Site name

Počinje naplata ulaska na Kopaonik

Novost za sve koji ove zime planiraju na Kopaonik. Naime, od ponedeljka, 16. oktobra, počinje naplata ulaska u Nacionalni park Kopaonik, potvrđeno je za N1.

8

Piše: Danas Online

Beograd 11. oktobar 2017. 13:33

Foto: Skijališta Srbije

Naplata će se vršiti po motornom vozilu iz sva tri putna pravca tj. na ulaznim kapijama Jošanička banja – Đorov most, Brus – Brzeće i Sunčana dolina.

Kako za N1 objašnjavaju u Javnom preduzeću Nacionalni park Kopaonik, odluka o naplati doneta je Uredbom Vlade u skladu sa članom 70 Zakona o zaštiti prirode. Sa odlukom su se saglasili i Ministarstvo za zaštitu životne sredine kao i Javno preduzeće "Putevi Srbije".
kopaonik, cene
Izvor: N1

Građani opštine Raška i Brus koji žele na Kopaonik plaćaće godišnju ulaznicu i to za putnička vozila i motore u iznosu od 250 dinara, vlasnici putničkih vozila sa prikolicom i kombi vozila moraće da izdvoje 500 dinara, autobusi i kamoioni 1.000 dinara, a motorna vozila sa više od tri osovina 1.500 dinara.

Policija, hitna pomoć i vatrogasci neće plaćati ulaz u nacionalni park Kopaonik.

Javno preduzeće Nacionalni park Kopaonik je dužno da novac prikupljen naplatom na osnovu člana 70 Zakona o zaštiti prirode drži na posebnom računu i koristi za zaštitu, razvoj i unapređenje zaštićenog područja – Kopaonika.

Detaljnije, to znači da će novac biti upotrebljen za aktivnu zaštitu borovnice, monitoring vodozemaca i gmizavaca, monitoring ptica – uralske sove, gaćaste kukumavke, sivog sokola, orla, nadzor vukova, srna i divljin svinja, kao i za zaštitu kvaliteta voda.

povezane vesti

komentari (8)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Stojan Stanivukovic

11. oktobar 2017.

Ovo je ispravna odluka, ali kao i svaka druga koju ova vlast donese motivacija je vrlo sumnjiva. Osnovno pitanje: ko ce i kako kontrolisati novac koji zaista treba da se iskoristi za zastistitu zivotne sredine i biodiverziteta na Kopaoniku.

Kalča

11. oktobar 2017.

Krenula srpska tajkunarija, potpomognuta političarima jajarama, da privatizuje i planine. Uskoro će svaki ćuvik biti privatizovan. Biće i naplata svakog izlaska iz kuće i stana. Ništa čudno. Raja svila repiće međ'''' zadnje šape pa šeni i kevće po komandi.

Sve pokradoše

11. oktobar 2017.

Nije im dosta što kradu od celog naroda, već bi da kradu i od gaćaste kukumavke. Sve ošuriše.

pc

11. oktobar 2017.

Jebote, sta nece sve smisliti. Pa tamo ljudi odlaze i placaju apartmane, ski pasove i boravisnu taksu. Valjda se tood poreza treba finansirati, a ne ponovo ljudima namete.

Dusan Spasic

11. oktobar 2017.

Posle 30 godina idemo ponovo na skijanje na Jahorinu. Za svaku akciju postoji reakcija pa kad dozive bojkot spustice se na zemlju vrlo brzo. Jer to je otimacina. Nisam video u Evropi da se naplacuje ulaz u Narodni park a vec postoji bor. taksa!

ТУТА БУГАРИН

11. oktobar 2017.

Нека, нека, то се зову РЕФОРМЕ ако нисте знали.

madjar

11. oktobar 2017.

SNS bratijo, kada ce te i vazduh naplacivati. Nezajazljiva gamad.

Promtej

11. oktobar 2017.

Treba naplaćivati ulaz da bi se platio neko da čisti za onima koji prljaju prirodu, ali sa ovom vlašću čini se da će novac ipak u džepove onih koji prljaju.