Site name

Finansijske ponude za srpsku fabriku lekova najverovatnije se otvaraju krajem sledeće nedelje

Radnicima Galenike možda i 500 evra otpremnine

* Jedan od ponuđača predvideo za 50 odsto veći iznos namenjen socijalnom programu * O ozbiljnosti kupca govori iznos koji je spreman da investira u proizvodnju, kažu u sindikatu

Do 12. oktobra jedine dve kompanije koje su dostavile ponudu na tenderu za otkup 93,7 odsto kapitala Galenike trebalo bi da isprave nedostatke iz prijavne dokumentacije, nakon čega bi do kraja naredne nedelje moglo da se pređe na otvaranje finansijskog dela u ovom poslu.

2

Piše: M. N. Stevanović

Beograd 07. oktobar 2017. 10:02

Ukoliko obe, i švajcarski Amikus i brazilski EMS uspeju da isprave manjkavosti, u sindikatu procenjuju da će se postupak prodaje nadalje nastaviti licitacijom, a ako samo jedna to učini, biće proglašena pobednikom i sa njom će država ući u pregovore – objašnjava za Danas Zoran Pantelić, predsednik UGS Nezavisnost u Galenici.

On nije komentarisao saznanje našeg lista da je jedan od potencijalnih kupaca u ponudi predvideo za 50 odsto veći iznos socijalnog programa, odnosno umesto da državni deo od 200 evra dopuni sa još toliko, predvideo je da udeo budućeg vlasnika bude još 300, pa bi ukupan iznos za viškove zaposlenih bio 500 evra po godini staža. Pantelić kaže da su takve informacije verovatno poznate ministarstvu i poslovodstvu, ali da oni sindikatima kažu daleko manje nego što sami znaju.

- Mi ne razmišljamo previše o otpremnini, jer poenta je u investicionom programu na koji će država da obaveže kupca. To koliko je on spreman da uloži u opremu, nove proizvode i da razvija posao, govori o njegovoj ozbiljnosti i mi ćemo kao sindikat na tome insistirati. Naravno, i na tome da čitav proces prođe transparentno, da ne bude sumnji jer je tokom prethodnih 20 godina Galeniku pratilo previše afera – kaže Pantelić.

On dodaje da sindikatima nije bitno koja će kompanija da im bude vlasnik ako je pobeda na tenderu “čista”, jer bilo ko da dođe nastavlja se posao oko usklađivanja kolektivnog ugovora. Tvrdi i da je pre toga država dužna da uradi svoj deo posla.

- U ministarstvu nam je obećano da će pre sklapanja ugovora sa novim vlasnikom rešiti problem zaostalih dugova radnicima po kolektivnom ugovoru i za neke neuplaćene doprinose. Ne bi bilo dobro da se taj teret prebaci na kupca i da umesto pregovora koji će trasirati saradnju ubuduće, pregovaramo oko starih problema - ističe Pantelić.

On podseća i da je pre raspisivanja tendera, sindikat fabrike prihvatio da organizuje prijavljivanje radnika za dobrovoljni odlazak po socijalnom programu, za koji se opredelilo oko 250 ljudi.

- Novog vlasnika fabrika će dočekati sa 1.150 zaposlenih. Za socijalni program koji smo sami sproveli, uspeli smo da obezbedimo 400 evra po godini staža, i to je država dala 200 koliko je određeno zakonom, a mi smo u pregovorima uspeli da se izborimo da još toliko doda kupac, što je dogovor postignut pre raspisivanja tendera i sa čim su učesnici bili upoznati. Ipak, ministarstvo smatra, iz dosadašnjih razgovorima sa zainteresovanim učesnicima, da njima odgovara fabrika sa oko 900 zaposlenih, pa verujem da će pobednik po preuzimanju utvrditi tehnološke viškove oko čije otpremnine će ići pregovori sa sindikatima – zaključuje sindikalni lider Galenike.

Soroš odustao

Nekoliko godina se spekulisalo da je američki biznismen Džordž Soroš zainteresovan za Galeniku, tvrdilo se i da je preko svog fonda Kvantum stratedžik partners LTD još na ranijim tenderima slao pismo zainteresovanosti, a očekivalo se da će to učiniti i po poslednjem javnom pozivu. Međutim, to interesovanje je izgleda splasnulo nakon što se Soroš susreo sa Vučićem tokom njegovog boravka u SAD.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dusan Spasic

07. oktobar 2017.

Kako da shvatimo veliku i rastrosnu Vucicevu/SNS kampanju u SAD kad nam rasteruje potencijalne investitore. Cist autogol zato sto se mesa a nije strucan!

Dejan Malih

08. oktobar 2017.

Ovo je velika sramota za drzavu da prodaje farmaceutsku kucu za 1€ !!!