Site name

Siniša Mali: Struju ćemo dobijati od otpada iz Vinče

Posle tri godine priprema, sledećeg meseca konačno počinje da se rešava najveći ekološki problem u Evropi – deponija Vinča, rekao je za Večernje Novosti gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

6

Piše: Beoinfo

Beograd 19. jun 2017. 11:01

Foto: Beoinfo

Prema njegovim rečima, na adresu Gradske uprave stiglo je pet ponuda za javno-privatno partnerstvo. Otvaranje koverata biće 13. jula i tada će se znati koja strana firma će o svom trošku sanirati i zatvoriti vinčansku deponiju, a od nove otpad pretvarati u električnu i toplotnu energiju.

– Od prvobitno 11 prijavljenih, priznate su kvalifikacije za pet kompanija, od čega očekujemo ponude iz najmanje tri, a možda i svih pet. To su FCC, Suez, Veolia, Urbaser...One važe za najveće firme na svetu koje se bave upravljanjem otpadom. U pitanju je proces sa kojim ovde nije bilo iskustva jer oni donose nove tehnologije. Za nas je to dobro jer ćemo moći nešto da naučimo i kasnije iskoristimo to znanje – rekao je Mali.

On je precizirao da procenjena vrednost za kapitalna ulaganja u deponiju iznose oko 300 miliona evra, a kompletan iznos obezbediće privatni partner. Prethodnih godina, za Vinču i njene kapacitete, interesovalo se oko 100 specijalizovanih kompanija i konzorcijuma. Izazov je veliki jer se deponija punila 40 godina. Nova postrojenja koja će biti izgrađena pokrenuće proizvodnju. Od otpada će se praviti električna i toplotna energija. Ugovor o javno-privatnom partnerstvu je takav da će posle 20 ili 25 godina, te fabrike ostati u rukama grada. Kompanija partner će samo na određeno vreme upravljati deponijom, a prestonica će zadržati pravo da određuje visinu komunalnih naknada i da ih naplaćuje od građana.

– Deponija će biti zatvorena i sanirana neće se koristiti postojeći, već novi generisani otpad. Kada će fabrika biti izgrađena, zavisi pojedinačno od svakog ponuđača. U slučaju da neka ponuda podrazumeva tehnički najkomplikovanija rešenja, period izgradnje postrojenja bio bi tri godine. Ovo je veoma ozbiljan posao kojim se decenijama niko nije bavio, a koji mi u poslednje dve i po godine pokušavamo da uradimo – rekao je Mali.

Projekti se navode kao ekološki i estetski standarizovani, a veoma okvirna predviđanja su da će novo postrojenje proizvoditi oko 30 megavata električne odnosno 100 megavata toplotne energije, u zavisnosti od toga koliko se novog generisanog otpada prikupi.

Prema rečima gradonačelnika, novo postrojenje podrazumevaće i stotine radnih mesta u svim pogonima. Tačan broj znaće se već za nekoliko meseci. Gradske vlasti očekuju da će se sa izgradnjom proizvodnih pogona pojaviti potreba da se otvara hiljade direktnih i indirektnih radnih mesta.

Osvrnuvši se na požar koji tinja od 18. maja, Siniša Mali je istakao da je deponija u Vinči izgrađena pre četiri decenije i ne samo da ne zadovoljava standarde današnjice, već je označena kao najcrnja tačka u Evropi. Smeće se u Vinči godinama taložilo pa je dostiglo visinu od 50 do 70 metara, što predstavlja glavni problem jer se vatra širila na velikim dubinama, pa je gašenje bilo nemoguće.

– Sa deponije u Vinči nema sivog dima, već samo belog metanskog, koji se pretvara u vodonik i nije opasan po zdravlje. Borimo se svakog dana, gasimo i zatrpavamo, što je dosta teško jer je na deponiji visina smeća dostigla 70 metara – zaključio je Mali.

povezane vesti

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Vlada

19. jun 2017.

Kako je sada Vinča odjedared problem koji će ON, Mali da rešava, kada je samo pre nedelju dana rekao da dim iz Vinče NIJE problem?!?!?

Milica MM

19. jun 2017.

Opet će "kompletan iznos ulaganja obezbediti privatni partner"! Ovu formulaciju smo već imali u jednom veoma važnom poslu (kažu: najvećem projektu u novijoj istoriji), pa se, pošto je ugovor o istom obelodanjen, ispostavilo da nije baš tako. Prošlo im je jednom, proći će i drugi put...

Dosta diktature!

19. jun 2017.

Spaljivanje otpada siri otrovne supstance, sto su pokusali i u Kosjericu, pa se narod pobunio http://www.radioluna.rs/uzicki-kraj/2923/gradjani-i-opstina-protiv-titan-cementare-kosjeric.html

poltron

19. jun 2017.

Ako će buduća elektrana da sagoreva novogenerisani otpad, šta ćemo sa postojećim otpadom visine 50 do 70 metara?

MALO MORGEN

20. jun 2017.

OCE CIA DA SE ZABODE SA HARADINAJEM NA DEPONIJU VINCA SA SATRAPIMA VEOLIA...I OSTALE CIA FIRME ALI MALO MORGEN ...MALI MLATI PRAZNU SLAMU A DANAS NAVIJA ZA SVE PARE. MRSSS BRE.

ajde

23. jun 2017.

Jel ovo Drazina satira ili ozbiljna izjava Malija?