Site name

Visoki predstavnici MMF-a obišli rudnik i topionicu RTB Bor

MMF poziva investitore u RTB Bor

Mnogobrojne reforme o kojima smo razgovarali sa Vladom Srbije doprinele su da se stvari ovde okrenu nabolje, jer je veoma važno da državne kompanije mogu da rade komercijalno, a bez pomoći vlade.

14

Piše: J.B.K.

Bor 17. septembar 2017. 11:31

To je jedini način da se omoguće dalje zapošljavanje, dobar prihod i napredak ekonomije u celom regionu. Mi ćemo, zato, rado pozvati buduće investitore da ulažu ovde i obezbede jaku budućnost za RTB Bor. " – rekao je šef misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf prilikom obilaska RTB Bor, dodajući da je u petnaestak razgovora sa Aleksandrom Vučićem u minule dve godine jedna od tema bio RTB Bor.

-I ranije smo razgovarali sa brojnim kompanijama, ali uvek o njihovim potencijalnim troškovima. Sada imamo priliku da govorimo o benefitu za RTB Bor i pronađemo zainteresovane partnere koji će doći ovde i ulagati u kompaniju - kazao je Ruf na sastanku sa menadžmentom borske kompanije kojem su prisustvovali šef Kancelarije MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa, ministar rudarstva u Vladi Srbije Aleksandar Antić i predstavnici Ministarstva privrede.

Prema rečima šefa Kancelarije MMF-a u Srbiji Sebastijana Sose, napredak RTB Bor je važan ne samo za kompaniju, već i za čitav region.

– Nadam se da ćemo za par godina, kada budemo opet došli u Bor, imati priliku da vidimo kako investicije cvetaju. – dodao je Sebastijan Sosa.

Praksa da predstavnici misije MMF-a obilaze privredne subjekte nije uobičajena, ali je poseta delegacije MMF borskom kombinatu bakra upriličena zbog značaja RTB-a Bor za državu Srbiju i njenu ukupnu ekonomiju, objašnjava ministar rudarstva Aleksandar Antić.

-Složili smo se da je „Bor“ veliki i ozbiljan sistem, kao i da je od kapitalnog značaja za državu i da zato Vlada Srbije treba sa velikom pažnjom da vodi računa o njegovom funkcionisanju sa stanovišta ekonomskog poslovanja, održivosti i budućnosti. – rekao je Antić, dodajući da RTB Bor danas izuzetno dobro posluje i da se da će ove godine ostvariti EBIDU od 75 miliona dolara.

Prema rečima ministra rudarstva sjajni podaci o poslovanju ne treba da nas uspavaju, već se mora na vreme razmišljati o budućnosti RTB Bor, pre svega o razvoju rudarstva i novom investicionom ciklusu u koji on treba da uđe. RTB Bor mora da ima adekvatnu rudarsku proizvodnju da bi „nahranio“ topionicu, a da bi je imao treba da se ulaže u opremu i otvaranje novih rudnika.

-Reč je o investicijama koje su veće od 500 miliona dolara, reč je o ulaganjima za koje Srbija i RTB Bor treba da traže partnera. Jer, nije logično, a nije ni moguće, da država bude jedini investitor ovako važnog i značajnog projekta. Moramo da učinimo naše ukupno okruženje privlačnijim za ozbiljne investitore i ja duboko verujem da smo nizom važnih aktivnosti, koje smo kao država sproveli u smislu regulacije tržišta, fiskalne stabilizacije, ukupne ekonomske i političke stabilnosti, uključujući i misiju MMF-a, napravili takvu atmosferu koja je sada privlačna za investitore. Danas imamo osam svetskih kompanija koje pokazuju interesovanje za partnerstvo sa RTB Bor i to je za nas značajan proces u kome ćemo, pre svega, imati na umu interes Republike Srbije. Potrebno je da, svi koji žele da budu naši partneri u ovom poslu, razumeju da je ovo jedan razvojni projekat u kome moraju zajedno sa Srbijom da prepoznaju ukupan potencijal i značaj RTB Bor i da budu naši strateški partneri kako bi se kompleks i dalje razvijao. - izjavio je Antić u Boru.

Opravdanost izgradnje nove topionice u Boru i njen značaj za budućnost RTB Bor, Bora i cele Timočke krajine bila je tema razgovora menadžmenta borskog kombinata bakra sa visokim zvaničnicima MMF-a.

