Site name

Južne vesti: Kako Ministarstvo rada nabavlja nova vozila

Uprkos merama štednje Vlade Srbije i racionalizaciji voznog parka iz 2015, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nabavlja nova luksuzna vozila tako što ih ustanove socijalne zaštite na spornim tenderima kupuju za njih, pokazuje istraživanje Južnih vesti.

5

Piše: Južne vesti

17. maj 2017. 14:31

Foto: Južne vesti/Stefan Marković

Kako pišu Južne vesti, uglavnom su u pitanju luksuzne "škode superb", ali i nešto jeftinije "škode oktavia". Najveći broj njih, odnosno, najmanje 11, ustupljeno je u periodu od 2015. do marta 2017.

Samo u 2017. su, prema ugovorima o ustupanju do kojih su došli novinari Južnih vesti, ustanove socijalne zaštite Ministarstvu na čijem je čelu Aleksandar Vulin predale ključeve najmanje četiri luksuzne "škode".

Automobile je ministarstvu na korišćenje u januaru 2017, pored Gerontološkog centra iz Niša, Centra za stare i penzionere iz Apatina i Centra za zaštitu dece, odojčadi i omladine iz Beograda, ustupio i Gerontološki centar iz Kragujevca.

Kada se ovim kolima pridodaju i dve "škode superb" koje je 2015. i 2016. ustupila Nacionalna služba za zapošljavanje sa sedištem u Kragujevcu, dve "škode oktavie" koje je kupio Republički zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje Beograd i jedna "opel insignia" beogradskog Gerontološkog centra, postaje jasno da je najveći broj vozila na ovaj način pribavljen upravo nakon što je i samo Ministarstvo početkom 2015. rasprodalo "suvišna" vozila, kao deo mera štednji, pišu Južne vesti.

Pravni savetnik "Transparentnosti Srbija" Rade Đurić smatra da sve ukazuje na to da je Ministarstvo, želeći da nabavi nova vozila u vremenu dok su mere štednje Vlade Srbije još na snazi, prosleđivalo novac ustanovama socijalne zaštite da to učine za njih, čime je javna nabavka velike vrednosti, "rascepkana na više javnih nabavki malih vrednosti", a kao takve podležu manjoj kontroli.

"Na taj način izbegnuta je detaljnija kontrola tendera i dobija se manja transparentnost", rekao je Đurić.

U prilog tome, navodi Đurić, ide i to što je tehnička specifikacija tih javnih nabavki identična.

Kako pišu Južne vesti, pojedine ustanove su i ranije ministarstvu ustupale automobile, ali znatno ređe. Tačnije, od 2005. do 2012. godine to se desilo tri puta: Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju Sremčica je ustupio "hondu akord"; Republički zavod za socijalnu zaštitu ustupio "opel astru klasik"; Zavod za vaspitanje dece i omladine Ministarstvu ustupio luksuznu "škodu superb", navode Južne vesti.

Novinari Južnih vesti odgovor na pitanje ko koristi sporne automobile nisu uspeli da dobiju od državnih sekretara Ministarstva Vladimira Ilića i Nenada Ivaniševića, kao ni od ministra Vulina.

Opširnije na portalu Južne vesti.

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

marko

17. maj 2017.

Cinovnicki automobili od 25.000 evra!

KAtarina

17. maj 2017.

sta se tacno misli pod "ustupiti"? Zavod za vaspitanje dece i omladine Ministarstvu ustupio luksuznu "škodu superb", - See more at: http://www.danas.rs/ekonomija.4.html?news_id=346074&title=Ju%c5%bene+vesti%3a+Kako+Ministarstvo+rada+nabavlja+nova+vozila#sthash.bcTP3K4r.dpuf kome? molim Vas za pojasnjenje

b.w.a.

17. maj 2017.

mozda A.V. krije od A.V. da A.V. pored kupanja u Hajatu voli i auta mladja od dve godine? Ali kako ista sakriti od A.V. , treba pitati A.V. Mora da A.V. misli da je to u redu?

ljubitelj burleski

18. maj 2017.

Pa nije,,fer,, da se,,predsednikovi ljudi,, vozikaju u ,nekim tamo,, starim vozilima,, moraju da budu,,Iznad Nivoja,, onih,,koje su,,pobedili,,. Već u Parlamentu.I taj, bespogovorni sledbenik,,i odana duša ,još od,,srećnih Im90tih,mora da se nagradi,za,,mišljenje,,.za svakodnevnu,,podršku,Po pitanju SVIH napreDNO,PROKLAMIRANIH,,PLATFORMI.,,FISKALNIH KONSOLIDACIJA,, AL SEBE IZUZIMAJU,K,O DA SU JULOVSKI REST,,POKRET,

tt

18. maj 2017.

Zbog cega ustanove socijalne zastite koje pripadaju Ministarstvu Aleksandra Vulina i na siromasnom su budzetu, kupuju luksuzna strana vozila a ne najpovoljnija domaca FAS iz Kragujevca, fabrike u kojoj je drzava Srbija suvlasnik? Sramota i mnogo puta vidjena blamaza politicara!