Site name

Brnabić: Kineze zanima Ikarbus

Premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar privrede Goran Knežević razgovarali su danas sa delegacijom kineske kompanije Jin Long Grup o mogućnostima za investiranje u Srbiji u oblasti za koju su specijalizovani, a to je pre svega proizvodnja električnih autobusa za javni prevoz.

5

Piše: FoNet

08. septembar 2017. 16:11

Foto: FoNet/Ministarstvo privrede

Predstavnici Jin Long Grupe rekli su na sastanku da brojne kineske kompanije dolaze da investiraju u Srbiju i da se ekonomska saradnja dve zemlje produbljuje prateći projekat "Jedan pojas, jedan put", navodi se u saopštenju.

U Srbiji ih najviše zanima mogućnost ulaganja u Ikarbus, ali i druge kompanije.

Brnabić je istakla da je strateški cilj Srbije da postane deo Evropske unije, što znači da i uslove poslovanja prilagođava evropskim standardima.

Srbija već sada ima slobodan pristup evropskom tržištu, brojne sporazume o slobodnoj trgovini, recimo sa Ruskom Federacijom i Belorusijom, preferencijalnu trgovinu sa SAD, strateško partnerstvo sa UAE, sve razvijenije odnose sa Indijom - a to su sve potencijalna tržišta za kompanije koje proizvode u Srbiji, naglasila je ona.

Knežević je istakao da su mnogobrojni susreti na najvišem nivou između Srbije i Kine doprineli dobrim političkim odnosima, koji su očigledno doneli i odličnu ekonomsku saradnju, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milorad Mrdja

08. septembar 2017.

A vladu srbije zanima samo rasprodaja naše privrede, a možda i provizije.

Dejan.R.Tošić

08. septembar 2017.

Privatizacija treba i dalje da se sprovodi ali to ne znači da su državne investicije jedino vezane za izgradnju autoputeva,ljudi u državi trebaju da stvore 5 godišnji plan razvoja privrede i da ga sprovede u delo.Državna privreda treba da se zasniva na izgradnji hidro i termo elektrana u državnom vlasništvu jer postoje resursi za proizvodnju el.energije i za izvoz,takođe potrebno je osigurati poljoprivrednu proizvodnju sa stočarstvom zaštiti robne proizvode sa geografskim poreklom i odrediti strateški subvencije za otkup svih deficitarnih poljoprivrednih proizvoda za koje postoji siguran plasman na domaćem i inostranom tržištu,srbija ima najveću fabriku pod otvorenim nebom sa naj večim brojem građana koji rade u poljoprivredi,čak je i glavni grad Beograd na 70% poljoprivrednog zemljišta,sa podrškom države u kontroli otkupnih cena i sa subvencijama u gorivu i veštačkom đubrivu država bi se samo od ta dva resursa u kontinuitetu razvijala sa sigurnim rastom BDP i povećanjem minimalne cene rada po satu,resursi postoje,radna snaga postoji,jedino izgleda niko nema privrednog razvoja sa 5 godišnjim i 10 godišnjim planom razvoja,ovako se sve zasniva na ARANŽMANIMA SA MMF, PRIVLAČENJEM KINEZA ZA KUPOVINU ZASTARELIH FABRIKA I GLEDANJE U NEBO DA LI ČE BITI SUŠE,KIŠE,ILI MRAZA,ili poplava,to je ekonomsko finansijska sramota,da je država u isto vreme monopolista nad prirodnim resursima a da u isto vreme ne eksploatiše svoje resurse ni ti ih drugome daje,tu nema tržišne ekonomije,to je centralističko privlačenje investicija na nivou agencije za promet investicija,to je neodgovorna ekonomsko finansijska politika.

dipl. agronom

09. septembar 2017.

da li gdjica. Brnabic zna da je u Ikarbusu vec Merzedes Benz...radi prototip koji nikako da izadje na beogradske ulice...!? Treba li snimak ili stenogram iz kruga fabrike!!??Morate se konsultovati sa bivsim premijerom pre nego...

Dzeremaja

09. septembar 2017.

Samo me interesuje da li Kinezi imaju pravo da montiraju mercedesov znak?

Lola Lovrić

11. septembar 2017.

Pa zar pre par godina nije Mercedes ušao u Ikarbus? Ne vetri svima sećanje za 2 dana. Koga vi to folirate.