Site name

Sedamnaesti Ekonomski samit Srbije

Vujović: Budžetski višak u Srbiji

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da je višak u budžetu, u odnosu na planirani, na kraju septembra bio 66 milijardi dinara, a da je u petak iznosio 86 milijardi.

4

Piše: Fonet

24. oktobar 2017. 12:14

Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Vujović je, u obraćanju na 17. Ekonomskom samitu Srbije, istakao da sada predstoji "slatki problem" kako iskoristiti taj višak, a jedan od načina je povećanje penzija i plata u javnom sektoru, to može da se ostvari, a da se ne ugrozi fiskalna konsolidacija.

On je konstatovao da je fiskalna prognoza zemlje za naredni period pozitivna, jer se u reformama postiglo više nego što se očekivalo, ali je ukazao i da je "posao do pola urađen" i da mora da se završi do kraja kako bi se obezbedio bolji privredni rast u narednim godinama.

Prema rečima Vujovića mora se posebno nastaviti sa reformom Poreske uprave i potrebno je da se ona modernizuje, kako bi se doprinelo borbi protiv sive ekonomije.

Vujović je naglasio da se sada treba krenuti i u druge elemente reformi, kako bi one vodile održivom ekonomskom razvoju, da bi se što više i bolje iskoristile investicije.

Kako je objasnio, mnogo je lakše najaviti velike projekte, nego obezbediti uslove za njihovu realizaciju, što je dosta teže.

Vujović je upozorio i da se u oblasti investicija mora planirati četiri, pet godina unapred, "moraju se izbeći zamke srednjeg prihoda", jer i druge zemlje postaju konkurentne i još konkurentnije, a jedan od uslova za to je primenjeno obrazovanje, kako bi se mladi i školovani ljudi zadržali da ne odlaze iz zemlje.

Profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić je ukazao na nizak nivo javnih investicija u Srbiji, koje iznose svega 17 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), to je ispod evropskog i proseka zemalja regiona, gde je to 23-25 odsto.

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijan Sosa je ocenio da neće biti lako povećati stepen investicija u Srbiji, "naročito kad se imaju u vidu niske stope štednje, kao i činjenica da je potrebno povećati i produktivnost ekonomije, koja je decenijama stagnirala iz godine u godinu.

On je konstatovao da projektovana stopa rasta MMF za Srbiju od 3,5 odsto za seldeću godinu neće biti dovoljna kako bi se zemlja približila evropskom proseku, i da ona mora biti pet odsto i više godišnje.

Za to su potrebne strukturalne reforme, a ključni element je povećanje investicija, i u privatnom i u javnom sektoru, posebno u infrastrukturi, reako je Sosa

On je dodao da u infrastrukturi, međutim, nije dovoljno samo obezbeđenje finansija, već su potrebni i bolji projekti i način njihovog sprovođenja, a bitno je i povećanje stepena ulaganja u privatni biznis.

povezane vesti

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Goran

24. oktobar 2017.

Razgale me ove izjave stranih stručnjaka koje naši u glas ponavljaju a to da treba da povećamo efikasnost privrede. Gospođo radim u stranoj kompaniji koja je investirala ovde. Norme naših radnika su iste kao norme radnika na zapadu u poljskoj, nemačkoj ... Svi troškovi koje te strane firme imaju ovde su par puta manji nego kod njih plata, porez energenta... I svi pricaju da takva privreda nije dovoljno efikasna. Nisu dovoljno efikasna javna preduzeća gde jedan radi a trojicu je stranka zaposlila. To treba da se kaže jer je to istina. A ostavite nas u privatnim firmama na miru i da se pratimo a ne da nam držite predavanja da nismo dovoljno efikasni

braconi

25. oktobar 2017.

"Исисали" су централизацијом све што су могли. Напунили , под знацима навода републичку касу. Шошкић је поменуо низак ниво инвестиција, а шта је са текућим обавезама. Рестрикција а не реформа. Београдски избори су им последњи. Стиже наплата, и то врло скупа, за све нас.😑

Vladan Velimirovic

25. oktobar 2017.

Ima para, kaze ministar, odakle su se stvorili "viskovi" u budzetu ? Naravno od oduzimanja nezakonito i neustavno od penzionera, zatim neisplaceni licni dohotci ( plate ) radnicima i to visegodisnja dugovanja ( jedan primer su i radnici nekadasnjeg "ZELTURIST"-a sa neisplacenih 17 plata ), nedavanje i ukidanje socijalne pomoci i smanjenje decijih dodataka i td itd. E, "ministre" Vujovicu vajan ste Vi ministar kada je Vlada ciji ste Vi ministar NAJVECI DUZNIK u SRBIJI a jos se hvalite suficitu. Kom "SUFICITU" - VRATITE DUGOVE GRADJANIMA I RADNICIMA SRBIJE, ISPOSTUJTE IZVRSNA SUDSKA RESENJA SOPSTVENIH SUDOVA U SRBIJI, DA LI ZA STID I SRAM ZNATE KADA OVAKO PRICATE I OBMANJUJETE JAVNOST SRBIJE, NISMO MI BAS SVI"SNS ISPRANI MOZGOVI" IMA NAS, KOJI IPAK VIDIMO SUROVU REALNOST DANASNJICE U SRBIJI.

princip

26. oktobar 2017.

Eh da nije Vulina Ane njenog brata njene voznje avionima na utakmice Nikolica i sl mozda bi bilo 100 mil.