Site name

Švedska IT kompanija HiQ nudi rešenja za bezgotovinsko plaćanje

Stručnjaci tima švedske IT consulting kompanije HiQ koja se bavi razvijanjem različitih rešenja za bezgotovinsko plaćanje su u dvodnevnoj poseti Srbiji, kako bi razgovarali sa zainteresovanim domaćim kompanijama, stručnjacima i našim vlastima i istražili mogućnosti domaćeg tržišta za razvoj novih rešenja na tom polju.

1

Piše: I. N.

19. maj 2017. 22:22

- Naši klijenti su u gotovo svim industrijama, ali se fokusiramo na zdravstvo i finansijske tehnologije. Švedska je na putu da postane takozvano "cashless society", odnosno društvo gde se sve transakcije obavljaju putem kartica, telefona. Tek dva odsto transakcija se obavi gotovinski. Za nas, novac nije nešto fizičko, već brojke u vašoj internet banci. Razvili smo mnoga rešenja za plaćanje putem mobilnog telefona, ja sama nisam upotrebila gotov novac već četiri godine. Naša rešenja najviše se koriste u Švedskoj i Finskoj, a jedna od najpoznatijih mobilnih aplikacija za onlajn plaćanje koju je razvila ova kompanija je "Swish", sa oko 5,5 miliona korisnika i milion transakcija dnevno - kaže Ana Lindval iz HiQ.

Ona dodaje da je ovaj dvodnevni boravak u Srbiji imao za cilj da se istraži drugačije okruženje i pronađu nove ideje ili načini da se već postojeći koncepti prilagode, kako bi koncept "cashless society", bio primenjiv i u našoj zemlji. "Primera radi, u Srbiji taksi ne može da se plati karticom i to je za mene novina", dodaje Lindval. Kako kaže, nada se mogućim rešenjima prilagođenim Srbiji za plaćanje poreza, koja bi doprinela vidljivosti novca i smanjenju sive ekonomije. 

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

M*da za bubrege

20. maj 2017.

Oteraš više od pola stanovnistva u sivu ekonomiju i onda ih ganjaš sa cashless-transparency fazonima i to sve rade dokazani muvatori u nasoj birokratiji i Vladi, a ovaj narod smo guta i ćuti