Site name

Istraživanje Ipsosa obuhvatilo građane deset zemalja Centralne i Istočne Evrope

Građani protiv sive ekonomije

Građani 10 država Centralne i Istočne Evrope, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Srbija, Slovačka, Slovenija i Rumunija protive se sivoj ekonomiji i pozivaju svoje vlade na borbu protiv nje, pokazalo je istraživanje Ipsosa spovedeno za Mastercard.

Piše: Fonet

19. jun 2017. 14:07

Foto: FreeImages / Chris Cummings

Građani 10 država, njih 80 odsto, spremno je da promeni svoje navike prilikom kupovine kada shvate da bezgotovinska plaćanja i uzimanje fiskalnih računa pomažu u borbi protiv nezakonite trgovine, navodi se u rezultatima istraživanja.

Podaci za Srbiju su slični, pa je 85 odsto ispitanika izjavilo da su čuli za sivu ekonomiju i većina je povezuje sa neprijavljivanjem radnika 75 odsto, neregistrovanjem dela ili svih prodajnih transakcija 75 odsto i sakrivanjem dela ili celokupnih prihoda preduzeća - 72 odsto.

Rezultati pokazuju da se 74 odsto građana Srbije slaže da što je viši nivo sive ekonomije, to su manje mogućnosti države da pruži građanima javne usluge, dok 80 odsto njih shvata da siva ekonomija ograničava ekonomski rast zemlje.

Istraživanje je u devet država sprovedeno putem Internet panela na reprezentativnom uzorku starosti od 15-64 godina, oba pola i iz svih regiona od 800 korisnika.

Jedini izuzetak je Bosna i Hercegovina, gde je sprovedena omnibus studija na grupi od 1.000 korisnika. Istraživački rad je sproveden u februaru 2017. godine, navodi se u saopštenju.  

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.