Site name

Ugrožena likvidnost fabrika slovenačke Grupe Fori u Kragujevcu

Umesto novog zapošljavanja, radnicima otkazi

Umesto najavljenog pokretanja novog proizvodnog programa, odnosno početka proizvodnje kolica i pomagala za invalide, te zapošljavanja nekoliko stotina novih radnika, slovenačka Grupa Fori, koja u Kragujevcu ima dve fabrike...

Piše: Z. R.

Kragujevac 16. februar 2017. 21:44

Foto: www.kragujevac.rs

... - Fori tekstil, koja posluje u pogonima nekadašnje Zastava tapacirnice, i Fori produkts, lociranoj u industrijskoj zoni "Skladište" - u poslednje vreme otpušta radnike i smanjuje zarade zaposlenima.

Grupa od 11 radnika fabrike Fori tekstil nedavno je proglašena za tehnološki višak, dok je šestoro njihovih kolega ostalo bez posla, zbog navodnog neispunjavanja norme. Aneksom ugovora o radu, svim radnicima firme Fori tekstil koji prave navlake za naslone glave u automobilima marke Folksvagen, Volvo, Pežo, Sitroen, Alfa Romeo i drugim, ali i navlake za dušeke, plate su umanjenje za šest posto. Naš izvor navodi da poslovodstvo ove nepopularne mere obrazlaže ugroženom likvidnošću fabrike.

U novoformiranoj fabrici Fori produkts u kojoj je još u drugoj polovini prošle godine trebalo da startuje izrada kolica i pomagala za invalide za multinacionalnu kompaniju Invoker, ta proizvodnja još nije počela, a kad će - ne zna se. Fabrika je planirala da zaposli do 250 novih radnika, ali u njoj trenutno radi tek 50-ak ljudi, od čega većinu čine preraspoređeni radnici firme Fori tekstil, koji proizvode delove od plastike za ugradnju u belu tehniku "Gorenja".

Direktor fabrike Fori tekstil Alojz Kovše juče nije mogao da govori o situaciji u toj firmi, pošto je u Sloveniji, dok u Kragujevac "dolazi povremeno". Saznaje se da će Kovše na čelu te fabrike da bude do kraja meseca, nakon čega odlazi na novu dužnost.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.