Kako to objašnjava generalni direktor RTB Bor, Blagoje Spaskovski priča je išla u pravcu pojašnjenja same tehnologije i načina izgradnje nove topionice, ali i njenog značaja za sve one koji žele da dođu u Bor i uđu u partnerske odnose sa RTB-om. Složili smo se da strateškog partnera ne bismo mogli da nađemo da nije izgrađena nova topionica, kazao je Spaskovski.

povezane vesti

komentari (14)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

bilja

17. septembar 2017.

Nadamo se da ce biti investitora i za RTB Bor.

BORIS

17. septembar 2017.

RTB Bor i dalje predstavlja neiskotišten potencijal.

Bane

17. septembar 2017.

Mogli su prosetati i do Gose.Da se uvere u plodove stranih investicija i drzavne zastite radnika.Sve na jednom mestu.

Jovan

17. septembar 2017.

Gomila podvala, obmana i lazi. To, tako i nikako drugacije.

Boki

17. septembar 2017.

Sa MMF-om mora se dogovarati i pregovarati. Dugooo su oni prisutni na polju naše ekonomije, i dugooooo već bez njihovog odobrenja ne možemo učiniti ništa. Nadajmo se da će ovoga puta biti povoljan ishod dogovora, u našu korist.

Brane

17. septembar 2017.

Ako se zaista putem istraživaja pokazalo da Bor ima svetlu budućnost treba učiniti sve da se dovedu investitori koji će uložiti u njihovu budućnost.

Eva

17. septembar 2017.

Gledao sam juce na Al Djazira Balkans televiziji, kako eu, koristi zemlje na periferiji kao sto su Hrvatska, Bugarska, Rumunija, Grcka, i Balticke zemlje, kao kolonije iz kojih po najmanjim cenama izvlace sva prirodna bogatstva, iz tih zemalja da bi zadovoljili potrebe zemalja iz zapadne evrope i Skandinavije. U prilogu je bila nekontrolisana seca suma u Rumuniji, koja se kasnije na crno odvoze do stranih kompanija u Rumuniji, da ih oni prerade i izvoze na zapad. To se zove neo kolonijalizam. A sve se to obavlja, pod izgovorom, "investicija", "privatizacije". A nas zatucani narod hoce da se pridruzi eussr, i njihovom neo kolonijalizmu. I na kraju kada izvuku sva moguca mineralna bogatstva, i rudu iz Srbija, po minimalnoj ceni, a kod nas ni porez nece da plate, Srbija ce da ostane jos jedna osiromasena zemlja, koja ce da se hvali kako su ravnopravni clanovi eussr, i nesto tamo odlucuju, a u stvari se ni za sta ne pitaju, i sve konce vucu Nemacka, i Francuska.

Jelesije

17. septembar 2017.

Daleko im lepa kuca. Kinezi su spas.

kontesanera

17. septembar 2017.

Nadam se da će se naći strateški partner za RTB Bor kao što je pronađen za smederevsku železaru.

Nebojša Tasić

17. septembar 2017.

Japanski rudarski ekspert ovlašć''''en od strane UN, još pre desetak godina i kasnije, nizom poseta Srbiji preporu;io je najvišem državnom vrhu da se RTB Bor nikako ne prodaje. Takodje je preneo interes japanskih kompanija da investiraju u RTB Bor. Naše vlasti to otaljavaju toliko dugo, da će i potencijalni investitori izgubiti svaki interes. A zašto? Svi oni koji su na čelu tog giganta i stranački povezani gledaju isključivo svoje uske interese, tj. kako da se to proda a oni dobiju debeli procenat. Naši istražni organi MORAJU time da se ozbiljno pozabave.

medo brundo

17. septembar 2017.

Ja se nadam da će RTB Bor kupiti Kinezi. Železara u Smederevu je u plusu od kad su je oni preuzeli.

Marko Stanić

17. septembar 2017.

Potencijal RTB Bor će sigurno prepoznati neko od investitora,nadam se uskoro jer stvarno zaslužuju.

Rade

18. septembar 2017.

Pitanje RTB-a se definitivno mora resiti.

Dr Dabic

18. septembar 2017.

Macak obisao slaninu u Srbiji. Srbija se raduje sto je macku iz daleke zemlje ukusna srpska slanina.