Site name

Republička inspekcija naložila Čajetini da obustavi gradnju gondole na Zlatiboru, jer nema građevisku dozvolu

Inspekcija: Obustaviti izgradnju gondole

Republički građevinski inpektor je naložio opštini Čajetini da obustavi izgradnju panoramske žičare - gondole na Zlatiboru, jer za te radove ta lokalna samouprava, koja sa 13 miliona evra sama finansira ceo projekat, nema građevinsku dozvolu.

5

Piše: N. Kovačević

Čajetina 15. februar 2017. 13:39

Foto: Nenad Kovačević

- Naređuje se investitoru opštini Čajetini zatvaranje gradilišta zbog, kako je u rešenju navedeno „bespravne gradnje“, uz obavezu da „u roku od deset dana ukloni radove izvedene bez građevinske dozvole“.

Dalje se navodi da su republički građevinski inspektori Ministasrtva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture „obavili vanredni inspekciji nadzor po službenoj dužnosti 13. februara“, odnosno dva dana nakon narodne radne akcije kojom je započeta gradnja.

Ta opština je 11. februra, smatrajući da država opstruiše taj projekat i da ne rešava imivinski spor oko vlasništva nad zemljištem, organizovala narodnu radnu akciju u kojoj je učestvovalo oko 2.000 volontera iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske i na taj način  započela gradnju gondole na njenoj početnoj stanici, na lokaciji Obudojevica na Zlatiboru.  

Tri dana ranije, Čajetina je podnela zahtev Ministarstvu građevinarstva za izdavanje građevinske dozvole za poslednju - petu fazu radova na vrhu Tornika, gde su rešeni imovinski odnosi, ali Ministarstvo dozvolu nije izdalo, zahtevajući od opštine da svoj  zahtev dopuni dokumentacijom u roku od 30 dana.

Za radove koji su započeti narodnom radnom akcijom, kao i za ostale faze gradnje, čelnici te opštine ističu da nisu mogli da podnesu zahtev za dobijanje građevinske dozvole, jer je u toku spor oko državnog zemljišta koje koristi privatizovano preduzeće PK „Zlatibor“. Ministarstvo građevinarstva je, pre dve godne, bez naknade, dodelilo tom preduzeću 2.213. hektara državnog zemljiša, ali je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, alarmirao javnost i to sprečio, pa je Ministarstvo bilo prinuđeno da ukine svoje rešenje o tome. Po žalbi tog preduzeća, spor je nastavljen i još uvek traje pred upravnim sudom.  

Bojana Božanić, direktorka čajetinskog JP „Gold gondola Zlatibor“, rekla je za Danas da će, bez obzira na rešenje inspekcije, radovi biti nastavljeni.

- Nećemo odustati od našeg projekta i prikupićemo dokumentaciju, ali potrebna nam je podrška i druge strane, odnosno države, koja je vlasnik tog zemljišta. S druge strane, nastavićemo narodnu radnu akciju u koju ćemo uključiti još više ljudi, kako bismo nastavili započete radove - rekla je za Danas Božanićka.

- Želeli bismo da nam predstavnici države objasne zbog čega se to državno zemljište, nad kojim je Vlada Srbije proglasila javni intres, ne prenosi na opštinu. Potpuno je bespotrebno to što je Ministarstvo zabranilo radove opštini na državnom zemjištu - poručila je Bojana Božanić.

Stav Ministarstva

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kako je objavila agencija Beta, saopštilo je da će „u najkraćem mogućem roku izdati građevinsku dozvolu za izgradnju gondole na Zlatiboru, ako investitor dostavi kompletnu dokumentaciju“. Toj agenciji je rečeno u Ministarstvu da će „dozvola biti izdata najkasnije u roku od pet dana od dana podnošenja urednog zahteva“. - Imajući u vidu da je ovo značajan projekat za opštinu Čajetinu i za razvoj turizma na Zlatiboru, Ministarstvo će posebno nastojati da se dozvola izda u najkraćem roku - navelo je Ministarstvo uz isticanje da „u potpunosti podržava izgradnju gondole na Zlatiboru, ali uz poštovanje zakonske procedure i uz prethodno izdatu građevinsku dozvolu“.

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Rade

15. februar 2017.

Šta je sa radovima koje izvodi gospodin Zukorlic? Da li se i oni obustavljaju?

Milijan Š.

15. februar 2017.

U kakvoj mi ovo državi živimo kad se Zakoni tumače selektivno kako se nekom iz vladajućeg političkog establišmenta ćefne. Tomi Nikoliću I njegovim sinovima se dozvoljava korišćenje nelegalno izgradjenih objekata u zaštitćenoj zoni vodotoka reke Save, Zukorliću se prećutno dozvoljava dalja nelegalna gradnja u Novom Pazaru, a ovde se pokušava ometati izgradnja lokalne samouprave samo zato što je resornom Ministarstvu gradjevine osporeno poklanjanje državne zemlje na Zlatiboru privatno firmi ? Kažnjava se lokalna samouprava što je sprečila ovakvu zloupotrebu!

Грађанин

15. februar 2017.

Да ли ИМА грађевинску дозволу Муамер Зукорлић у Новом пазару... где је већ у завршној фази изградње и ДА ЛИ је ОН добио налог инспектора да обустави радове или за рушење?

rodoljub jablanovic

15. februar 2017.

A gde su posledice po vrsioce i podstrekace krivicnog dela, ili ce kao i uvek da se doticni i ekipa Zlatiborskog klana izvuce, a Jablan i Rusko sa ostalima da plate ceh.

pcdva sprata vise.

15. februar 2017.

Samo gradite, sledi ozakonjenje. Meni je istaknuti clan SPS, a sada SNS-a nazidao ispred prozora bez dozvole dva sprata vise. Ozakonio!!!! E, sada ce gradjani Srbije platiti te njegove radove. Na medjunarodnom sudu ce popiti drzava.