Site name

NBS: Dinari isplativiji nego evri

* Ko je septembra prošle godine stavio u banku 100.000 dinara zaradio je na ime kamate oko 6.000 dinara ili 50 evra više od onog ko je štedeo isti iznos u evrima

Prema podacima Narodne banke Srbije, uprkos trendu smanjenja kamatnih stopa na depozite, štednja građana je i u 2017. godini nastavila da se uvećava.

3

Piše: M. O.

Beograd 31. oktobar 2017. 19:00

Na kraju septembra 2017. godine iznosila je 9,3 milijardi evra, što je povećanje u prvih devet meseci ove godine za 300 miliona evra. Dinarska štednja stanovništva u domaćim bankama iznosila je 49,3 milijardi dinara ili 413 miliona evra prema kursu na poslednji dan septembra, što je trostruko veći iznos nego krajem 2012. godine. Ovo pak pokazuje da se građani i dalje mnogo češće odlučuju za štednju u evrima, mada računica Narodne banke pokazuje da je u prethodnih sedam godina bilo isplativije štedeti u domaćoj valuti.

Ukoliko je neko pre sedam godina položio depozit od 100.000 dinara u banku i nije podizao kamatu, odnosno zanavljao je štednju čime se depozit uvećavao za iznos kamate, u septembru ove godine imao je prihod na ime kamate za oko 35.000 dinara (oko 300 evra), veći nego onaj ko je položio na štednju isti iznos samo u evrima.

Isto važi i za štednju u prethodnih 12 meseci. Ko je septembra prošle godine stavio u banku 100.000 dinara zaradio je na ime kamate oko 6.000 dinara ili 50 evra više od onog ko je štedeo isti iznos u evrima.

Razlog za veću isplativost štednje u dinarima u ovom periodu su pre svega više kamatne stope na dinare, zatim niska i stabilna inflacija, ali i stabilnost dinara prema evru ili čak jačanje dinara u odnosu na evropsku valutu u poslednjih godinu dana. Ne treba zanemariti ni poreske olakšice na štednju u dinarima, pa se tako ne plaća porez od 15 odsto na kamate na dinarske depozite, dok se ovaj porez plaća na ostvareni prihod od štednje u evrima.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Jovan Mitrović

31. oktobar 2017.

Odlično. Sada samo neka NBS sve kredite indeksirane u Eurima prebaci u dinare i štedećemo dinare.

Zrenjaninac

01. novembar 2017.

Ovakvog "spinovanja" se sigurno nije dosetila jorgovanka AVAVavavavavav tabakovic !!!

Duks

01. novembar 2017.

U svim normalnim državama novčana masa koje emituju nacionalne banke iznosi od 50-64% BDP-a.U Srbiji je to čini mi seto nekih 36%.Šta to znači? Znači da ograničavanjem novčane mase dirktno se ugrožava likvidnost privrede i građana,da je obrt kapitala usporen,i da se privreda i građani posredno upućuju na "guljenje kože" kod poslovnog bankarstva.Zašto NBS ograničava novčanu masu? Razlog je jednostavan,jer time drži kurs pod kontrolom,pa ako gospođa Tabaković misli da je izmislila toplu vodu,zasigurno nije.Nije ni čudo što poslovne banke u Srbiji uz veoma visoke kamatne stope dobro rade,a štetu imaju građani Srbije i to samo zbog veštačkog održavanja nerealnog kursa.