Site name

BIRN: Šta niče na Kalemegdanu?

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je danas informaciju da na Kalemegdanu niče novi objekat za koji Beogradska tvrđava navodi da će imati kulturnu ili ugostiteljsku namenu, ali ne otkriva ko je zakupac.

3

Piše: FoNet

Beograd 26. oktobar 2017. 16:35

Foto: www.wikipedia.org

Investitor je dobio odobrenje za rekonstrukciju zgrade na toj lokaciji, ali ju je umesto toga srušio, saznaje BIRN.

Na sredini velikog šetališta na Kalemegdanu, parku koji ima status kulturnog dobra od velikog značaja za Srbiju, visokom ogradom je od očiju javnosti skriven deo zelene površine unutar koje se radi na "adaptaciji i rekonstrukciji" zapuštenog objekta, kako piše na gradilišnoj tabli, navodi BIRN.

Ako se malo bolje pogleda, međutim, može se videti da je zgrada srušena i da je teren pripremljen za gradnju novog objekta.

Prema zvaničnim navodima Javnog preduzeća Beogradska tvrđava, reč je o rekonstrukciji i adaptaciji oronulog objekta veličine 77 metara kvadratna u osnovi, koji je napravljen između dva svetska rata i "u kome je čak tokom devedesetih godina bespravno stanovalo više porodica".

Na tabli i u rešenju Ministarstva građevinarstva kojim se odobrava rekonstrukcija i adaptacija navodi se da objekat investira JP Beogradska tvrđava, u ovoj gradskoj firmi tvrde u pisanom odgovoru da troškovi idu na račun "zakupca objekta koji se adaptira za kulturno-umetničke ili ugostiteljske namene".

Direktor JP Beogradska tvrđava Petar Andrijašević odbio je da razgovora sa novinarima BIRN i na pitanja je odgovorio pisanim putem.

Andrijašević je izbegao da odgovori na pitanje ko je tajanstveni zakupac tog objekata.  

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Nole

26. oktobar 2017.

Pa ko bi bio zakupac nego Bata... Pa koji bata, pa isti onaj što je od objekta za promociju Beograda na vodi sada zakupac tog istog objekta kao restorana. A konkurencija najurena pre toga... Kakva zemlja čuda

Zrenjaninac

27. oktobar 2017.

Eto jos jedne potvrde da je tkzv. "zvanicna" politika turbo-radikala (SNS),jedno a "u senci" nesto sasvim drugo !!!

Otac Spiridon

27. oktobar 2017.

Gde god nadjes zgodno mesto ti kafic posadi....