Site name

Predsednik opštine Čajetina najavio da će biti nastavljena gradnja gondole, bez obzira na to što je inspekcija naložila obustavu radova

Stamatović: Vratite prvo ono što ste porušili u Savamali

Nastavićemo da gradimo gondolu, bez obzira na to što je republička inspekcija zabranila radove, jer nećemo da dozvolimo da nas ponižavaju iz Ministarstva građevinarstva i da nam stalno nameću neprimerene birokratske procedure.

17

Piše: N. Kovačević

Čajetina 16. februar 2017. 22:11

Foto: Opština Čajetina

To je rekao za Danas Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, nakon što je Republička građevinska inspekcija u utorak naložila toj opštini da obustavi radove i da zemljište vrati u prvobitno stanje, uz obrazloženje da ta lokalna samouprava nema građevinsku dozvolu za taj projekat.

Gradnja je počela 11. februara, kada je ta opština, smatrajući da država opstruiše taj projekat, organizovala narodnu radnu akciju na početnoj stanici gondole na Zlatiboru, u kojoj je učestvovalo oko 2.000 volontera. Istog dana, nekoliko sati pre početka te akcije, Ministarstvo je saopštilo da će Čajetina, u toku tog dana, dobiti dozvolu za poslednju - petu fazu gradnje na vrhu Tornika, jer su na toj lokaciji rešeni vlasnički odnosi. Međutim, dva dana kasnije, Ministarstvo je odbilo da izda dozvolu, uz navode da podneta dokumentacija nije kompletna i da je potrebno da se dopuni.

Za radove koje je inspekcija rešenjem naložila da se obustave, a koje su akcijaši započeli na početnoj stanici gondole na lokaciji Obudojevica, na Zlatiboru, Čajetina nema građevinsku dozvolu a, kako objašnjavaju čelnici te opštine, nije ni mogla da je zatraži, jer nisu rešeni imovinski odnosi nad tim zemljištem. Naime, Ministarstvo građevinarstva je pre dve godine, privatizovanom preduzeću PK "Zlatibor", bez naknade, dodelilo 2.213 hektara državnog zemljišta ali je, zbog reakcije javnosti, bilo prinuđeno da rešenje o tome ukine. Usledila je žalba tog preduzeća, pa je spor još uvek pred upravnim sudom.

Stamatović je optužio Ministarstvo građevinarstva da "zamenjuje teze pokušajima da optuži tu lokalnu samoupravu da krši zakon" i pozvao sve državne organe i institucije da poštuju zakon i da rade svoj posao a ne da, kako je naveo, "nanose veliku štetu i državnom i čajetinskom budžetu, ali i svim investitorima na Zlatiboru koji uredno plaćaju svoje obaveze".

- Nećemo dozvoliti da nas bilo ko politički šikanira i potcenjuje, a narodna radna akcija za izgradnju gondole sigurno će biti nastavljena. Inspekcija je naložila da vratimo zemljište u prvobitno stanje, a pitam ih da li će u prvobitno stanje vratiti sve ono što su porušili u Savamali - poručio je Stamatović, koji u opozicionoj Čajetini predvodi vladajuću koaliciju koju čine SNP-DSS-PUPS i koga su građani i lokalna skupština kandidovali za predsednika Srbije.

povezane vesti

komentari (17)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Nemanja Lukic

16. februar 2017.

Sta si se ti sad nasao prozvanim

milja

16. februar 2017.

Svaka šuša, bi da bude kandidat za predsednika.

nenad

16. februar 2017.

Stamatovic treba da primenjuje zakon kao i svi ostali. Zasto bi njemu bila dozvoljena gradnja bez gradjevinske dozvole. Ovo mi lici na teranje inata Ministarstvu, kako bi ih optuzio da mu nedaju dozvola jer nije clan SNS.

milos

16. februar 2017.

Treba da se izgradi sto vise stambenih obejakata ali koji ce biti funkcjonalni .

Vojko B

16. februar 2017.

Ne znam šta mu sve to treba i zašto se igra Don Kihota?

Herki

16. februar 2017.

Neki ljudi misle da ako su predsednici opština nisu bogovi. Zakon važi za sve. Nema zaštićenih. Građevinska inspekcija mora da radi svoj posao. A Stamatović se primio opasno.

Aleksa

16. februar 2017.

Ovaj ne poštuje Zakon i još i preti....

Toma Rus

16. februar 2017.

Ovaj čovek je genije, ali niko u državi ne sme da bude jači od zakona.

Jeca

16. februar 2017.

Zakon o planiranju i izgradnji nije savršen, ali mora da se poštuje dok se ne izmeni. Bolje se potrudi da ga izmene, a ne pozivaš ljude da ga krše.

Pjer

16. februar 2017.

Gondolu možeš da gradiš samo iznad svog zemljišta ,a ne i privatnog ,nije ovo divlji zapad !! A rado ćemo ti poslati udžerice ,koje su srušene u Savamali ,gradjene bez dozvola i koje su bile ruglo grada ,kao i romsko naselje ispod mostarske petlje !!!

Алекс

16. februar 2017.

Овај човек није глуп, а прави се да је глуп и да не разуме како се издају грађевинске дозволе, са циљем да би се приближио обичним људима, а ради евентуалне кандидатуре за председника Републике.

igor

17. februar 2017.

Ispitati situacije,i odgovorne adekvatno kazniti!

Kale

17. februar 2017.

Klasicna kapmanja i klasicno podmetanje noge, sa razlogom nedostaje dokumentacija kako bi sebe predstavili zrtvom rezima i na tome neke poene politicke zaradili. Svima je u interesu da se ta gondola sto pre uradi.

Hana Dedic

17. februar 2017.

Kakve veze ima Savamala sa Zlatiborom? Ocigledno da za neke ima koji se stavljaju u opozicioni korpus, ali drzava je jedna ista za sve i u ovoj zemlji vaze zakoni koji se moraju postovati.

Maja Jan

17. februar 2017.

Covek ide protiv zakona, inspekcije, Ministarstva i to javno kaze!? Ok mu je da gradi bez građevinske dozvole...pa ovaj slučaj je za sud i zatvor.

lazar

17. februar 2017.

Odakle ovom coveku ideja da gradi nesto bez dozvole i da organizuje radnu akciju jos,i mi gradjani za sve sto gradimo moramo imati dozvolu,sto je normalno,a on bi protiv drzave.

dvebajage

17. februar 2017.

Vidiš bato, sva autorska prava za nelegalnu gradnju ima Muamer Zukorlić...nemoj da te tuži...