Site name

Šta će nam ovog puta doneti 52. nedelja u godini ministra Dušana Vujovića

Sledi istanjivanje budžeta teško 50 milijardi dinara

* Prethodnih godina u poslednjim danima decembra plaćani dugovi Petrohemije, Srbijagasa, Jata... * Državna kasa ove godine u mnogo boljem stanju, pa će i pored vraćanja dugova, budžet godinu po prvi put završiti u plusu

"Srbija je prošle godine 51 nedelju imala suficit. Onda smo u 52. nedelji prešli na deficit", reči su ministra finansija Dušana Vujovića sa letošnjeg samita guvernera. Ove godine suficit se neće u decembru pretvoriti u deficit, ali će se značajno stanjiti.

3

Piše: M. Obradović

Beograd 27. oktobar 2017. 16:30

Sledi istanjivanje budžeta teško 50 milijardi dinara

Foto: Stefana Savić

Trenutno je republički budžet u plusu čitavih 86 milijardi dinara, a konsolidovani bilans cele države pokazuje 100 milijardi dinara viška u državnoj kasi. Vujović je procenio da bi do kraja godine suficit republičkog budžeta mogao da bude 35 do 50 milijardi dinara.

Ovo znači da će, sudeći prema izjavi ministra, najkasnije u decembru država potrošiti takođe oko 35 do 50 milijardi dinara. Ovo je postalo već sasvim uobičajen način poslovanja države s obzirom da je prošle godine u prvih 11 meseci ostvaren suficit od 37,4 milijarde dinara, pa je u decembru napravljen suficit od 45,4 milijarde dinara pa je na kraju republička kasa bila u minusu osam milijardi dinara. Velika stavka koju je prošlog decembra država preuzela na sebe bio je dug Petrohemije od 105 miliona evra.

U 2015. godini država je od januara do novembra imala deficit od 38 milijardi dinara, a onda ga je u decembru utrostručila na konačnih 115 milijardi dinara.

Prethodnih godina za decembar je bilo karakteristično veće trošenje za kapitalne investicije, za kupovinu roba i usluga kao i za subvencije. Tako je prošle godine u decembru za kupovinu roba i usluga potrošeno 19,5 milijardi dinara, u odnosu na pet milijardi prosečno u prethodnih 11 meseci. Mesečni trošak za subvencije je skoro upetostručen sa šest milijardi na 29 milijardi dinara u decembru. Slično je bilo i sa kapitalnim rashodima na koje je trošeno oko dve milijarde mesečno, da bi u decembru bilo isplaćeno 11,3 milijardi dinara.

Ekonomista Ivan Nikolić ističe da je uobičajeno da država sačeka kraj godine da vidi kakvo je stanje u budžetu pa da onda izmiri obaveze koje je do tada odlagala.

"Obično se odlaže ono što može, plaćanje za kupovinu roba i usluga ili kapitalnih rashoda, pa kad se stekne konačna slika o stanju u budžetu izmiruje se ono što je odlagano. To je taj sezonski karakter budžeta", objašnjava Nikolić i dodaje da veliki deo kamata na javni dug dospeva u decembru.

U poslednjem mesecu prethodnih godina takođe je bilo vreme za izbacivanje kostura iz ormara, to jest za preuzimanje i plaćanje zaostalih obaveza. Tako je prošle godine plaćen dug Petrohemije, pretprošle skoro 200 miliona evra duga Srbijagasa, a u decembru 2014. godine oko 180 miliona evra Jata, odnosno Er Srbije.

Ove godine može doći na naplatu sudska presuda međunarodne arbitraže po osnovu duga RTV Bor grčkom Mitilineosu od 40 miliona evra. Takođe, suficit budžeta će utanjiti i jednokratna isplata penzionerima od po 5.000 dinara najavljena za novembar što će iznositi trošak za budžet od 8,5 milijardi dinara.

Ono što bi mogla država, odnosno republički budžet, da preuzme na sebe su eventualno isplate dela duga za neisplaćene plate radnicima propalih društvenih preduzeća koji su dobili presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. NJih nešto više od 80.000 potražuje od države malo manje od 300 miliona evra.

Takođe, tu je i dug zdravstvenih ustanova i državnih apoteka dobavljačima od oko 120 miliona evra koji bi mogli da budu isplaćeni iz budžeta.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dusan Spasic

27. oktobar 2017.

To stalno tamo amo izmedu € i dinara zbunjuje. Odlucite se za jednu valutu da bismo mogli lakse da pratimo. A inace odlaganje svojih obaveza do kraja godine uopste nije u redu iako to prikazujete kao normalno stanje g.Nikolicu. Dug je dug i zna se kada dospeva a ne da se odlaze pa ko blize glavnom tome se vrati a drugima ne! Upravo to treba sustinski izmeniti posle prevremenih izbora! Tog suficita pored tolikog trgovinskog deficita nikako nema ni danas a kamo li u dec.

marketinški suficit

27. oktobar 2017.

Budžetski suficit u zemlji u kojoj se ništa pametno ne proizvodi je marketinški štos vlasti smišljen da obezbedi još jednu pobedu na prevremeneim izborima i zatim još 8-12 meseci vlasti sve dok se ne ustanovi da tonemo i dalje a onda ide nova tura istanjivanja budžeta, prevremeni izbori pa još8-12 meseci vlasti i tako do sudnjeg dana. Ali zaračunaće se jednom i Vujović, ničija nije gorela do zore pa neće ni njihova.

Dušan

28. oktobar 2017.

Ovi non-stop pričaju o nekim milijardama i svetlosnim godinama a narod nema ''''leba da jede!!!