Site name

Fiskalni savet protiv ukidanja umanjenja penzija

Reforma penzijskog sistema započeta 2014. godine ne bi trebalo da se menja ni u jednom svom elementu, rekao je danas Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta, komentarišući zahteve da se ukine trajno umanjenje penzija od 0,34 odsto mesečno za građane koji su otišli u penziju pre navršenih 65 godina starosti.

9

Piše: M. O.

Beograd 20. april 2017. 17:12

Altiparmakov je nakon tradicionalnog godišnjeg sastanka članova Fiskalnog saveta sa predstavnicima Srpske asocijacije menadžera (SAM) istakao da su mere štednje doprinele fiskalnoj konsolidaciji i sada su stvoreni uslovi za fino podešavanje poreskog sistema i stvaranje povoljnije privrednog ambijenta.
“Moguće je da se smanje porezi na rad, ali bi u tom slučaju morao da se poveća porez na dodatu vrednost", rekao je on dodajući da je to bila tek jedna od tema razgovora. Takođe, prisutne su i ideje o poreskim stimulacijama za novoosnovana mala i srednja preduzeća, ali kako prema rečima Altiparmakova budžet još nije u stanju da podnese veća smanjenja poreza za celu privredu.

Stanka Pejanović, direktorka Gorenja Srbija i predsednica SAM-a, istakla je da bi smanjenje poreza i doprinosa pomoglo malim i srednjim preduzećima, kao i da je uglavnom namera vlasnika malih firmi da taj novac iskoriste da zadrže kvalitetne radnike koji idu u inostranstvo ili u veće kompanije u Srbiji.
“Deo odgovora članova Fiskalnog saveta bio je da ako pričamo o smanjenju nekih nameta da moramo odmah da gledamo i sa koje strane se oni mogu nadoknaditi. Makroekonomska stabilnost koja je postignuta je u interesu cele privrede”.

Prema njenim rečima, zaključak svih privrednika iz SAM-a je da se radi na pravnom okviru, stabilnosti, smanjenju korupcije koja će doprineti izvesnosti u poslovanju.

 

 

povezane vesti

komentari (9)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

DUSAN

20. april 2017.

Fiskalni savet gleda samo jedan aspekt , a to je interes poslodavaca i usmeravanje novca za dalje povecanje njihovog profita, a ne gleda na zakonitost , jer ko ima 40 godina radnog staza ne moze biti trajno kaznjen ni po kom pravnom osnovu osim po zakonu sile. Inace nisam penzioner ali ovo je nesto oko cega bi sve penzionerske i sindikalne organizacije trebalo da zauzmu jedinstven stav i pokazu politicarima da su snaga bez koje ne mogu donositi ovako sulude odluke koje se tesko ispravljaju . Samo me interesuje sta ce fiskalni savet i politicari bez drzave i naroda koji sistematski ubijaju i unistavaju. Dozovimo se pameti da ne bi nestali.

dragankpt

21. april 2017.

Zalosno mnogi zakoni samo prepisani od EU, kako i sam Altiparmakov izjavi.(cula zaba...pa i ona digla nogu).Moze smanjenje poreza iz rada, ali mora povecanje pdv.(presipanje iz praznog u suplje) Na zahtev za uvodjenje kazne zatvorom za poslodavce koji ne isplacuju doprinos i zarade. Predstavnik poslodavaca izj. da takav zakon po uzoru na Nemacki nije primenjiv, razlog da li je poslodavac mogao da ispuni obavezu.

Тибор Боднар

21. april 2017.

Трајно умањење пензија људима који су 40 година радили је апсолутно неправедно! Испада да ће бити кажњен свако ко је почео млад да ради. Неко ко има 37 или 38 година стажа, па чак и мање може да има већу пензију од некога ко је дуже и више доприносио само зато што има 65 година старости а онај ко има 40 година радног стажа није још навршио 65 година. Ови држава поручује господо пензионери умрите што пре јер сте терет држави а посредно је то порука крупног капитала под чијим се утицајем доносе овакви накарадни закони а за то време њихово богатство је све веће и веће. Апсолутно неправедно и фискални савет је очигледно одавно купљен од стране крупног капитала да заступа њихове интересе као и такозвани синдикати!

ddd

21. april 2017.

POBOGU! O ČEMU VI.. SMANJENJE PENZIJA VAM JE REŠENJE.. PIO FOND PRAZAN ZATO ŠTO SE IZ OVIH SREDSTAVA FINANSIRA REKONSTRUKCIJA PUTEVA I ULICA I KO ZNA ŠTA JOŠ..I ODAVNO JE PRAZAN.... POSTOJEĆE PENZIJE SE ISPLAĆUU OD DOPRINOSA KOJE POSLODAVCI PLAĆAJU NA ZARADE NAS MLADIH KOJI RINTAMO..KAKO MISLITE DA ISPLAĆUJETE PENZIJE KADA JE VEĆINA MLADIH NEZAPOSLENA ZBOG STAROSNE GRANICE ODLASKA U PENZIJU (JEDAN OD RAZLOGA).. DOK MI DOĐEMO NA RED ŠTAĆE OSTATI ZA NAS..VRATITE STAROSNU GRANICU I UKINITE UMANJENJE.. VIŠE MLADIH ĆE BITI ZAPOSLENO PA ĆE BITI I FOND PUN AKO PRESTANETE DA RENOVIRATE AUTOKOMANDU OD NAŠIH PARA..

branko coskic

21. april 2017.

treba svi da se ujedine i tuze drzavu i nateraju je da vrati oteto,imam jedan predlog posto se izgleda ide na ukidanje penzija napravite ka sto je u nekim zapadnim drzavama -obracunajte koliko je covek uplatio u penzioni fond vratite pare i ne treba da dajete nikakve penzije,kamatu zadrzite samo glavnicu vratite i evo vam rasterecenje budzeta ,prvi bih pristao na to kad dodje vreme za penziju

ideja

21. april 2017.

Odlicno, vama iz Fiskalnog saveta kad odete u penziju istu neka umanje i za 50 odsto ako hocete, narodu koji jedva prezivljava ne umanjivati nista i vratiti (sa zateznom kamatom) sve sto je proteklih godina oteto.

Maja

21. april 2017.

Nerazumem tu gospodu plate su im pojedinacno ko penzije 100penzionera.Strucnost im je Švajcarki sistem a mi smo u Srbiji koju ste ojadili i opustošili u svakom pogledu. Cemu sluzite, da primate plate ili da iznalazite nacine kako da ubijete sopstveni narod.!.

Jova

21. april 2017.

Da li je moguće da "priučeni radnici" iz takozvanog "fiskalnog saveta" pokušavaju da odlučuju o sudbini svih građana ove "države" kojima je protivustavno i protivzakonito smanjena penzija??? Očigledno je moguće

Pera peric

21. april 2017.

Ko li ih skupi i odakle, gde su se oni to dokazali kao sposobni i stručni ljudi, ovakve savete bi mogla i moja pokojna baba da deli. Tužno je ko sve o nama odlučuje na čelu sa premijerom-predsednikom