Site name

Antić: Država neće vraćati ni evro od kredita već EPS i EMS

Ministar finansija Dušan Vujović predstavljajući izmene Zakona o osiguranju depozita i o Agenciji za osiguranje depozita u Skupštini Srbije, rekao je da se ovim izmenama daje mogućnost Agenciji da u slučaju negativnih kamata na depozite na svetskom finansijskom tržitu ulaže i devize, a ne samo dinare, u kupovinu hartija od vrednosti Srbije.

3

Piše: M. R. M.

Beograd 18. maj 2017. 17:08

Foto: Fonet / Nenad Đorđević

On je govorio i o državnim garancijama za zaduživanje EPS-a i EMS-a u iznosu od 60 miliona evra, što je opozicija oštro kritikovala, budući da su rezultati ovih preduzeća, kako su isticali, katastrofalni.

Predstavljajući zajmove za EPS i EMS, Aleksandar Antić, ministar energetike, kazao je da se oni uzimaju od Nemačke razvojne banke pod povoljnim uslovima, a koristiće se za modernizaciju sistema za otpepeljivanje TE „Nikola Tesla” i za regionalni program energetske efikasnosti u prenosnom sistemu. Antić je kazao da „država neće vraćati ni evro od ovih kredita, već će to učiniti EPS i EMS, a država daje garancije, jer se tako dobijaju povoljniji uslovi zajma.”

Kritikujući ova nova zaduženja Čedomir Jovanović, lider LDP, rekao je da su investicije opravdane, ali da se mora utvrditi ko je kriv za „katastrofalno rezultate u EPS-u“. Prema njegovim rečima, za takvo stanje u Elektroprivbredi Srbije krivo je isključivo rukovodstvo i vrhunski javašluk.

Jovanović je pitao i ko je kriv za nekontrolisanu potrošnju uglja, ko je doveo konsultante, koji su uzeli dobre pare, a da je stanje i dalje očajno, a pritom je optužio i SPS da od 2008. godine rukovodi Elektroprivredom Srbije.

Reagovao je ministar Antić rekavši da u EPS-u nije lako, ali da nikada i nije bilo i dodao: „Kolubara godišnje proizvede 28-29 miliona tona uglja, koje se do TENT-a u Obrenovcu svakog dana 24 sata prevoze prugom, a mi smo imali januar ove godine najhladniji i prvi put od 1964. godine, morali smo da odleđavamo vagone da bi istovarili ugalj, a i Dunav je bio zaleđen. Nikad ne bih sebi dao za pravo da toliki rad relativizujem. Dakle, situacija u EPS-u nije sjajna, ali nije ni katastrofalna. Jeste bio problem pojačano prisustvo konsultanata u EPS-u, tvrdim da ih danas nema, molim vas da ne politizujemo. Konkurs za direktora je raspisan, vlada će, nadam se, vrlo brzo izabrati direktora.”

„Zašto kada ja kritikujem EPS kažete da je to politikanstvo, a i sami tvrdite da je i premijer Vučić kritikovao EPS. Mislite da on ima pravo da to čini, a ja ne. Što ste smenili direktora EPS-a ako je bio dobar i zašto se tako dugo traži novi”, rekao je Jovanović.

Iako je poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komllenski u više navrata pokušao da kaže da je bivša vlast prethodnih 12 godina uništavala EPS i da je to teško sada brzo popraviti, kao i da čovek koji svima duguje novac nema prava da govori o lošem poslovanju EPS, ali na to nije reagovao ni Jovanović ,ali ni ministar Antić, koji je naveo da je daleko od toga da premijer ima, a Jovanović nema pravo da kritikuje poslovanje EPS-a.

On je priznao da je činjenica da je pala proizvodnja uglja, ali da je uveren da će Kolubara do kraja ove godine opet proizvesti 28 miliona tona uglja.”

I poslanik SDS Miroslav Aleksić kritikovao je nova zaduženja Srbije, ocenjujući da predstavnici vlade u parlamentu pokušavaju da odbrane nešto što je neodbranjivo i traže od poslanika da daju garancije za novo zaduženje EPS. “Naročito novo zaduženje ne mogu da podržim sa aspekta kadrova koji su doveli EPS u ovakvu situaciju“, rekao je Aleksić.

I ostatak debate protekao je u istom tonu, opozicionari su, uglavnom, govorili o stanju u EPS-u optužujući za to upravljački tim i vlast, a ministri i vladajuća koalicija su iznosili, kako su tvrdili, činjenice koje to demantuju.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

aca

18. maj 2017.

Ovo je u stvari vest mnogo značajnija nego ovo sa epsom emsom i sl: "ovim izmenama daje mogućnost Agenciji da ... ulaže i devize, a ne samo dinare, u kupovinu hartija od vrednosti Srbije." Kako je moguće da niko ne reaguje na ovo? Gde ste ekonomisti? Kako to žirant i dužnik isto lice?

Sladjana

19. maj 2017.

Novac se gradjanima otima na drugi način. Na primer, distribucija podnosi krivične prijave za krađu ali sa iznosima dugovanja koji su višestruko uvećani, pa se tek nakon veštačenja utvrdi za koliko su uvećani. E sad, pošto se građani plaše, retko ko se upušta u proces protiv EDB pa potpisuju ugovore o otplati. Drugi način je rad "kosovarske grupe" u distribuciji koja podmeće građanima neispravna brojila pa naknadno sačinjava zapisnike o navodnoj krađi magnetima. Tako da se ne brinem za EPS i EMS jer uvek nađu način da drže ruke u novčanicima građana.

Ceca

19. maj 2017.

Umesto da se reši status EPSa, da se donesu konkretne ekonomske mere, vi sve pretvarate u propast. Zar poslanici i ministri ne misle svojom glavom za buducnostsvoje decee na prošlost i grobove svojih predaka. Propada žila kucavica ove drzave. Ništa se ne radi samo se troši, ovaj nard ne može da podnese ta vaša zaduživanja. Ko ce da plati kredite, vi, poslanici, vlada iz svojih djepova koje opet pnite preko narodne grbacr. Narode zid je blizu, ostacemo u zemlji Srbiji ali vlasnici bice stranc, ni ratovi nas nisu toliko porobili kao ovaj mir.