Site name

Protest apotekara u Šapcu

Devet meseci bez plate

Pred sednicu Gradske skupštine svoj protest iskazali su zaposleni iz Apotekarske ustanove "Šabac". Za proteklih devet meseci u ovoj ustanovi nisu podeljene plate, a dug se nagomilao na 200 miliona dinara.

3

Piše: D. Eraković

Šabac 21. april 2017. 15:33

Foto: Stefana Savić

Predsednica Odbora sindikata Miroslava Stošić u ime svih zaposlenih u javnim apotekama ističe da oni traže samo svoja prava.

- Za devet meseci primili smo samo tri puta po 15.000 dinara pomoći od Grada. Sa tih 15.000 ne može da se živi. Na konkurs za najam poslovnog prostora javilo se pet zakupaca, a novi zakupac sigurno neće preuzeti sve radnike, jer ima i svoje radnike. Gde smo mi onda? Na ulici?! Nama je opština osnivač, mi smo pod njihovom ingerencijom. Neka nam ponude otpremninu, biro. Ovako nemamo nikakvu sigurnost - kaže Miroslava Stošić.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ukazuje da lokalna samouprava nije prava adresa za protest već Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije, jer su problemi nastali zakonom iz 2013. godine kada su upropašćene sve javne apoteke.

Kao jedino rešenja Grad Šabac objavio je konkurs za iznajmljivanje poslovnog prostora uz obavezu prijema zaposlenih u javnim apotekama. Na prvom konkursu nije bilo zainteresovanih, ali sa smanjenjem cena zakupa javilo se pet privatnih apoteka. Podsećanja radi posle donošenja Zakona o apotekama prihod se sa 900 miliona dinara smanjio na pola, a kasnije šabačke javne apoteke uglavnom su ostale bez lekova jer nisu imale sredstava da ih nabave. S druge strane privatne apoteke nisu bile uslovljene visinom marži i javnom nabavkom. U Šapcu posluje već 76 privatnih apoteka, i u nekima je posao našlo tridesetak farmaceuta iz Apotekarske ustanove "Šabac", koja je nekad imala više od stotinu zaposlenih. Iz nezvaničnih izvora pominje se da su u protestu, a ovo je već četvrti put, učestvovali i apotekari iz Kragujevca i Pančeva navodno što nemaju mogućnosti da svoj protest iskažu u lokalnim medijima. Inače, ukupan dug javnih apoteka u Srbiji premašio je deset milijardi dinara, a u Pančevu dostigao gotovo milijardu dinara.

 

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Profesor

21. april 2017.

Pitajte gradonacelnika Zelenovica i njegovu ekipu , a posebno njegovog sefa koga zovu mister 10% zasto je to tako, mozda je neko bacio oko na atraktivne lokale u vlasnistvu apotekarske ustanove.

Bilal

22. april 2017.

Pa ovo može samo i jedino u Srbistanu. ''''ej, bre! Jedna apotekarska ustanova da ne može da podeli plate. Koliko moraš biti nestručan, nesposoban i aljkav da takvu ustanovu dovedeš na ivicu propasti? Pa tri najprofitabilnije industrijske grane u svetu su elektronika, hemija i farmaceutika. Gro švajcarske industrije čine farmaceutske kuće "SANDOZ", "CIBA GAYGI" i sl. a kod nas su skoro sve fabrike iz ove tri branže propale.

Лазар

10. jun 2017.

Девет месеци без плате и сви живи и здрави.Видите да се може и без плате а камоли са малом платом и пензијом.