooobro razmislite o tome ko vam "kroji" cene usluga lokalnih javnih preduzeca !??