Site name

Ni dve godine od najave Ministarstva poljoprivrede nacionalna laboratorija za kontrolu mleka još nije otvorena

Zbog nerada Ministarstva Srbija još nema laboratoriju

* Već godinu i po dana stoji instalirana i zaključana oprema za kontrolisanje sastava mleka, jer država ne zapošljava četiri stručnjaka potrebna da bi laboratorija proradila * Tek pre nedelju dana raspisan konkurs za ova radna mesta * Laboratorija za ispitivanje mesa još ni na vidiku

Krajem te 2015. opremanje laboratorije je završeno, a kako su u aprilu naredne godine Danasu rekli u Ministarstvu poljoprivrede, obavljeni su radovi na uređenju objekta, nabavljena je i instalirana oprema, informacioni sistem za upravljanje ispitivanjima, kao i specijalizovana vozila za prikupljanje uzoraka sa terena.

3

Piše: Lj. Bukvić

Beograd 18. oktobar 2017. 14:00

Zbog nerada Ministarstva Srbija još nema laboratoriju

Foto: Stefana Savić

"U tehničkom i materijalnom smislu, laboratorija je spremna za rad", rekli su nam tada u resornom Ministarstvu. U tom trenutku jedino što nije bilo spremno su kadrovi. "Intenzivno se radi i na kadrovskom osposobljavanju laboratorije", napomenuli su nam u Ministarstvu.

Koliko je rad na tome bio intenzivan najbolje pokazuje to što oktobra 2017. laboratorija i dalje ne radi, a Ministarstvo je tek prošle srede raspisalo javni poziv za zapošljavanje četvoro ljudi na radna mesta u ovoj laboratoriji. Rok za prijave od osam radnih dana od dana objavljivanja poziva još nije istekao, a u Ministarstvu su nam juče rekli da je laboratorija za ispitivanje mleka u potpunosti tehnički opremljena i da će početi sa radom po okončanju konkursnih procedura koje se odnose na zapošljavanje laboratorijskog osoblja.

Na pitanje u kojoj fazi je otvaranje laboratorije za bezbednost hrane u Ministarstvu kažu da je "planirano da do kraja godine bude kompletno opremljena, što će omogućiti njeno skoro otvaranje".

Nacionalna laboratorija koja bi kontrolisala kvalitet sirovog mleka je deo Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici, a za sada u okviru nje radi fitosanitarna laboratorija koju je pre dve godine otvorila bivša ministarka poljoprivrede, kao i banka biljnih gena.

U Nacionalnoj laboratoriji za kontrolu kvaliteta sirovog mleka, kada bude počela da radi, ispitivaće se hemijski sastav mleka, aflatoksina u mleku i hrani, kao i prisustvo bakterija i virusa u hrani.

Predsednik Udruženja proizvođača mleka Srbije LJubiša Jovanović za Danas kaže da je nepostojanje referentne laboratorije suštinski sistemski problem i zato se nada da će, kada bude otvorena, zaživeti u punom kapacitetu jer industrija mleka to zaslužuje.

- Dugo se priča o otvaranju nacionalne laboratorije, poslednjih 15 godina i ne znam zbog čega se to još nije desilo, kada se zna koliko je novca EU uložila, oprema postoji već nekoliko godina - ističe Jovanović.

On kaže da će od otvaranja laboratorije primarna proizvodnja svakako imati koristi.

- Kada nemate jednu referentnu laboratoriju, možete da zamislite samo koliko tu ima nesuglasica, pa i zloupotreba i zato će osnivanjem jedne merodavne laboratorije biti uveden red jer će se ti rezultati kontrole kvaliteta mleka računati kao konačni - napominje Jovanović.

U laboratorije uloženo 15 miliona evra

Za sve laboratorije koje je osnovala Republika Srbija, od 2004. Evropska unija je izdvojila 15 miliona evra, a za opremanje laboratorija u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici EU je izdvojila više od 7,8 miliona evra, dok je iz budžeta Srbije izdvojeno 3,6 miliona evra.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dusan Spasic

18. oktobar 2017.

Sta kaze ministar poljoprivrede, mislim da je Nedimovic? Zasto spavanje 2 godine a plata iz budzeta perfektno 24 puta legla na njegov TR? Zasto je uopste postavljen?

hemičar analitičar

18. oktobar 2017.

Naravno da se niko ozbiljan nece prijaviti na tajnkonkurs kad nude bednu platu, a traze da imas iskustva u tom poslu. Privatne laboratorije vise placajunod ove nacionalne. Kad pocne sa radom, rezultati te laboratorije neće biti validni bar godinu dana jer laboratorija NIJE akreditovala nijedan parametar do sada, sto se moze videti na sajtu ATSa. Hvala

Borzo

18. oktobar 2017.

Čemu žurba? A i to raspisivanje konkursa samo, nepotrebno, usporava.