Site name

Inspekcija otkrila 444 neprijavljena radnika

Inspekcija rada je tokom trodnevne kontrole kod 622 poslodavca, koji se pretežno bave proizvodnjom tekstilnih proizvoda, odeće i obuće, pronašla 444 neprijavljena ranika.

Piše: FoNet

28. februar 2017. 20:24

Foto: Freeimages/ Burcin Tuncer

Radnici „na crno“ zatečeni su kod skoro polovine, odnosno kod ukupno 197 poslodavaca.

Najdrastičniji primeri rada „na crno“ utvrđeni su kod jednog poslodavca u Rumi, kod koga je svih 13 zatečenih radnika bilo neprijavljeno, zatim kod poslodavca u Kragujevcu, kod koga je od 15 radnika 12 bilo angažovano „na crno“, kao i kod poslodavca u Subotici, koji je skoro dve trećine radnika angažovao bez ugovora i bez prijave na osiguranje.

Kod jednog poslodavca u Novom Pazaru od 18 zatečenih radnika 13 je radilo „na crno“, dok kod drugog nije bilo prijavljeno devet od 11 radnika.

Zbog utvrđenih prekršaja inspektori su podneli 197 prekršajnih prijava, izdali osam prekršajnih naloga, a doneli su i 151 rešenje.

U oblasti bezbednosti i zdravlja na radu inspekcija je donela 155 rešenja sa nalozima za otklanjanje utvrđenih nedostataka.

U nadzorima je otkriveno i 13 neregistrovanih radnji, od kojih se šest bavilo proizvodnjom odeće, jedna proizvodnjom obuće, tri trgovinom na malo, po jedan ugostiteljstvom i frizerskim uslugama i jedan građevinskom delatnošću, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.