Site name

Za Galeniku ponuđeno 16 miliona evra

Tenderska komisija za sprovodjenje postupka prodaje kapitala farmaceutske kompanije Galenika otvorila je danas finansijsku ponudu luksemburškog Aeliusa.

3

Piše: Danas Online

Beograd 26. oktobar 2017. 13:58

Foto: Galenika sajt

Ponuđena je cena od 16 miliona evra a Ministarstvu privrede je preporučeno da se ova kompanija proglasi kupcem Galenike.

Kako je saopštilo Ministarstvo privrede, luksemburška firma Aelius ponudila je cenu od 16 miliona evra za kupovinu 93,72914 odsto ukupnog kapitala Galenike.

"Komisija je konstatovala da je ponuda podneta u skladu sa javnom ponudom i da ispunjava sve propisane uslove i donela Odluku kojom predlaže Ministarstvu privrede da Aelius SARL proglasi kupcem kapitala", navodi se u saopštenju, prenosi N1.

Kupac će biti u obavezi da, pored iznosa od 16 miliona evra na ime kupoprodajne cene uplati i iznos od 25 miliona evra na ime izmirenja obaveza prema bankama, kao i iznos od dodatnih 200 evra po godini staža za zaposlene koji su se opredelili za dobrovoljni socijalni program.

Takođe, kupac je u obavezi da u naredne dve godine, na ime obavezne investicije, uloži 5,525 miliona evra u Galeniku kao i da broj zaposlenih na neodređeno ne spušta ispod 900.

Za dobrovoljni odlazak iz Galenike koja ima 1.400 zaposlenih, prijavilo se 250 radnika.

Komisija je inače 20. oktobra predlažila Ministarstvu privrede da odobri dalje učešće u tenderskom postupku Aeliusu i odbaci prijavu kompanije Amicus SRB iz Beograda.

Odluka je doneta pošto je Komisija pregledala dopunjenu dokumentaciju i konstatovala da ponudjač Aelius, povezano lice sa EMS S/A iz Brazila, ispunjava kvalifikacione uslove u skladu s javnim pozivom, dok ponudjač Amicus SRB, povezano lice sa investicionim fondom HBM iz Švajcarske, nije dostavio traženu dokumentaciju.

Ministarstvo privrede Srbije je 1. septembra raspisalo tender za prodaju 93,7 odsto kapitala Galenike, a početna cena na javnom nadmetanju je jedan evro uz obavezu kupca da uplati i 25 miliona evra za pokriće bankarskih dugova te kompanije.

Pokušaj privatizacije Galenike propao je početkom ove godine, pošto s potencijalnim strateškim partnerom, rusko-britanskim konzorcijumom Frontier-Petrovaks, nije postignut dogovor o preuzimanju dugovanja koje ta farmaceutska kompanija ima prema komercijalnim bankama.

Pokušaj privatizacije Galenike propao je početkom ove godine, pošto sa potencijalnim strateškim partnerom, rusko-britanskim konzorcijumom Frontier-Petrovaks, nije postignut dogovor o preuzimanju dugovanja koje ta farmaceutska kompanija ima prema komercijalnim bankama.

povezane vesti

Aukcija za "Slaviju luks" sutra

0

Piše: M. N. Stevanović

Prodat Roling Stoun

0

Piše: Danas Online

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milorad Mrdja

26. oktobar 2017.

E lepo, sada Srbija ni jednu farmaceutsku firmu nema u "svom" vlasništvu.

Dusan Spasic

26. oktobar 2017.

Kratka pamet i pohlepa dovode do ovoga. Partijska decenijska politika zaposljavanja takode. Mi jednostavno nismo u stanju da budemo dosledne osobe od integriteta tako da je bolje da fabriku vodi bilo ko samo ne drzava kroz partiju! Druga ponuda je ocigledno namestena jer bi inace dostavili naknadna dokumenta.

Herman Jodler

06. novembar 2017.

Pratim zbivanja u vasoj zemlji i dobro sam obavesten kada je Galenika u pitanju .hteo bih da objasnim vasim citaocima zasto se nudi samo 16 miliona .Za vreme Djindjica Direktor Galenike je bio Dr OSTOJIC po struci Stomatolog zbog loseg poslovanja smenjen je i to je u principu normalno. Medjutim Dr Ostojic je poceo da se bavi nekretninama tako da je sazidao oko 60stanova u Beogradu i polako prodavao. Na pitanje odakle mu kapital Odgovor je radio sam 5 god. U Nemackoj sto je totalni absurd. Dr Ostojic poseduje Yahtu u Grckoj u Hrvatskoj i stanove i lokale u Vasen glavnom gradu. Dali je moguce da vase vlasti to neznaju znaci Galenika je godinama pljackana i danas njena vrednost 16 miliona . Verujem i da nikada taj covek nikome nece podneti racune za opljackan novac